Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ο ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, Ο ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ , Η ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΗ ΣΦΑΙΡΑ...

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

Στην πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, είχαμε μοναδικές καταστάσεις. Αν εξαιρέσουμε  τις  απαστράπτουσες εμφανίσεις με τις εντυπωσιακές Μελάνια και Ιβάνκα Τραμπ, που θάμπωσαν τους Σαουδάραβες σεΐχηδες, τα υπόλοιπα ήταν ένα μοναδικό  "δούνε και λαβείν" , όπου ο καλός επιχειρηματίας Τραμπ, που τώρα είναι πλανητάρχης, έκανε ένα εντυπωσιακό εμπορικό  «deal» αξίας περίπου 350 δις δολαρίων με τους
Σαουδάραβες, δίνοντας εγγυήσεις για την  διατήρηση  και την ασυλία του Ουαχαμπικού Σαουδαραβικού καθεστώτος, με αντάλλαγμα εκτοξεύοντας απειλές κατά των εχθρών του, δηλαδή κατά του Ιράν.  
Οι  πάμπλουτοι Σαουδάραβες σχεδίασαν μια «θεατρική παράσταση», που σκοπό είχε να  κολακεύσει τον ευάλωτο σε κολακείες πρόεδρο  Τραμπ για την αντιμετώπιση του παραδοσιακού τους αντιπάλου  του Σιιτικού Ιράν.  Για τον Τραμπ, εκτός των άλλων,  η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ήταν  και  μια  χολιγουντιανού τύπου παράσταση (made in Saudi Arabia), με χορούς σπαθιών και  την φωτιζόμενη  υδρόγειο  ( σφαίρα "Orb"), εγκαινιάζοντας  το «Παγκόσμιο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Εξτρεμιστικής Ιδεολογίας» στη Σαουδική Αραβία (sic). Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Κέντρου, ο  πρόεδρος  των ΗΠΑ Τραμπ, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι (που ευρίσκετο εκεί, μαζί  με άλλους ηγέτες αραβικών κρατών) έβαλαν τα χέρια τους πάνω στη φωτιζόμενη υδρόγειο!!!   Είναι μια  εντυπωσιακή και πολύ δυνατή σκηνή που λες και έχει βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή μιας ταινίας τρόμου, ή ακόμη από τελετές μαγείας ή ακόμη για  μερικούς και σε  σατανιστικές τελετές!!! Πολλοί βλέπουν μια δυνατή εικόνα διαφήμισης της Νέας Παγκόσμιας Τάξης , ή ακόμα και κάποιου είδους «επίκλησης», αλλά σε ποιον; Γνωρίζει ο πρόεδρος Τραμπ τέτοια τεχνητά σκηνικά από τις εμπειρίες του στην τηλεόραση. Είναι συνηθισμένος στην επιφανειακή κολακεία. Χρησιμοποιεί τον εαυτό του για να πείσει τους άλλους σε μια συμφωνία. Και φυσικά τα απολαμβάνει όλα αυτά στην κυριολεξία. Στην ίδια εκδήλωση ο Τραμπ έκανε μια ομιλία στους  Άραβες ηγέτες που είχαν προσκληθεί,  για τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι η ομιλία Τραμπ  ήταν απολύτως «μπανάλ», πλην όμως πολιτικώς ορθότατη. «Δεν πρόκειται για μάχη μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, διαφορετικών αιρέσεων ή διαφορετικών πολιτισμών», δήλωσε ο Τραμπ. «Αυτή είναι μια μάχη μεταξύ βάρβαρων εγκληματιών που προσπαθούν να εξαλείψουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρεπών ανθρώπων όλων των θρησκειών που επιδιώκουν να την προστατεύσουν».
Οι Σουνίτες Σαουδάραβες και οι "αδελφοί" τους οι Καταριανοί είναι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η ρίζα της εξτρεμιστικής  Σαλαφιστικής Τακφιριστικής τρομοκρατίας  σε όλο τον κόσμο. Η άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena (22/5) στην Αγγλία, με ευθύνη του ISIS και με αποτέλεσμα  τον θάνατο των 22 αθώων νέων παιδιών, που το μόνο που έκαναν, ήταν να πάνε σε μια συναυλία της Αριάννα Γκράντε,  θα πρέπει να προβληματίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο και να μην ξεχνά ότι ο  πακτωλός χρημάτων που προσφέρει η Σαουδική Αραβία (και το Κατάρ), σκοπό  έχει  να ξεπλύνει τις ενοχές της και τα αιματοβαμμένα χέρια τους με τα δισεκατομμύρια  δολάρια, όπως κάνει συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες και πάντα βγαίνει έξω από το κάδρο της τρομοκρατίας.  Και οι δύο χώρες χρηματοδοτούν τις πιο ριζοσπαστικές και βάναυσες εξτρεμιστικές  Ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως  τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, τους ενόχους της 9/11, την Αλ Κάιντα, το ISIS και ό, τι μπορεί να είναι η επόμενη ενσάρκωσή τους.
Οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό διαχρονικά. Το έχουν αναφέρει σημαντικοί Αμερικανοί, όπως ο Ρόμπερτ Κέννεντι τζούνιορ σε συνέντευξή του πέρυσι στο Politico, ή όπως αποκαλύπτεται ακόμη,  σε ένα  από τα δεκάδες χιλιάδες mail που έστειλε η Χίλαρυ Κλίντον στον προϊστάμενο της προεκλογικής εκστρατείας, Τζον Ποντέστα, όπου σαφέστατα αναφέρει:
[...] the governments of Qatar and Saudi Arabia, [..] are providing clandestine financial and logistic support to ISIL and other radical Sunni groups in the region.
Δηλαδή, [...] Οι κυβερνήσεις του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας [...] παρέχουν παράνομη οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στο ISIL(είναι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, δηλαδή τη Συρία) και σε άλλες ριζοσπαστικές Σουνιτικές ομάδες στην περιοχή.
Έτσι βλέπουμε μια εντυπωσιακή μετάλλαξη  του Αμερικανού προέδρου, σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που είχε  πει: «Νομίζω ότι το Ισλάμ μας μισεί»,  σε συνέντευξή του στον Anderson Cooper, δηλαδή στην κυριολεξία να  εκπορνεύει στον βωμό της real politic τις Η.Π.Α., την ηγέτιδα δύναμη του ελευθέρου κόσμου και τον εαυτό του στους Ουαχαμπιστές Σαουδάραβες   για να τους  πουλήσει περισσότερα όπλα, για μια «χούφτα δολάρια», όπως το παλιό γουέστερν. Ελπίζει ότι αυτό θα τον βοηθήσει να εκπληρώσει κάποιες  δικές του προεκλογικές υποσχέσεις για  θέσεις εργασίας (jobs, jobs, jobs) και θα ανορθώσει το «στραπατσαρισμένο» από πολλές καταστάσεις γόητρό του.  Ωστόσο, από τα 350 δις των συμφωνιών, ένα μέρος  ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων των οπλικών συστημάτων,  θα προέλθουν από την  τοπική παραγωγή.  Είναι ένας τρόπος για τους Σαουδάραβες να χτίσουν τη δική τους ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων με την τεχνογνωσία των ΗΠΑ. Έτσι σε  μια ή δύο δεκαετίες  η χώρα θα έχει επιτύχει κάποιες ανεξάρτητες παραγωγικές δυνατότητες και, ως εκ τούτου, θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από πιθανά εμπάργκο όπλων. Θα πολλαπλασιάσει έτσι τα προϊόντα της στις τρομοκρατικές υπηρεσίες της, αν συνεχίσει την μέχρι τώρα πολιτική της σε ότι αφορά την στήριξη τρομοκρατικών Ισλαμιστικών οργανώσεων. Η συμφωνία όπλων για πολλούς αμερικανούς αναλυτές είναι κοντόφθαλμη και κακή μακροπρόθεσμη πολιτική.
Το  Σαουδαραβικό  οικογενειακό καθεστώς,  φοβάται το Ιρανικό  μοντέλο, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος μέσα σε ένα μουσουλμανικό συνταγματικό πλαίσιο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Το πολιτικό παράδειγμα του Ιράν απειλεί την κυριαρχία  της απολυταρχικής οικογενειοκρατίας  των Σαούντις, καθώς  και των άλλων απολυταρχικών και ανελεύθερων  καθεστώτων των χωρών του Κόλπου.  Λίγο μετά την επανάσταση στο Ιράν οι Σαουδάραβες  ξεκίνησαν έναν πόλεμο με αντιπροσώπους (proxy) κατά της χώρας. Ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν προωθήθηκε και χρηματοδοτήθηκε προς την πλευρά του Σαντάμ Χουσείν, από τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας με τη βοήθεια των αμερικανικών και βρετανικών πετρελαϊκών συμφερόντων. Όταν στον πόλεμο αυτό, το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, δεν κατάφερε να νικήσει το Ιράν, οι Σαουδάραβες μετέφεραν την νέα αντιπαράθεσή τους, σε ένα σεχταριστικό πλαίσιο. Κατηγορούν  τους Ιρανούς ως απίστους Σιίτες που δεν είναι πραγματικοί μουσουλμάνοι. Ισχυρίζονται ότι η δική τους Σουνιτική-Ουαχαμπική Ισλαμική  αντίληψη,   αντιπροσωπεύει την πιο σωστή και είναι η  πλειοψηφική άποψη στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, καθόσον οι Σιίτες Μουσουλμάνοι είναι στην πραγματικότητα η πλειοψηφία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, κάτι που επιμελώς αποκρύπτουν και φυσικά αυτό φοβάται και τρέμει η Σαουδική Αραβία, καθόσον υπάρχει ένα ποσοστό Σιϊτών ,περίπου 15% που ευρίσκεται ακριβώς πάνω στα πλούσια κοιτάσματα Υ/Δ στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας . Οι μόνες σεχταριστικές  δυνάμεις στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και σε άλλα μέρη στη Μέση Ανατολή είναι το  ISIS και οι άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, που «χρηματοδοτούνται» ουσιαστικά από την Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται ότι οι Ιρανοί είναι «τρομοκράτες» και «σεχταριστές» μόνο για να εκτρέψουν την διεθνή κοινότητα  από τα δικά τους αμαρτήματα. Εάν οι Σαουδάραβες θα ήθελαν πραγματικά να «καταπολεμήσουν την εξτρεμιστική ιδεολογία» θα έπρεπε  απλά να σταματήσουν να χρηματοδοτούν όλες αυτές τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι δημιουργώντας  "κέντρο καταπολέμησης εξτρεμιστικής ιδεολογίας". Ποιας ιδεολογίας,  όταν ο Ουαχαμπισμός θεωρείται από πολλούς αναλυτές και έτσι είναι, εξτρεμιστικός από την ίδια  ιδεολογία του;
Η Συρία είναι μια χώρα πλειοψηφίας των Σουνιτών, οι δε Σιίτες και οι Αλαουίτες αναλογικά είναι λιγότεροι. Οι περισσότεροι όμως από τους Σουνίτες υποστηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνησή τους, όσο και αν φαίνεται απίστευτο.  Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας αγωνίζεται με την βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράκ και του Ιράν εναντίον του  ISIS, τον ισχυρότερο, όπως δηλώνουν, εχθρό των ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ, όπως  έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ, θέλουν να πολεμήσουν το ISIS στη Συρία,  θα πρέπει να συνεργαστούν ειλικρινά με τις παραπάνω δυνάμεις. Μέχρι τώρα οι προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης φαίνονται ειλικρινείς, ως προς την εκπλήρωση του αντικειμενικού σκοπού, που είναι η εξάλειψη του καρκινώματος που λέγεται Ισλαμικό κράτος.  Η εξάλειψη του τρομοκρατικού αυτού μορφώματος, της σύγχρονης αυτής μάστιγας της ανθρωπότητας, δεν θα επιτευχθεί μόνο  με συνεργασίες αυτών που εξέθρεψαν και γιγάντωσαν το τέρας, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και  το Κατάρ. Καλά είναι τα κέντρα εξάλειψης τρομοκρατίας, αλλά μόνο για μελέτες και έρευνες, αλλά στο πεδίο των επιχειρήσεων απαιτούνται αποφασισμένες, εμπειροπόλεμες και  μετριοπαθείς  δυνάμεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας για την πάταξη της τρομοκρατίας.  Μπορεί ένας  “serial Killer” να μας πείσει για τις αγαθές προθέσεις του στην εξάλειψη της εγκληματικότητας σε μια κοινωνία; Έτσι εκτιμάται ότι για την οριστική εξάλειψη αυτής της παγκόσμιας απειλής κατά της ανθρωπότητας, είναι η ειλικρινής συνεργασία, με τις δυνάμεις που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον σκοπό  αυτό. Και είναι προφανές σήμερα ότι εκτός των προαναφερθέντων θα πρέπει να συμπεριλάβουμε, την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, τους Κούρδους της Συρίας (YPG), τα μετριοπαθή αραβικά φύλα στην Συρία, κάποιες οργανώσεις της Συριακής αντιπολίτευσης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ και η κυβέρνηση του Ιράκ.  Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η διοίκηση του προέδρου Τραμπ  δεν θα πέσει στην παγίδα του πακτωλού δολαρίων και θα κλείσει τα μάτια σε αυτό που όλοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ και το εξαιρετικό μέχρι σήμερα επιτελείο του , (όπως οι Υπουργοί του, ο στρατηγός  Τζέιμς Ματίς και ο Ρεξ Τίλερσον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στρατηγός Μακ Μάστερ κλπ)  έχουν  ήδη  αντιληφθεί  την κατάσταση και οι προθέσεις των είναι προς οριστική εξάλειψη του εγκληματικού και τρομοκρατικού μορφώματος, προς χάριν της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι θέμα εβδομάδων ή ημερών η Μοσούλη  να απελευθερωθεί πλήρως, οι δε προετοιμασίες για την απελευθέρωση της Ράκας (η αρχαία Ελληνική Καλλινίκη) του συνασπισμού Αμερικανών, Κούρδων της Συρίας (YPG) και αραβικών μετριοπαθών φυλών ευρίσκονται στο τέλος των, οπότε σηματοδοτείται η  αρχή του τέλους του εφιάλτη της Συρίας και του Ιράκ. Θα συνεχίσει ο Τραμπ προς αυτή την κατεύθυνση; Εκτιμούμε ναι, καθόσον η επιδίωξή του για την καταστροφή του Ισλαμικού κράτους θεωρείται ειλικρινής και δεδομένη. Μόνο που η αλλαγή πολιτικής του στην Μέση Ανατολή, με την στοχοποίηση του Ιράν και τον εξαγνισμό της Σαουδικής Αραβίας, δια της  δολαριο-λουτροθεραπείας που υπέβαλαν τον πλανητάρχη οι Σαούντις, δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική, όπως πολλάκις  το παρελθόν και οι εμπειρίες έχουν αποδείξει.
Και δεν θα μπορούν οι απαστράπτουσες Μελάνια και Ιβάνκα να  επηρεάσουν και να  συμβάλλουν θετικά στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.  Και ας απέσπασε η δυναμική και  ξανθιά (οι ξανθές  τρελαίνουν  τους  Άραβες) Ιβάνκα, με την γοητεία της , το  ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, όχι για τα λιμοκτονούντα παιδιά της Αφρικής, ή για κάποιον άλλο κοινωνικό σκοπό, αλλά για την ενίσχυση , λέει, της γυναικείας επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ!!! Και εδώ μας καίγεται ο εγκέφαλος.

Πηγές: http://www.moonofalabama.org/
http://redskywarning.blogspot. com/
www.haaretz.com

*O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.),  πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Δίπλωμα Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου