Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πώς έμπλεξε με τον Ιβάν η κυβέρνηση

Γιατί τρέμει το Μαξίμου την κόντρα με τον Σαββίδη - Ο μιντιακός «λαγός», οι σχέσεις με Βαρθολομαίο, οι μπίζνες στη Θεσσαλονίκη και οι υποσχέσεις στήριξης Καμμένου για την ίδρυση της Λέγκας του Ελληνικού Βορρά

Αναμφίβολα το LOL της εβδομάδας είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία». Το γέλιο που προκάλεσε ήταν αυθόρμητο και δυνατό και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της ως Laughing Out Loud. Επιπροσθέτως, προκαλεί και έκπληξη, μια και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι έξυπνος και σοβαρός πολιτικός και οι απαντήσεις του κατά κανόνα μετρημένες. Προφανώς, έκανε αυτή τη δήλωση επειδή του την υπαγόρευσε ο πρωθυπουργός και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου να περιορίσει τη φλυαρία των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τα «Σαββιδικά», και ιδιαίτερα για τη δημόσια παραδοχή τους ότι όντως ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου.

Η δύσκολη θέση στη οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στην Τούμπα, στο παιχνίδι του Δικεφάλου του Βορρά με τον Δικέφαλο του Νότου, την ΑΕΚ, δεν γίνεται φανερή μόνο από την άστοχη δήλωση Τζανακόπουλου, αλλά και από τα αντικρουόμενα και πολλές φορές φαιδρά επιχειρήματα που διατυπώνουν από τα τηλεοπτικά εκράν και τις ραδιοφωνικές συχνότητες οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες, είναι ανήσυχος. Οχι τόσο για τις τυχόν αποκαλύψεις που λέγεται ότι απειλεί να κάνει ο Ιβάν σχετικά με τις προνομιακές επαφές που είχε με πρόσωπα του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της κυβερνητικής εξουσίας ή για τη βοήθεια που παρείχε οσάκις του εζητήθη (κυρίως στα μίντια) από τους Τσίπρα - Καμμένο και τους στενούς τους συνεργάτες.

«Αν έχει να πει κάτι μεμπτό να το πει», μας λέει σημαντικός κυβερνητικός παράγων, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα περισσότερα απ’ όσα λέγονται και γράφονται είναι «μπαρούφες και εντάσσονται στον επιχειρηματικό - ποδοσφαιρικό πόλεμο των big four (Αλαφούζος, Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης), αλλά και ευρύτερα, καθώς ο Σαββίδης μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διεκδικεί να πάρει και την εκμετάλλευση της Εγνατίας οδού και να συμμετάσχει σε ενεργειακές μπίζνες στη Βόρεια Ελλάδα». Και προσθέτει: «Είναι ανοησία να λέγεται ότι εμείς στηρίζουμε τον Σαββίδη που παίζει το παιχνίδι των Ρώσων και ταυτόχρονα να μας κατηγορούν ότι κάνουμε ό,τι πουν οι Αμερικανοί. Ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Ή παίζουμε το παιχνίδι των Αμερικανών ή είμαστε άνθρωποι του Πούτιν. Και τα δύο, πάντως, δεν μπορεί να συμβαίνουν. Ας αποφασίσουν η αντιπολίτευση και τα χαλκεία τους και να μας το πουν και μας, για να ξέρουμε με ποιον είμαστε».

Οταν, πάντως, τον ρωτάμε γιατί αρνείται το προφανές, ότι δηλαδή ο εκ Σοβιετίας προερχόμενος Σαββίδης είναι άνθρωπός τους, η απάντησή του είναι μια σφοδρή επίθεση στον Καραμανλή και τη Δεξιά. «Εμείς τον αναδείξαμε ή ο Καραμανλής; Με τον Τσίπρα είναι φίλος ή με τον Καραμανλή; Είδες κάποιον του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στον γάμο του γιου του ή της ανιψιάς του; Ολη η Δεξιά, με πρώτο και καλύτερο τον Καραμανλή, ήταν. Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Παπαμιμίκος, ο γαμπρός του Σαββίδη; Η Εύα Καϊλή που έκανε τις δημόσιες σχέσεις του Ιβάν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ; Με τον Τζιτζικώστα, τον Ψωμιάδη και τον Αμβρόσιο έχει κολλητιλίκια, με τους εθνικιστές και τους παπάδες έχει νταραβέρια. Εμείς του δώσαμε τιμητικά διαβατήριο; Ο Βενιζέλος του έδωσε.

Εμείς του δώσαμε τη ΣΕΚΑΠ και το ‘‘Μακεδονία Παλλάς’’; Ο Σαμαράς του τα έδωσε. Εμείς τον βρήκαμε. Και από τη στιγμή που έκανε επενδύσεις δεν μπορούσαμε να τον αποκλείσουμε». Τα ως άνω βέβαια είναι η μισή αλήθεια, αφού ο Σαββίδης, κατά δήλωσή του, έγινε «λαγός» της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Πήρε από τον Μπόμπολα τον Πήγασο («Εθνος», «Ημερησία», ποσοστό στο MEGA), εξαγόρασε το EPSILON και τα έθεσε στην υπηρεσία της κυβέρνησης. Επίσης δήλωσε ότι θα βοηθήσει για να μη γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και ότι θαυμάζει τον Αλέξη Τσίπρα επειδή του θυμίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ισως επειδή του χαρίστηκαν τα πρόστιμα για τη ΣΕΚΑΠ (38 εκατ.) και τον ΠΑΟΚ (20 εκατ.).
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής Donskoy Tabak (μέρος της οποίας είναι και η εταιρεία ΣΕΚΑΠ) και της Japan Tobacco International (Winston, Camel κ.ά.) που μετέταξε τον Σαββίδη στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» με 1,6  δισ. δολάρια.


Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός -για να επανέλθουμε στις πρώτες παραγράφους του άρθρου μας- να μη φοβάται αν «ο Ποντιάκιας ανοίξει το στόμα του», όμως ο λόγος της ανησυχίας του είναι ότι τα «Σαββιδικά» ήρθαν να προστεθούν στις μάλλον προβληματικές εξελίξεις που σημειώνονται στο Μακεδονικό, στη Novartis, τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς (που, κατά τον υπουργό Αμυνας, απήγαγαν και κρατούν ομήρους οι Τούρκοι) και φυσικά στη δύσκολη και δύστηνη, όπως όλα δείχνουν, λήξη της δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο. Και βέβαια, παρά τα ηρωικά και πένθιμα του Γιώργου Βασιλειάδη και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και αν χρειαστεί θα διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου τρέμουν τις αντιδράσεις του συνόλου των φιλάθλων σε περίπτωση που υπάρξει Grexit από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ελληνικών ομάδων. «Θα πέσουμε την ίδια στιγμή. Δεν θα μας ρίξουν ο Μητσοτάκης, η Φώφη, ο Κουτσούμπας, ο Μιχαλολιάκος, θα μας ρίξουν οι γαύροι, τα χανούμια, οι βάζελοι και οι γύφτοι», μας λέει, και το εννοεί, κυβερνητικός βουλευτής.


Το σενάριο της Λέγκας του Βορρά με Καμμένο


Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες ή έστω οι φήμες περί επικείμενης αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, που μάλιστα εμβαπτίζονται και σε σενάρια ίδρυσης και στα καθ’ ημάς Λέγκας του Βορρά, με την αρωγή του Ιβάν Σαββίδη και την ευλογία της Μόσχας, είναι λογικό να αυξάνουν τον εκνευρισμό και την ανησυχία του Μαξίμου για τα τεκταινόμενα. Βέβαια, το αφελές άμα και επικίνδυνο σενάριο της Λέγκας του Βορρά που θα πλήξει πρωτίστως τη Ν.Δ., οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χρεώνουν «στην κυβέρνηση και σε άλλες δυνάμεις» και το χαρακτηρίζουν «ύστατη και τυχοδιωκτική προσπάθεια ανακοπής της πορείας της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση».

Πάντως, οι σχέσεις των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους συναδέλφους τους των ΑΝ.ΕΛ., μετά και τα «Σαββιδικά», μόνο συμπολιτευόμενη συμμαχία δεν θυμίζουν. Τους χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν Δημήτρης Καμμένος και Αννέτα Καββαδία μόνον ορκισμένοι και μέχρι αίματος εχθροί θα μπορούσαν να τους διατυπώσουν. Πλέον ολοένα περισσότεροι, με τελευταίο τον Νίκο Ξυδάκη, θεωρούν ότι η κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι θεωρούν ότι η επίθεση Κουβέλη στον Καμμένο («υπερτροφικές οι απόψεις περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών») έγινε μετά από συνεννόηση με τον Τσίπρα, προκειμένου ο υπουργός Αμυνας «να νιώσει την απειλή έξωσης από την κυβέρνηση, να συνετιστεί και να ρίξει τους τόνους». Αλλοι πάλι θεωρούν ότι αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να διαλύσει την κυβέρνηση, να δυναμώσει εκλογικά τον Καμμένο και να τον καταστήσει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του Μητσοτάκη σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν λάβει αυτοδυναμία και το Κίνημα Αλλαγής αρνηθεί να συγκυβερνήσει με τη Δεξιά. Γι’ αυτό και συνιστούν ψυχραιμία. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Πάνος Καμμένος αν στα νεανικά του χρόνια δεν είχε ως ήρωα τον Μάλκο Λίνγκε του Ζεράρ ντε Βιλιέ, αλλά διάβαζε Γιάννη Μαρή, σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με την εξαφάνισή του το τελευταίο εικοσαήμερο θέλει να μοιάσει στον Τζων Αυλακιώτη. Τον ήρωα του Γιάννη Μαρή, την περίοδο που η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, γεμάτη από Γερμανούς και Αγγλους πράκτορες, ο οποίος μπλέκει σε μια υπόθεση κατασκοπείας και διακινδυνεύει τη ζωή και την ελευθερία του αφού οι άνθρωποι της Ασφάλειας του περιβόητου Μανιαδάκη τον παρακολουθούν στενά.

Παρασκηνιακή στήριξη στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό


Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός ήταν αυτό που έγινε: το σπάσιμο της συμμαχίας με τον Ιβάν Σαββίδη. Οχι βέβαια γιατί θα χάσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο. Αυτό, όντας Παναθηναϊκός ο ίδιος, του είναι αδιάφορο. Και ενδεχομένως προτιμά να το πάρει η ΑΕΚ επειδή το θέλει και ο «παππούς Αλέκος» (ο Φλαμπουράρης) που έχει ακατάλυτους δεσμούς φιλίας με τον «τίγρη της Φιλαδέλφειας» Δημήτρη Μελισσανίδη. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον μεγάλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης θα καταλάγιαζε τα πάθη που εξέθρεψε η ανακίνηση του Μακεδονικού.

Ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε το... θεάρεστο αυτό έργο θα ήταν ο Ρωσοπόντιος ιδιοκτήτης του Δικεφάλου του Βορρά, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδρασε παρασκηνιακά και βοήθησε οικονομικά για να διοργανωθούν τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Και μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία και ενάντια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που προέτρεψε για ψυχραιμία και καταλλαγή.

Τονίζουμε το «ενάντια» επειδή ο Σαββίδης, εκτός των άλλων, έχει αναλάβει και το πρότζεκτ της προώθησης των θέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο εποφθαλμιά συνεχώς και διακαώς τον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Και φυσικά τον περιορισμό του ελληνικού στοιχείου στον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως στους τρεις εμβληματικούς τόπους: στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Αγιον Ορος και την Ιερουσαλήμ με τον Πανάγιο Τάφο.

Στους γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά απόκρυφα είναι κοινό μυστικό ότι ο Σαββίδης, ως πιστός χριστιανός, διατηρεί αδελφική σχέση με τον Εφραίμ του Βατοπεδίου, τον Μεσογαίας Νικόλαο, τον Πατρών Χρυσόστομο και σειρά άλλων ιεραρχών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατά καιρούς συνδράμει Αγιορείτες μοναχούς στο έργο τους, καθώς και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Μάλιστα, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ: «Ο Ιβάν Σαββίδης, ως πνευματικός πρεσβευτής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ανατολική Ευρώπη και τον ρωσόφωνο κόσμο, επισκέφθηκε το Αγιον Ορος και πραγματοποίησε συναντήσεις με ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Τα αναφέρουμε αυτά επειδή ο ΠΑΟΚ, το «Μακεδονία Παλλάς», η Σουρωτή και η ΣΕΚΑΠ είναι παρωνυχίδα μπροστά στην εξουσία, στην αίγλη και οπωσδήποτε τις μπίζνες που συνδέονται άμεσα με τις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Και εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι ότι και ο -κατά το παρελθόν πολιτικός προϊστάμενος του Σαββίδη- Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επενδύει πολλά στις σχέσεις του με την Εκκλησία. Ενδεχομένως, αυτό να είναι ένα από τα πολλά μικρά μαθήματα που αντέγραψε ο Ιβάν από τον Βλαντιμίρ, το πώς δηλαδή επιτυγχάνεις την καλύτερη δυνατή διείσδυση σε μια περιοχή όπως η Βαλκανική, όπου η πολιτική και η οικονομική εξουσία διαπλέκονται σοβαρά και με μεγάλη επιτυχία με την Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «μαύρος στρατός», τα ράσα των παπάδων δηλαδή, ήταν στην πρώτη γραμμή για να επικρατήσει, έστω άθελά τους, η ρωσική γραμμή στα Δυτικά Βαλκάνια. Η μη επίλυση του Μακεδονικού ακυρώνει, τουλάχιστον προσώρας, τον σχεδιασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και επομένως το «σφράγισμα» της Χερσονήσου του Αίμου από τη ρωσική επιρροή. Και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποκλείεται, παρά τα λεγόμενα Κοτζιά, να λυθεί το Μακεδονικό μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα, τον Μάιο το πιθανότερο είναι και επισήμως να ανακοινωθεί το πάγωμα των διαπραγματεύσεων. «Θα είναι μια χειρονομία καλής θέλησης στον Καμμένο για να μη ρίξει την κυβέρνηση, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθούν η τέταρτη αξιολόγηση και η έξοδος από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο», μας λέει αξιόπιστη κυβερνητική πηγή.

Επίσης, ένας ακόμη λόγος που ο πρωθυπουργός δεν ήθελε τη διάλυση της συμμαχίας με τον Σαββίδη αυτή την περίοδο είναι και επειδή φοβάται ότι μπορεί να βγουν μαχαίρια ακόμη και μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης. Ηδη μετά τον Νίκο Παππά, που κατηγορείται για αγαστή συνεργασία με τον Σαββίδη προκειμένου να επικρατήσουν τα κυβερνητικά σχέδια στον χώρο της ενημέρωσης, στο στόχαστρο μπαίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οχι επειδή είναι ΠΑΟΚ και πήγε στη σουίτα του Σαββίδη μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ευελπιστεί στη στήριξη του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία σε περίπτωση που δεν θέσει υποψηφιότητα στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη), αλλά επειδή είναι αυτός που του έδωσε με το ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως θα του παραχωρήσει και την Εγνατία, αφού αρμοδιότητα του Τσακαλώτου είναι και όχι του Χρήστου Σπίρτζη και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Επίσης, και η διαγραφή των προστίμων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν τίνος ήταν η εισήγηση να οριστεί εμπορικός πρόξενος στο Ροστόφ ο Σαββίδης. Του Κοτζιά ή του Τσακαλώτου; Πριν από περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστάλη ο σχετικός φάκελος προς έγκριση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο όμως απέρριψε το αίτημα και έτσι ο ολιγάρχης του Ροστόφ δεν έγινε και κρατικός αξιωματούχος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου