Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

2 Μαίου 1944. Εκτέλεση 18 Αθώων Ελλήνων στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας από τον ΕΛΑΣ.


Το Μαύρο Εξάμηνο του 1944 στην Πελοπόννησο (Απρίλιος –Σεπτέμβριος)

2 Μαίου 1944. Εκτέλεση 18 Αθώων Ελλήνων στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας από τον ΕΛΑΣ.

Ένας απότακτος λοχαγός, λόγω λιποταξίας στον πόλεμο του 1940-41, ο Χρήστος Στασινόπουλος*, είναι ο υπέθυνος αυτού του εγκλήματος.
Γενικά, στην Κόκκινη Τρομοκρατία του 1943-44 αλλά και στην Ανταρσία του 1946-49, τα Κομματικά στελέχη ήταν τα κυρίως υπεύθυνα για τις δολοφονίες – Σιάντος, Μπελογιάννης, Μπλάνας, Ζέγκος, Άρης Βελουχιώτης, στην Πελοπόννησο- αλλά υπήρχαν και αρκετοί μόνιμοι αξιωματικοί που διακρίθηκαν σε αυτόν τον τομέα!

Στην Πελοπόννησο μερικοί από τους χειρότερους σαδιστές, παλληκαράδες του ΕΛΑΣ ήταν μόνιμοι αξιωματικοί.
Παραδείγματα: Υπολοχαγός Αναστάσιος Τούτουνας (απίστευτη σφαγή αμάχων στο Χέλι και αιχμαλώτων σύν αμάχων στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδος), λοχαγός Χρήστος Στασινόπουλος (18 στο Βαλτεσινίκο, 11 στη Δημητσάνα, έμμεσα υπεύθυνος γιά το ύψος της σφαγής στα Καλάβρυτα λόγω της σαδιστικής εκτέλεσης των Γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων από τον διμοιρίτη του «Καλαμάτα»), υπίλαρχος Κώστας Κανελλόπουλος (πολλαπλές δολοφονίες, υπεύθυνος Στρατοπέδων Κρατουμένων και εκτελέσεων στην Ποταμιά και στην Αυλώνα, περίπτωση δολοφονίας Νίτσας Ρούκα), ταγματάρχης Ηλίας Κονδύλης (δολοφονίες αμάχων στον Πύργο), και άλλοι.

Η σφαγή των 18 στο Βαλτεσινίκο.

Τα χαράματα της Πρωτομαγιάς του 1944, απόσπασμα του ΕΛΑΣ Αρκαδίας με επικεφαλής τον λοχαγό Χρήστο Στασινόπουλο, συνέλαβε στα σπίτια τους στο κεφαλοχώρι της Γορτυνίας Βαλτεσινίκο 25 αθώους πολίτες.
Δύο εξ αυτών, τον Νίκο Παυλόπουλο, βαρειά τραυματισμένον στον πόλεμο του 1912, στον οποίον είχε προστρέξει εθελοντής από τις ΗΠΑ που βρισκόταν, και έναν ακόμη, τους εκτέλεσαν με σφαίρες όπλου εντός του χωριού.
Τους υπόλοιπους τους μετέφεραν δεμένους σε Στρατόπεδο Κρατουμένων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στο χωριό Αμυγδαλιά (Γλανιτσιά).
Από εκεί, την επομένη επέλεξαν 16 - μεταξύ αὐτῶν ἕνας φαρμακοποιός, ἕνα ἔφεδρος λοχαγός, ἕνας δάσκαλος, ἕνας μηχανικός καί εὐυπόληπτοι κτηνοτρόφοι καί γεωργοί- τους οποίους οδήγησαν στον Λάδωνα, όπου τους έσφαξαν κοντά σε ένα γκρεμό και τους πέταξαν κάτω, ενώ μερικοί εξ αυτών ήταν ακόμη εν ζωή και ικέτευαν μετά για βοήθεια! 
(*) - Ο Χρήστος Στασινόπουλος δικάστηκε το 1945 ως ηθικός υπεύθυνος, μαζί με μερικούς από τους φυσικούς δολοφόνους που συνελήφθησαν. 
Τιμωρήθηκε με λίγα (5) μόνο χρόνια φυλάκισης).
- Για τον Στασινόπουλο, ο επικεφαλής του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου πριν τον Άρη, ο σμήναρχος Δ.Μήχου, είχε πεί: «...Έτσι θα απαλλασσόμεθα από ένα ανίκανο στρατιωτικό στέλεχος όπως ο λοχαγός Χρήστος Στασινόπουλος.
Στην κριτική που έκανε για την αδράνεια της μονάδας του, ισχυρίστηκε πως η ιδιομορφία της ορεινής Αρκαδίας δεν τους επέτρεψε να κάνουν μάχες».

(Η φωτογραφία είναι από άλλο τμήμα του ΕΛΑΣ)

Ιωαννης Μπουγας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου