Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Είναι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα νεκρή;

·
Η γλώσσα που μιλάμε τώρα περιέχει αυτούσιες περίπου πέντε χιλιάδες (5.000) αρχαίες Ελληνικές λέξεις όπως π.χ. (ουρανός, ειρήνη, μουσική, δημοκρατία, πόλις, ηγεμών, μύθος, θάλασσα κ.λπ.), πολλές από τις οποίες είναι λέξεις από τα ομηρικά έπη και
που αποδεικνύουν ότι η νεοελληνική, παρ' όλες τις διαφορές της από την αρχαία, είναι συνέχεια της αρχαιοελληνικής.
Μερικά παραδείγματα θα μας δείξουν ότι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε ατόφιες λέξεις της «νεκρής» γλώσσας… Οι λέξεις αυτές συνήθως βρίσκονται μέσα σε άλλες, σύνθετες λέξεις, που κάθε μέρα χρησιμοποιούμε και δεν είναι καθόλου λίγες:
Στον συνημμένο πίνακα παραθέτουμε ελάχιστα παραδείγματα από τις χιλιάδες σύνθετες νεοελληνικές λέξεις που αποδεικνύουν την συνέχεια της γλώσσας. Θα ρωτήσετε ίσως: «Και τι κερδίζουμε με το να μαθαίνουμε την Αρχαία γλώσσα;» Σίγουρα δεν κερδίζουμε χρήματα ή ...διορισμό στο δημόσιο, αλλά διευρύνουμε (αν μας ενδιαφέρει) την γνώση μας και την επικοινωνία μας με τον γλωσσικό θησαυρό μας. Υπάρχουν θεωρίες ότι χωρίς την γλώσσα δεν θα υπήρχε ούτε η σκέψη. 'Ισως αυτό επαληθεύεται από την (παρατηρημένη) σύνδεση της γλωσσικής παιδείας με την ικανότητα επιστημονικής σκέψης""
(ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου