Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ως την μόνη δυνατότητα παραπλάνησης για επιβίωση Με θολούρα προς τις εκλογές Η πρώτη φορά αριστερά επιδείνωσε την πολιτική ατμόσφαιρα

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος ...
Η ώρα των εκλογών πλησιάζει, όπως συμπεραίνεται από ό,τι συμβαίνει και ό,τι επαγγέλλεται η Κυβέρνηση. Η παλιά συνταγή των παροχών, των ωραιοποιήσεων και της αισιόδοξης προεκλογικής πολιτικής, συνεχίζεται στον υπερθετικό βαθμό. Αντί δηλαδή να βελτιώνεται η πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και κάθε προηγμένο κράτος, η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση διέψευσε όλες τις προσδοκίες εκείνων που περίμεναν πολλά να αλλάξουν προς το καλύτερο στην πολιτική συμπεριφορά. Διαψεύστηκαν με οδυνηρό για αυτούς τρόπο. Ορθότερο θα ήταν να ειπωθεί ότι ποτέ και πουθενά δεν πέτυχε αριστερή κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πόσο δίκιο είχε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον αριστερόστροφο φασισμό.
Προσπάθησα πάντα να είμαι ήπιος στις εκφράσεις μου και να παραμείνω ένας αντικειμενικός κριτής της πολιτικής συμπεριφοράς της Κυβέρνησης και κινδυνεύω στο σημείωμα τούτο να φανώ σκληρός κριτής. Όμως υπάρχει χρόνος για την Κυβέρνηση να με διαψεύσει αλλάζοντας τακτική και συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά ειλικρίνειας και αλήθειας, έστω για πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο. Για να μπορέσω να θεμελιώσω τις πιο πάνω θέσεις μου, κατ΄ ανάγκη θα σταχυολογήσω γεγονότα και πολιτικές συμπεριφορές των τελευταίων μηνών τουλάχιστον.

Δεν θα ασχοληθώ με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει το κράτος, τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους στις καίριες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις, διότι αυτό βρίσκεται μέσα στα όρια της στρατηγικής ενός αριστερού κόμματος. Όχι βέβαια πως είναι σωστό ή ανεκτικό, αλλά τουλάχιστον με τέτοιες ενέργειες δεν παραβαίνει τις αρχές του. Θέλω όμως να πιστεύω ότι η αριστερή ιδεολογία, τουλάχιστον στην αφετηρία της, σκόπευε σε ένα δίκαιο και αξιοκρατικό κόσμο. Είναι επίσης θεμιτό στα πλαίσια της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, να θίξει και να κατηγορήσει την αντιπολίτευση. Το ύφος και το ήθος που εκπέμπει όμως η κρατική τηλεόραση, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η ΥΕΝΕΔ ωχριά μπροστά στην ΕΡΤ. Οι παρουσιαστές, όπως π.χ. στη εκπομπή «δεύτερη ματιά» ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ποιος θα γίνει «βασιλικότερος του βασιλέως», με πρωταγωνιστή τον άρρενα της ομάδας, ο οποίος ανταγωνίζεται την βορειοκορεάτισα παρουσιάστρια. Απορώ πως η αντιπολίτευση δεν αντιδρά, Ας είναι!

Όμως τα τελευταία γεγονότα, τα οποία έχουν ταρακουνήσει την πολιτική ζωή της χώρας, είναι πέραν κάθε ανοχής, κάθε λογικής και κάθε δικαιοσύνης. Να κατηγορούνται ομαδικά στελέχη της αντιπολίτευσης και δη χωρίς στοιχεία και εκ των προτέρων, είναι πλέον θλιβερή και απαράδεκτη πολιτική. Όλα δείχνουν ότι και αυτό ήταν σχέδιο της θολούρας προς τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι έχουν πανικοβάλει την Κυβέρνηση και ψάχνει να βρει τρόπο να θίξει την αντιπολίτευση, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και τρόπο, για να επηρεάσει το εκλογικό σώμα, προσπάθεια η οποία προς το παρόν αποβαίνει μάταιη και έτσι εντείνεται η προσπάθεια, η οποία ξεπερνάει κάθε όριο, βασισμένη στη ρήση του Ησιόδου: «Αιδώς ήν’ άνδρας μέγα σίνεται ήδ’ ενίκησιν». Δηλαδή: «Η ντροπή βλάβη μεγάλη στους ανθρώπους φέρνει, μα και πολύ τους ωφελεί».

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου θορύβησε πολύ την Κυβέρνηση, διότι ενδέχεται να δυσκόλεψε τις ήδη αποφασισμένες λύσεις του σκοπιανού, και ενήργησε βιαστικά και αψυχολόγητα, με άκομψο και αμελέτητο τρόπο και έτσι δημιουργήθηκαν αρκετές ενδείξεις, ότι ήταν μια πρόχειρα προκατασκευασμένη σκευωρία, κατά την άποψη νομικών κύκλων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το λάθος της Κυβέρνησης είναι που στοχοποίησε τον Άδωνι, αντί να τον αγνοήσει, όπως έχω ξαναγράψει, Ο Άδωνις είναι πολύ σκληρό καρύδι και επί κέντραν λακτίζει όποιος τα βάζει μαζί του. Άλλωστε σύμφωνα με τη ρήση του Ευριπίδη: «Οι τα πόλεις έχοντες αξίωμά τε τοις ανθαμίλλοις εισί πολεμιώτατοι». Δηλαδή: «Όσοι έχουν δύναμη στις πόλεις κι’ αξιώματα, είναι θανάσιμοι των αντιπάλων τους εχθροί». Ας προσέξει όμως, να είναι πάντοτε συνετός και σώφρων!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση διακηρύσσει τη ρήση του Ευριπίδου ότι: «Είς τοι δίκαιος μυρίων ούκ ενδίκων κρατεί, το θείον την δίκην τε συλλαβών». Δηλαδή: «Ένας δίκαιος νικά μύριους αδίκους, συμμάχους έχει το Θεό και τη δικαιοσύνη». Η προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί, κατά την πρόταση του Πρωθυπουργού, καλό είναι να μην λήξει άρον-άρον, για να καταστεί δυνατό να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. Να αποδεχθεί είτε την διαπλοκή των πολιτικών, είτε την σκευωρία, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Ίδομεν.

Η κανονική έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, είναι μια αυταπάτη, ακόμη μια προσπάθεια προεκλογικού επηρεασμού. Διότι τον Αύγουστο απλά λήγει χρονολογικά το αδικαιολόγητο, κατά πολλούς, Μνημόνιο του 2005, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του, οι οποίοι ήταν να ανακάμψει η οικονομία, έτσι ώστε να μην χρειαζόμαστε χρήματα για τις ανάγκες μας, και όχι να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές. Σε μια υγιή οικονομία δανειζόμαστε μόνο για επενδύσεις και όχι για καταναλωτικούς σκοπούς, ούτε για εξόφληση χρεών μας. Προβληματισμό δημιουργεί για ψευδαίσθηση του τέλους των Μνημονίων τον Αύγουστο, όταν έχουν ήδη ψηφιστεί πολύ σκληρά μέτρα, τόσο για το 2019, με την οριζόντια μείωση των συντάξεων κατά 18%, όσο και για το 2020, που περιορίζεται το αφορολόγητο στα 5.800 ευρώ, οπότε κυρίως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν πάνω από 500 ευρώ επί πλέον φόρο, πέραν του γεγονότος ότι το πλεόνασμα του 3,5% πρέπει να το πετυχαίνουμε μέχρι το 2022, για την κάλυψη μόνο των τόκων του χρέους μας, οπότε λήγει και η περίοδος αυτή χάριτος. Επομένως ήταν προτιμότερο να συμφωνήσουμε ένα ακόμη Μνημόνιο, μια και τα μέτρα υπάρχουν και λείπει η χρηματοδότηση, η οποία θα είχε επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ τώρα πληρώνουμε 3.5%.

Μετά το 2022 και αναλόγως με την νέα ρύθμιση του δανείου μας, πρέπει να καταβάλουμε και χρεολύσιο, εκτός αν άλλως συμφωνηθεί. Όταν λοιπόν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ομιλούν ρύθμιση ανάλογα με την ανάπτυξη, εννοούν πόσα επί πλέον των τόκων, δηλαδή του 3,5% του πλεονάσματος θα καταβάλουμε. Ας μη βαυκαλιζόμαστε ότι το πλεόνασμα θα κυμαίνεται ολικώς ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης. Γεγονός είναι ότι τα οικονομικά μας είναι ακόμη άσχημα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά και θέληση για επενδύσεις, ως τον μόνο τρόπο για ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη, μια προσπάθεια που παραμένει στα λόγια προς το παρόν. Ας μην μας διαφεύγει ότι ενώ ακόμη δεν έχουν καταβληθεί το στεγαστικό επίδομα των χιλίων ευρώ ετησίως στους δασκάλους των νησιών και συγχρόνως η Κυβέρνηση αναγγέλλει την άρση αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης, δηλαδή εξαγγέλλει μισθολογικές αυξήσεις! Αυτό θα πει «ελληνική» προεκλογική περίοδος!

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου