Το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά την περίοδο 1936-1940, διέθετε πολύ ισχυρές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, κατασκοπίας και αντικατασκοπίας, οι οποίες υπαγόταν στην Γενική Διεύθυνση Υπηρεσίας Αλλοδαπών, που έδρευε στην Αθήνα επί της οδού Μπουμπουλίνας. Η ηγεσία των Μυστικών Υπηρεσιών απαρτιζόταν από το άνθος των Ελλήνων Αξιωματικών και είχε στελεχωθεί από επίλεκτους άνδρες της Αστυνομίας Πόλεων, της Χωροφυλακής, του Στρατού, της Αεροπορίας του Ναυτικού και ορισμένους πολιτικούς υπάλληλους.
Οργανωτής και στρατηγικός νους ήταν ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Φεσσόπουλος. Διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας και στη συνέχεια της Υπηρεσίας Γενικής Ασφάλειας του Ελληνικού κράτους
Τα ηνία κατείχε ο απαράμιλλος σε θέματα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας, Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης.
Διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών ήταν ο καταπληκτικός
συνταγματάρχης Ξένος.Υποδιευθυντής ο δαιμόνιος Αξιωματικό της Αστυνομίας Πόλεων, Παξινός Σπυρίδων, ο οποίος κατείχε ηγετικό ρόλο στην υπηρεσίας της αντικατασκοπίας. Ήταν άριστος στα καθήκοντά του και έγινε στόχος των Γερμανών αλλά και των Βρετανών. Δολοφονήθηκε στις 24/11/1958 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Συγκεκριμένα βρέθηκε κατακρεουργημένος από μαχαίρι στο διαμέρισμά του. Ο Παξινός, πλήρωσε πολύ ακριβά το λάθος του να εκμυστηρευθεί σε Άγγλο διπλωμάτη ότι ήξερε πολλά για τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος, ακόμα και σήμερα, δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε.Ο ικανότατος Υπαστυνόμος Σπηλιωτόπουλος Ευάγγελος, ήταν αυτός ο οποίος με σχέδιο του Σπυρίδωνα Παξινού παγίδευσε τους αξιωματούχους της Ιταλικής Πρεσβείας και άντλησε την πληροφορία ότι ο Μουσολίνι ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1940.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
Οι Έλληνες πράκτορες είχαν επιφορτισθεί κυρίως με τα εξής καθήκοντα:
1) Να εντοπίζουν και να παρακολουθούν εκ του αφανούς και με διακριτικότητα, όλους τους υπόπτους για κατασκοπία εις βάρος της χώρας,
2) Να καταγράφουν τις κινήσεις τους, τις επαφές και τις συνομιλίες τους, και να γνωρίζουν την μόνιμη κατοικία του καθενός από αυτούς.
3) Να ενημερώνονται για τις πάσης φύσεως προπαγάνδες που στρέφονταν κατά της ασφάλειας του κράτους,
Οι Έλληνες πράκτορες κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στα εχθρικά δίκτυα πληροφοριών. Το κατόρθωμα αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα που κατάφεραν οι υπηρεσίες κατασκοπίας και αντικατασκοπίας. Έτσι τους έλεγχαν και τους τροφοδοτούσαν με ψεύτικες πληροφορίες, ώστε να παραπλανούνται. από τις ψευδείς πληροφορίες.
Επί πλέον είχαν κατορθώσει να υποκλέψουν όλους σχεδόν τους κρυπτογραφικούς κώδικες των Γερμανών και των Ιταλών. Έτσι οι κωδικοποιημένες επικοινωνίες των εχθρών, γινόντουσαν αντιληπτές από τις Ελληνικές υπηρεσίες.
Την νύχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι ζήτησε από τον Μεταξά την ελεύθερη είσοδο των Ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Αλλοδαπών Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών και Κέρκυρας, ενήργησαν αθόρυβα αστραπιαία, συστηματικά, και πριν ακόμα ξημερώσει συνέλαβαν όλους ανεξαιρέτως τους Ιταλούς πράκτορες και τους συνεργάτες τους που ενεργούσα κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδας, και τους συγκέντρωσαν, σε ειδικό στρατόπεδο. Συνολικά συνέλαβαν 1000 επικίνδυνους Γερμανούς, Ιταλούς, Αλβανούς, Ούγγρους, Κροάτες Ρώσους, Ισραηλίτες κ.λ.π.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Οι Έλληνες πράκτορες υπό την ηγεσία του Σπυρίδωνα Παξινού είχαν κατορθώσει να υποκλέψουν απόρρητα μυστικά από τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες και γνώριζαν ότι την 6η Απριλίου στις 06.00΄ το πρωί, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Έμπαχ, θα επέδιδε τελεσίγραφο στην Ελληνική κυβέρνηση με το οποίο θα ενημέρωνε ότι η Γερμανία κήρυττε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.
Κατά την διάρκεια της κατοχής, πέντε Έλληνες πράκτορες είχαν εισδύσει μέσα στην Γερμανική Πρεσβεία. Μία από τους πέντε ήταν και η ίδια η ιδιαιτέρα γραμματέας του Γερμανού πρέσβη. Αυτή μετέφερε όλες τις πληροφορίες που ερχόταν σε γνώση της στις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες μέσω του Έλληνα εραστή της.
Οι υπόλοιποι πράκτορες, κατάφεραν να φωτογραφήσουν απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας, να αποσπάσουν στοιχεία, ονόματα, διευθύνσεις, εμπιστευτικές διαταγές, συνομιλίες και να εντοπίσουν όλους τους Γερμανούς, Έλληνες, Ισραηλίτες, κτλ, που αποτελούσαν το δίκτυο κατασκοπείας της Γερμανικής πρεσβείας, καθώς και την ειδική αποστολή ενός εκάστου εξ αυτών. Μερικούς εξ αυτών, κατάφεραν να τους προσεγγίσουν και να τους μεταβάλλουν σε διπλούς πράκτορες, υπέρ της Ελλάδος.
Επί πλέον δυο Ελληνίδες πράκτορες, είχαν καταφέρει να διεισδύσουν και στο Τμήμα Προπαγάνδας της γερμανικής πρεσβείας, που διηύθυνε ο καθηγητής Έρικ Μαξ Μπέριγκερ και να έδιναν πληροφορίες στις Ελληνικές υπηρεσία για κάθε κίνηση, ενέργεια, συζήτηση ή συνάντηση που γινόταν εκεί. Το μεγάλο κατόρθωμά τους ήταν ότι αφαιρούσαν από το ταχυδρομείο κάθε επιστολή ή έντυπο, πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του, προκαλώντας έτσι σύγχυση και φθορά στην γερμανική προπαγάνδα. Έτσι κατάφεραν να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ενέργειες των Γερμανών κατασκόπων : Αρθουρ Ζάιτς, Γιοχάνες Χόρνιγκ, Μπέλα Ναίμερε, και Άρθουρ Τέστερ.
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΝΟ ΜΠΡΕΚΕΡ
Ο Ιωάννης Μεταξάς συνδεόταν με δυνατή φιλία με την οικογένεια του παγκοσμίως γνωστού και σπουδαιότερου Γερμανού γλύπτη του 20ου αιώνα, Άρνο Μπρέκερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως Μιχαήλ Άγγελος του Αδόλφου Χίτλερ. Η σύζυγος του Άρνο Μπρέκερ ήταν Ελληνίδα εκ Ζακύνθου, ένα πολύ γνωστό μοντέλο η Δήμητρα ή χαϊδευτικά Μιμίνα Μεσσάλα.
Το ζεύγος Μπρέκερ ήταν φίλα προσκείμενο στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ και μάλιστα είχαν προσωπικές φιλικές σχέσεις, ώστε συχνότατα ήταν καλεσμένο στην ιδιωτική κατοικία του. Ήταν δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον του Χίτλερ.
Ο Ιωάννης Μεταξάς συνδεόταν προσωπικά με την οικογένεια του Μπρέκερ και μέσω αυτής της οικογενείας επικοινωνούσε άμεσα με τον Χίτλερ.
Ο Γιόζεφ Γκάιμπελς υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, αναφέρει στο «Ημερολόγιο» του ότι στις 30 Απριλίου του 1941 στην Καγκελαρία, όταν έγινε ιδιωτική προβολή κινηματογραφικής ταινίας που πρόβαλε την είσοδο των Γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, το ζεύγος Μπρέκερ ήταν παρόντες και ιδιαίτερα λυπημένοι για την κατάληψη της Ελλάδας. Λίγες μέρες αργότερα ο Χίτλερ για να διασκεδάσει κάπως την στενοχώρια του ζεύγους Μπρέκερ έστειλε ο ίδιος επιστολή στην Μιμίνα Μεσάλα όπου γράφει: «...Οι αδελφοί σας πολέμησαν όπως οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας».
Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Βουλπιώτης η Μιμίνα Μεσάλα και ο σύζυγος της βοήθησαν με διάφορους τρόπους την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής της από τις δυνάμεις του Άξονα. Δυστυχώς λόγω της μυστικότητας των υποθέσεων δεν γνωρίζουμε αρκέτα πράγματα. Γνωστό πάντως είναι ότι το 1943 η Μιμίνα Μεσάλα παρενέβη όταν πληροφορήθηκε ότι οι Γερμανοί συνέλαβαν τον γνωστό λογοτέχνη Ηλία Βενέζη και τον φυλάκισαν στο Χαϊδάρι. Έτσι απελευθερώθηκε και σώθηκε ο Βενέζης. Ο δε σύζυγός της ο Αρνό Μπρέκερ έσωσε τον Πάμπλο Πικάσο.
Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Στις αρχές Μαΐου του 1943 παρουσιάστηκε στη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία (Τμήμα Συνδέσμου Υπηρεσίας Πληροφοριών) στο Κάιρο μια Ελληνίδα, η Σοφία Στεφανίδου, η οποία στη συνέχεια εστάλη στο Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μεσογείου στο όρος Καρμάλ κοντά στη Χάιφα προκειμένου να εκπαιδευτεί στη συλλογή, αναφορά και ασφάλεια πληροφοριών, στη χρήση κωδίκων και στην κρυπτογράφηση σημάτων για διαβίβαση με τον ασύρματο.
Μετά το πέρας εκείνης της ειδικής εκπαίδευσης πήγε στο Νο4 Σχολείο Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής της RAF, προκειμένου να εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτίστρια. Έτσι η Σοφία Στεφανίδου είναι η πρώτη και η μοναδική για την εποχή του πολέμου Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια με πολεμικό άλμα στο ενεργητικό της.
Μέχρι και σήμερα οι λεπτομέρειες της αποστολής της Σόνιας Στεφανίδου παραμένουν απόρρητες. Τα λίγα που γνωρίζουμε προέρχονται από έρευνα του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητού Στρατού, αντιστράτηγου Χρήστου Σ. Φωτόπουλου, που άντλησε τις πληροφορίες του από το προσωπικό ημερολόγιό της, από μερικές αναφορές της και μία ομιλία της στο ραδιόφωνο.
Η πρώτη αποστολή για την Ελληνίδα κατάσκοπο δεν άργησε να έρθει. Η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία την έστειλε στη Δυτική Μακεδονία. Ο ρόλος της –και λόγω των ξένων γλωσσών που γνώριζε: γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά– ήταν να ακολουθήσει μαζί με τους Βρετανούς κομάντο, ορεινά κυρίως δρομολόγια κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες που στη συνέχεια θα διαβιβάζονταν κάθε μέρα μέσω ασυρμάτου στη Μέση Ανατολή.
Η Σόνια Στεφανίδου μεταμφιεσμένη άλλοτε σαν χωρική, άλλοτε σαν καθαρίστρια και άλλοτε σαν ζητιάνα προσέγγιζε τα χωριά προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες. Μάλιστα «στρατολογούσε» και ντόπια αγόρια 12-16 ετών και τα χρησιμοποιούσε ανάλογα με τις ικανότητές τους.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 1944 η Σοφία Στεφανίδου πραγματοποίησε στην Κρήτη μια άκρως απόρρητη αποστολή και μάλιστα με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Εμμανουήλ Τσουδερού. Ήρθε σε επαφή με τον Μανώλη Μπαντουβά, έναν από τους γνωστούς αρχηγούς της Εθνικής Αντίστασης στο νησί. «Πιθανόν να μετέφερε εκεί, ως σύνδεσμος, έγγραφα ή προφορικές εντολές ή ακόμη και χρηματικά ποσά», αναφέρει ο αντιστράτηγος Χρήστος Σ. Φωτόπουλος. Μία από τις εικασίες που έχουν γίνει για τη φύση της αποστολής της ως κομάντο είναι ότι έλαβε μέρος στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.
Για τη δράση της απονεμήθηκαν –μεταξύ άλλων– το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας (ανώτατο πολεμικό μετάλλιο για ηρωικές πράξεις στο πεδίο μάχης που σπάνια απονεμόταν σε γυναίκες), το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, το Μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως και το Μετάλλιο Υπηρεσιών Στρατού.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου