Στη Βραζιλία, λοιπόν, την οποία (μαζί με την Αργεντινή) επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2012 και δήλωσε «το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής», γίνεται χαμός.
Γίνεται γενικά χαμός δηλαδή, σε όλες εκείνες τις χώρες για τις
οποίες ο κ. Τσίπρας είχε αποφανθεί ότι (μαζί με την Αργεντινή) είναι δύο χώρες που «κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή».
Εκεί ακριβώς, στη Βραζιλία, μαθαίνουμε από την 10η ετήσια έκθεση του Βραζιλιάνικου Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια, 58.383 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2015.
Στη Βραζιλία δηλαδή έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από εκείνους της Συρίας (55.000 άνθρωποι κατά τους υπολογισμούς του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχασαν τη ζωή τους το 2015 στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο μεσανατολική χώρα).
Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 6,3% στους 3.345 —ή περίπου σε εννέα την ημέρα— ενώ ο αριθμός των αστυνομικών οι οποίοι δολοφονήθηκαν μειώθηκαν σε 393, από 409.
Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Σαμίρα Μπουένο δήλωσε στην εφημερίδα O Estado de São Paulo ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία «μας δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας».
«Οι αστυνομικοί σκοτώνουν πολλούς, σαν να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», πρόσθεσε.
Χάος επικρατεί και στις φυλακές της χώρας, όπου οι κρατούμενοι σκοτώνονται σε μεταξύ τους συμπλοκές, καθώς η Βραζιλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό εγκλείστων μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σημειώστε ότι στο τέλος του 2014 συνολικά 622.000 άνθρωποι κρατούνταν στις φυλακές της χώρας.
Στο μεταξύ, εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο πολιτικό πεδίο. Η χώρα μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπιστεί η οικτρή οικονομική κατάσταση, οι πολίτες δεν θέλουν ούτε την αποπεμφθείσα Ρούσεφ, ούτε τον διάδοχό της και πρώην αντιπρόεδρό της Τέμερ, το σκάνδαλο της Petrobras, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας οδηγεί σε συλλήψεις – στις 19 Οκτωβρίου συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, ο οποίος είχε αποπεμφθεί λίγες μέρες νωρίτερα, τον περασμένο Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι στελέχη από επτά διαφορετικά κόμματα στη Βραζιλία βρίσκονται στα Panama Papers, τον Σεπτέμβριο συνελήφθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις των πρώην προέδρων Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Ντίλμα Ρουσέφ, Αντόνιο Παλότσι, στο πλαίσιο της έρευνας για το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Petrobras, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί, πάλι για την υπόθεση της πετρελαϊκής εταιρίας και ένας ακόμη υπουργός Οικονομικών, ο Παλότσι και προηγουμένως είχε συλληφθεί και ένας ακόμη υπουργός Οικονομικών, ο Γκουίντο Μαντέγκα.
Όλοι τους ήταν υπουργοί Οικονομικών του Λούλα και της Ρούσεφ και υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος των Εργατών, που ίδρυσε ο Λούλα.
Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο της Petrobras, καθώς έλαβαν μέρος στην υπόθεση μεταφοράς χρημάτων από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές της εκστρατείας του πολιτικού κόμματος το 2012.
Πρόκειται για τη γνωστή «Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου», έρευνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 σε πρατήρια βενζίνης και αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο εσωτερικό της Petrobras.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν κατηγορίες και στον ίδιο τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρο της χώρας από το 2003 έως το 2010, αποδίδοντάς του την βασική ευθύνη για εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Petrobras.
Ο κρατικός εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο διαφθοράς ζημίωσε το κράτος κατά περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια (11,1 δις ευρώ).
Ο Λούλα ήταν «ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας», είπε ο Ντάλανιολ κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς παρουσίασης της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια. «Το πλάνο για μίζες στην Petrobras στόχευε στη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.
Το σκάνδαλο συνέβαλε στην ανατροπή του Εργατικού Κόμματος από την εξουσία και στην αποπομπή από τη Βουλή της Ρουσέφ, προσωπικής επιλογής του Λούλα, με την κατηγορία των ατασθαλιών στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού της χώρας.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λούλα έλαβε προσωπικά περίπου 1,11 εκατομμύρια δολάρια (977.000 ευρώ) σε μίζες οι οποίες περιλαμβάνουν και ένα πολυτελές διαμέρισμα στα παράλια του Σαο Πάολο ως δώρο από την OAS, κατασκευαστική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε και την έναρξη προανάκρισης σε βάρος του διαδόχου της Ρούσεφ, Τέμερ, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της εταιρίας Transperto, είχε ζητήσει το 2012 ως συνεισφορά για την προεκλογική εκστρατεία και τα χρήματα προέρχονταν από παράνομη δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι θυγατρική της Petrobras.
Την ίδια περίοδο ξέσπασε και ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς που φέρεται να στοίχισε δισεκατομμύρια ευρώ στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα που συνδέονται με ύποπτες επενδύσεις τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ανήκουν σε δημόσιες επιχειρήσεις. Στην υπόθεση φέρεται να έχουν εμπλακεί δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη των ταμείων, που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ένα κύκλωμα απάτης το οποίο διασπάθισε ποσά ύψους τουλάχιστον 8 δισεκατομμυρίων ρεάις (2,5 δις δολαρίων, ή 2,2 δις ευρώ). Ανάμεσα στους υπόπτους είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που βρίσκεται στην πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές βοδινού.
Με δεδομένο ότι οι διορισμοί των διευθυντών των ασφαλιστικών ταμείων γίνονταν από τα πολιτικά κόμματα η υπόθεση στρέφει πάλι τα φώτα στην πλευρά του Λούλα.
«Το Κόμμα των Εργατών διόριζε τους διευθυντές των ασφαλιστικών ταμείων από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2003 και τα στελέχη αυτά συνδέονταν στενά με τα συνδικάτα», είπε συνεργάτης του Τέμερ. «Το Κόμμα των Εργατών ευθύνεται για τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν, κατά ειρωνικό τρόπο, οι εργαζόμενοι των δημόσιων επιχειρήσεων οι οποίοι αποταμίευαν για τη σύνταξή τους».
Τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εμπλέκονται στην έρευνα ανήκουν στις κρατικές τράπεζες Banco do Brasil και Caixa Economica Federal, στην εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών Correios αλλά και στην Πετρομπράς. Τα ταμεία αυτά, τα οποία είχαν διαθέσιμους πόρους αξίας 280 δισεκατομμυρίων ρεάις πέρυσι, αποτελούν σημαντικούς επενδυτές στην οικονομία της Βραζιλίας, η οποία εισήλθε στη δεύτερη χρονιά ύφεσης και αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη πιστώσεων και επενδύσεων.
Στο μεταξύ, οι τραπεζικοί έχουν κατέβει σε επ’ αόριστον απεργία, η ανεργία αυξήθηκε στην περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του 2016, ο αριθμός των ανέργων στη Βραζιλία, υπολογίστηκε στα 12 εκ. ανέργους για το τρίμηνο που τελείωσε τον Αύγουστο, αυξημένος κατά 5,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένος κατά 36,6%, από τον επίσημο αριθμό των ανέργων, την καλοκαιρινή περίοδο του 2015.
Μετά την καθαίρεσή της από τη Γερουσία, μετά από μια πολιτική δίκη που διεξήχθη μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ρούσεφ μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Αυτή είναι η κατάσταση σε μια ακόμη λατινοαμερικάνικη χώρα που θαυμάζει ο κ. Τσίπρας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου