Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τα μυστηριώδη Δρακόσπιτα της Εύβοιας

Η νότια Εύβοια φιλοξενεί ένα από τα πιο προκλητικά μυστήρια της αρχαιολογίας· πρόκειται για τα περίφημα Δρακόσπιτα, ονομασία που τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους. Τα εκπληκτικά αυτά κτίσματα, 25 συνολικά, με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους από τους κατασκευαστές τους, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη νότια Εύβοια.

Κοινά χαρακτηριστικά των Δρακόσπιτων αποτελούν η απόκρημνη και εποπτική θέση στην οποία έχουν κατασκευασθεί, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μεγαλιθικής τοιχοποιίας και της εισόδου τους και κυρίως ο τρόπος στέγασης τους, κατά το εκφορικό σύστημα: μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση πλακών εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερή της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μίας πυραμιδωτής στέγης. Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που απαντώνται στα περισσότερα από αυτά τα κτίσματα, είναι οι μονολιθικές παραστάδες της εισόδου και το μονολιθικό ανώφλι, οι κόγχες και τα λίθινα ράφια που διασώζονται στο εσωτερικό ορισμένων, ως προεξοχή ενός τοίχου. Οι διαστάσεις των Δρακόσπιτων κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα.
Πλήθος θεωριών έχει διατυπωθεί για τη χρήση, το σκοπό, την κατασκευή και τη χρονολόγηση των Δρακόσπιτων. Υπάρχει η άποψη πως πρόκειται για αρχαία ιερά του Δία, της Ήρας ή του Ηρακλή. Κάποιες άλλες θεωρίες αναφέρουν πως ίσως να πρόκειται για φρυκτωρίες, φυλάκια, ή καταφύγια λατόμων. Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος και η τεχνική κατασκευής τους παραμένουν ένα γοητευτικό και άλυτο αίνιγμα.
Το Δρακόσπιτο της Όχης
Το σπουδαιότερο και πιο εντυπωσιακό από τα αινιγματικά Δρακόσπιτα της Εύβοιας είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη, πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1398 μέτρων. Έχει φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν αποκοπεί από τον γύρω χώρο, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαχθεί αρμονικά ο ένας με τον άλλον χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό! Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του κτίσματος είναι σχεδόν 5 x 10 μέτρα. Η είσοδός του είναι χαρακτηριστική τρίλιθη, σχήματος Π, από μεγάλες κολώνες. Η πλάκα πάνω από την είσοδο έχει διαστάσεις 4 μ. μήκος x 2 μ. πλάτος x 0,30 μ. πάχος!. Αυτή η πλάκα που ζυγίζει περίπου 10 τόνους, πώς μετακινήθηκε; Πώς σηκώθηκε στο ύψος των 2 μέτρων που είναι τοποθετημένη; Τι εξυπηρετούσε ένα τέτοιο ιδιαίτερα προσεγμένο κατασκευαστικά κτίσμα στο υψόμετρο των 1400 μέτρων σε μία ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή; Οι απαντήσεις βρίσκονται καλά κρυμμένες σε ένα ομιχλώδες παρελθόν, που πολλοί αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν επιχειρήσει να αποκαλύψουν.
Πάντως, το 1959 οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία, όστρακα ( σε ένα από αυτά μάλιστα υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής) και άλλα αντικείμενα που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.

Πεζοπορώντας στα ίχνη του δράκου
Η ανάβαση προς την κορυφή είναι μια εμπειρία ζωής. Το όρος Όχη είναι ένα από τα πλέον όμορφα και παρθένα τοπία του ελληνικού χώρου. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, λόγω της μοναδικής ομορφιάς του χώρου, αλλά και της μεγάλης σημασίας που διαδραματίζει ως καταφύγιο άγριας ζωής. Η Όχη διαθέτει μια εξαιρετικά σπάνια χλωρίδα, η οποία επιβίωσε απομονωμένη για χιλιετηρίδες. Ως οικοσύστημα θεωρείται από τα αρχαιότερα του πλανήτη. Από το χωριό Μύλοι Καρύστου κατευθυνόμαστε προς το ορειβατικό καταφύγιο στα 1100 μ. υψόμετρο. 
Ο αέρας μοσχοβολά θυμάρι και άγριο τσάι του βουνού∙ ένα δάσος με θεόρατες, υπεραιωνόβιες καστανιές στη θέση «Καστανόλογγος» μας χαρίζει υπέροχες εικόνες. Από το καταφύγιο ξεκινά το σημαδεμένο βατό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στη κορυφή μέσα από τις απότομες γυμνές βουνοπλαγιές. Απαραίτητη στάση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που είναι λαξευμένο μέσα στους βράχους, για να θαυμάσουμε την ανεμπόδιστη θέα στη γύρω περιοχή. Μια ανάσα και αντικρίζουμε το πανάρχαιο «κυκλώπειο» κτίσμα, το Δρακόσπιτο της Όχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου