Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ο «καλός» και ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ

tsekouras-thanasis

Θανάσης Τσεκούρας

Ασφαλώς και έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για την πιθανή μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «καθωσπρέπει» οσιαλδημοκρατικό και ευρωπαϊκό κόμμα. Μια προκαταρκτική παρατήρηση μόνο. Η κουβέντα είναι παλιά. Ξεκίνησε μετά τις «δίδυμες» εκλογές του 2012, με πρωταγωνιστές ανθρώπους προερχόμενους από τους κύκλους του «παλιού» ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί πρωτοείδαν το όραμα. Τον Αλέξη δηλαδή ως τον «νέο Ανδρέα» και έσπευσαν να κλείσουν θέσεις στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς στις μέρες μας ξαναζούμε το κλασικό remake της παλιάς συζήτησης.

Μια δεύτερη προκαταρκτική παρατήρηση. Οι πρώτοι που είδαν την επιφοίτηση του «καλού ΣΥΡΙΖΑ» δεν νομίζω ότι υπήρξαν ανιδιοτελείς. Μέρισμα στην αναδυόμενη νέα εξουσία διεκδίκησαν. Και το πήραν. Απλώς φρόντισαν να εξασφαλίσουν και ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα. Από το παλιό ΠΑΣΟΚ στο νέο ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι σημερινοί «πεφωτισμένοι» είναι το ίδιο ιδιοτελείς.

Τι ακριβώς είναι και πώς τους χτύπησε ξαφνικά η επιφοίτηση; Για να μη διολισθήσουμε στις θεωρίες συνωμοσίας, ας ξεκινήσουμε με την πιο καλόπιστη εκδοχή. Οι άνθρωποι απλώς είναι θύματα του λάθους τους. Ενα λάθος που αφορά την πολιτική ανάγνωση της συγκυρίας και στη συνέχεια την εσφαλμένη πρόβλεψη για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στον ρεαλισμό μόνο όταν έσπασε τα μούτρα του στο τείχος των αριστερίστικων ιδεοληψιών του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης. Με ένα και μοναδικό κίνητρο, την παραμονή στην εξουσία. Εκτοτε, αντί να αποδεχθεί θετικά τον ιστορικό συμβιβασμό, τον «κρύβει» ως αναγκαία προδοσία για την εξυπηρέτηση του μεγάλου στόχου, τη διατήρηση στην εξουσία.
Ερώτηση: είναι πιθανή η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον; H απάντηση δεν μπορεί να είναι αρνητική. Με δύο υπεραναγκαίες προϋποθέσεις όμως.

Η πρώτη είναι η εκλογική ήττα. Μόνο όταν ο μεγάλος στόχος, η με κάθε κόστος διατήρηση στην εξουσία, ακυρωθεί μπορεί να προκύψει ο επόμενος. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κανονικό κόμμα. Γιατί μόνο ένας μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πιθανότητες για μια εκ νέου διεκδίκηση της εξουσίας στο μέλλον.

Και η δεύτερη προϋπόθεση: η εκλογική ήττα να μην είναι καταστροφική. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η δυναμική της διάλυσης θα σαρώσει όλες τις απόπειρες μετασχηματισμού.
Αυτά όμως αφορούν το μέλλον. Σήμερα ζούμε στην εποχή του απεχθούς ΣΥΡΙΖΑ. Και θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου