Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Γι' αυτό η Συνθήκη της Λωζάνης "ΚΑΙΕΙ" τόσο την Τουρκία και τον Ερντογάν...




Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν υπογράφτηκε μόνο μεταξύ των δύο. Υπήρξαν 11 χώρες που ήταν μέρος της συμφωνίας αυτής. Στη συνθήκη είναι ακόμη και η Ιαπωνία», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν
απαντώντας προκλητικά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας! Ποιος παραξενεύτηκε από τα λόγια του... Σουλτάνου; Κανείς. Ο ίδιος είχε φροντίσει ένα χρόνο πριν να σπείρει την ανησυχία με τις δηλώσεις του. «Μας (απείλησαν) με τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι», είχε πει στις 30 Σεπτεμβρίου. 
Ποια είναι όμως η συγκεκριμένη Συνθήκη που «καίει» τον Ταγίπ Ερντογάν; Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου του 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες που πολέμησαν στον A' Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Ηταν η συνθήκη Ειρήνης που έβαζε ουσιαστικά τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έθετε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, με την παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης, των νησιών Ίμβρου και Τένεδου, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία και την περιοχή της Σμύρνης.  Τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών. 
Παράλληλα, με ξεχωριστή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Ειδικότερα, μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα περίπου 2.000.000 Τούρκοι υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Ετσι, η θρησκεία και όχι η φυλή αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή.
Η Ελλάδα πλήρωσε σε είδος τις πολεμικές επανορθώσεις. Ετσι, τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Παράλληλα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της ενώ εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) επισφράγισε με οδυνηρό τρόπο τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά θεωρήθηκε η Συνθήκη με την οποία οριστικοποιήθηκαν τα σύνορα του ελληνικού έθνους-κράτους ύστερα από έναν αιώνα αλυτρωτικής πολιτικής. Αλλωστε, με την εξαίρεση της προσάρτησης των Δωδεκανήσων, τα σύνορα του 1923 έμειναν ίδια έως σήμερα. 
Τι επιδιώκει ο «νεοσουλτάνος» με τη στάση του; Στόχος του να ανοίξει μια συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ εμφανίζεται σκληρός ως προς τις προθέσεις του. Η Λωζάνη διέπει εδώ και πολλές δεκαετίες τις σχέσεις των δύο χωρών και θεωρείται η θεμελιώδης συνθήκη που διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, ωστόσο ο ίδιος δεν δίστασε να βάλει... φωτιά.
Δίχως αμφιβολία, προκαλεί ανησυχία ο κυνικός τρόπος, με τον οποίο Ερντογάν ξεδίπλωσε τον μεγαλοϊδεατισμό. Εχει δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων, με στόχο να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να διεκδικήσει πράγματα που αποτελούν για χρόνια σημεία που δεν αγγίζονται. Το... παρανοϊκό είναι πως η Τουρκία ζητά ακόμα και τον... τετραπλασιασμό της επικράτειάς της, προφανώς σε βάρος γειτονικών χωρών. Ξεκάθαρα αμφισβητούν την χάραξη των συνόρων με την Ελλάδα, όπως αυτή οριστικοποιήθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Θέλουν ετσιθελικά να αλλάξουν το status quo αδιαφορώντας αν θιγούν τα συμφέροντα άλλων!  
Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν σουλτανος
Τι και αν οι ισχυρισμοί του είναι αβάσιμοι. Οι Τούρκοι θέτουν ανοιχτά ζήτημα επαναχάραξης των συνόρων. Για τον Ερντογάν η ψήφος των ευρωβουλευτών δεν έχει καμία αξία, αν και κάτι τέτοιο δεν κάνει πλέον καμία εντύπωση. Ο «νεοσουλτάνος» δεν έχει στην ατζέντα του τη λέξη «διάλογος» και καταπατά κάθε έννοια σεβασμού των δικαιωμάτων που είναι απέναντί του. Ο Ερντογάν δημιουργεί την αίσθηση στους Τούρκους ότι έχουν αδικηθεί, δηλητηριάζει το μυαλό των υποστηρικτών του και τους πωρώνει προαναγγέλοντας συζητήσεις και άλλες ενέργειες για την επέκταση του τουρκικού κράτους! 

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου