Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Εξόρυξη πετρελαίου και σχιστολιθικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

petrelaio
Από τις 4 γεωτρήσεις του Δέλτα Νέστου – Ξάνθης, τις 4 γεωτρήσεις Θεσσαλονίκης, τις 3 γεωτρήσεις Στρυμώνος – Σερρών, τις 6 γεωτρήσεις δυτικής Θράκης, τις 2 γεωτρήσεις του θερμαϊκού κόλπου, από το σύνολο των γεωτρήσεων ερευνών και πετρελαιομάστευσης του κοιτάσματος πετρελαίου Πρίνος Θάσου και του φυσικού αερίου νότιας Καβάλας και των ερευνητικών γεωτρήσεων ανατολικά της Θάσου, από την γεώτρηση Λήμνος-1 και με βάση την ιστορική αναδρομή ερευνητικών εργασιών για πετρελαιο-πιθανούς σχηματισμούς στην ανατολική Ελλάδα και στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:
* Οι «μολασσικοί» πετρελαιο-πιθανοί σχηματισμοί που καλύπτουν την χερσαία περιοχή της ανατολικής Ελλάδος πρακτικά πρέπει να θεωρηθούν ότι έχουν ερευνηθεί για κοιτάσματα Υδρογονανθράκων.
* Ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη ορισμένα «μολασσικά ιζήματα» στο βόρειο μέρος του Αρχιπελάγους του Αιγαίου και δη μεταξύ Θάσου – Σαμοθράκης με πιθανότητες εντοπισμού ορισμένων κοιτασμάτων με εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτά όμως – εάν υπάρχουν – και τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου Βαβούρας και Νίκη ανατολικά της Θάσου, που εγκαταλείφθηκαν.
Ωστόσο, ομοιότητες στη γεωλογία όπως αυτή του κοιτάσµατος αερίου στην Επανοµή µε τα αντίστοιχα στην λεκάνη της Θράκης (ή Ινδοευρωπαϊκή λεκάνη) µπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για περαιτέρω έρευνες. Άλλωστε έχει πλέον αποδειχθεί ότι τέτοιου είδους οµοιότητες δεν είναι τυχαίες, η λεκάνη της Θράκης που βρίσκεται υπό εντατική έρευνα είναι µια προέκταση της ζώνης Αξιού-Περι-ροδοπικής που βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο στην οποία και ανήκει το κοίτασµα αερίου της Επανοµής. Επίσης παρόµοια λιθολογία µε ταµιευτήρες της λεκάνης της Θράκης παρουσιάζει και το κοίτασµα του Πρίνου, ενώ µερικά από τα κοιτάσµατα αερίου στη θάλασσα του Μαρµαρά στην Τουρκία πιστεύεται ότι σχηµατίστηκαν από τα ίδια ανθρακικά πετρώµατα που έδωσαν τα κοιτάσµατα πετρελαίου στον Πρίνο (Coskun, 2000).
Η λεκάνη της Θράκης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία και καλύπτει µια περιοχή 20.000 km2. Μορφολογικά, η ανάπτυξη της λεκάνης έγινε κατά µήκος τόξου (fore-arc basin), µεταξύ του µέσου Ιωκαίνου και Ολιγόκαινου. Το εσωτερικό της λεκάνης καλύπτεται από τουρβιδίτες και κλαστικά πετρώµατα, ενώ στα όρια της από ανθρακικά πετρώµατα (Corur & Okay, 1996). Η λεκάνη του Πρίνου είναι η µόνη περιοχή στην Ελλάδα, όπου παράγονται πετρέλαιο και αέριο και µάλιστα, για περισσότερο από εικοσιπέντε χρόνια. Η εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες σε αυτή την παράκτια περιοχή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας ’70. Η πρώτη σεισµική έρευνα πραγµατοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου το 1970 και η ανακάλυψη του κοιτάσµατος πετρελαίου στη λεκάνη του Πρίνου έγινε το 1973.
Η αναζήτηση πετρελαίου σε αυτήν την λεκάνη είναι σε συνεχή εξέλιξη µέχρι και σήµερα. Η ταφρογεννετική λεκάνη του Πρίνου βρίσκεται στη νότια άκρη του προ-αλπιδικού όγκου της Ροδόπης µεταξύ των νησιών Θάσου – Θασοπούλας και της ηπειρωτικής χώρας, στη διεύθυνση ΒΑ-Ν∆, (µήκος 38km & πλάτος 20km). Παρέµεινε επάνω από τη στάθµη θάλασσας κατά τη διάρκεια του κύκλου της Τιθύος και µόνο κατά τη διάρκεια του µέσου Μειόκαινου άρχισε να υποβυθίζεται ως αποτέλεσµα της µετά-αλπιδικής τεκτονικής, που οδήγησε στη διάρρηξη της πλάκας του Αιγαίου. Το ρήγµα ολίσθησης του Βόρειου Αιγαίου, προέκταση του ρήγµατος της Ανατολίας στη Βόρειο Τουρκία, άφησε άθικτη τη λεκάνη του Πρίνου και τις παρακείµενες λεκάνες του Μειόκαινου.
Αμερικανικό και καναδέζικο ενδιαφέρον για εξόρυξη πετρελαίου στην Θράκη
Καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία στην εκμετάλλευση μη συμβατικού σχιστολιθικού αερίου, έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες στην περιοχή της Θράκης. Η εταιρεία Cub Energy ειδικότερα έχει καταθέσει αίτημα για έρευνες σε δύο περιοχές στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Οι περιοχές αυτές, εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν τη γεωλογική προέκταση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, του περίφημου Hamitabat Shale στην Ανατολική Θράκη στην Τουρκία.
H Cub Energy είναι καναδική εταιρεία υδρογονανθράκων εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και ήδη έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Η εταιρεία έχει παραχωρήσεις 244.000 στρεμμάτων και ήδη διαθέτει σε παραγωγή 1900 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Το επενδυτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε έως 10 νέα πηγάδια μέσα στο 2014. Συνολικά στην Ουκρανία η εταιρεία διαθέτει 4 άδειες εκμετάλλευσης σε ποσοστό 100% στη Δυτική Ουκρανία, 8 άδειες από μόνη ή σε κοινοπραξία στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης η Cub Energy έχει παρουσία στην Τουρκία, όπου όμως ακόμη βρίσκεται επισήμως σε φάση εξέτασης των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά τη μετοχική της σύνθεση το 15% της εταιρείας ελέγχεται μετοχικά από τη διοίκηση, το Δ.Σ., το 40% από θεσμικούς επενδυτές, το 25% από άλλους «insiders» ενώ το 20% είναι retail. Εκτελεστικός Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο 47χρονος Mikhail Afendikov, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Gastek και την Clarkson Investment LLC. Στην Cub Energy επιτελικά στελέχη είναι επίσης το στέλεχος της Caracal Energy, AtlasGas, Enerplus, με προϋπηρεσία στις Meg Energy, Pengrowth Energy, Trans Canada Pipelines Robert Hodgins, το πρώην στέλεχος των Amoco Canada, ExxonMobil, BP, Timothy Marchant και το πρώην στέλεχος των BHP Biliton, Petrohawk Corp, Texas Oil and Gas κλπ., Richard Stoneburner.
Η περιοχή της Θράκης φαίνεται ότι παρουσιάζει τουλάχιστον προκαταρκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε σχέση με πιθανά μη συμβατικά κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκυρη αμερικανική στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ ΕΙΑ, θεωρεί ότι στο τουρκικό κομμάτι της Θράκης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο. Παράλληλα προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ θεωρεί ότι υπάρχουν αντίστοιχες δομές και στο ελληνικό κομμάτι της Θράκης, εκτίμηση που εφόσον επαληθευτεί αλλάζει άρδην τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το Μάιο, η αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία ΕΙΑ, δημοσίευσε έκθεση με τις περιοχές που εμφανίζουν το πιο ενδιαφέρον δυναμικό shale gas, όπως η Κίνα, η Μογγολία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Ιορδανία. Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα δύο μεγάλα πεδία της Τουρκίας, το ένα στα βάθη της Ανατολίας και το δεύτερο στην Ανατολική Θράκη. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΙΑ στην Ανατολική Θράκη έχουν εντοπιστεί στο πεδίο Hamitabat Shale γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν 34 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου από σχιστόλιθο (εκ των οποίων τα 6 τρις είναι ανακτήσιμα) και δύο δις βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου (εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα).
Η ίδια έκθεση της ΕΙΑ επισημαίνει ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO και η αμερικανική TransAtlantic Petroleum έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης και βρίσκονται στο στάδιο των εκτιμητικών γεωτρήσεων χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η έκθεση της ΕΙΑ έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί από χώρα transit σε σημαντική παραγωγό χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου.


rodopinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου