Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

"1,5 τρις ο ορυκτός πλούτος. Ο Θεός ευλόγησε την Ελλάδα!"



Τη σταδιακή οριοθέτηση της ΑΟΖ φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση επιχειρώντας να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της Ελλάδας για έρευνα και αξιοποίηση, στο Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Άραγε, κρύβει ένα θησαυρό η χώρα μας; Ο καθηγητής ορυκτολογίας, Ανέστης Φιλιππίδης υποστηρίζει πως αν επενδύσουμε στην έρευνα, μέσα σε 2 με 3 χρόνια θα αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος .

Συνέντευξη στην Άννα Δρούζα. 

-Η ομάδα σας κύριε Φιλιππίδη έχει κάνει τόσες έρευνες γύρω από τα κοιτάσματά μας και τον ορυκτό μας πλούτο. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόσβεση του χρέους;

Τα τελευταία χρόνια με τον συνάδελφο κύριο Τσιραμπίδη αξιολογούσαμε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο αλλά και όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις. Περίπου 800 μελέτες και εκθέσεις, 40 ετών. Λάβαμε υπόψη μας παραμέτρους όπως εάν τα αποθέματα είναι βέβαια ή ενδεικτικά αν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι αξιόπιστες ή δεν είναι. Αξιολογώντας τον ορυκτό μας πλούτο, καταλήξαμε ότι η αξία του είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια και ότι αν αξιοποιήσουμε τα βέβαια, τα σίγουρα αποθέματα, ο ορυκτός πλούτος ναι, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόσβεση.

-Όταν λέμε ορυκτός πλούτος, τι εννοούμε; Και που χρησιμοποιείται;    

Ο ορυκτός πλούτος χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Ένας είναι τα ενεργειακά, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης. Από αυτά παίρνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Φέτος, το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας το πήραμε από τον λιγνίτη. Μετά έχουμε τα μεταλλεύματα. Χρυσός, άργυρος, χαλκός. Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία. Η τρίτη κατηγορία είναι τα βιομηχανικά ορυκτά. Καθημερινά και παντού, ο άνθρωπος καταναλώνει ορυκτά. Στα φάρμακά του, στην οδοντόπαστά του, όταν πίνει εμφιαλωμένο νερό.

-Τα βιομηχανικά αποθέματα;

Βιομηχανικά έχουμε τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη. Δηλαδή, αναλογικά με την έκταση θα λέγαμε ότι η χώρα μας είναι προικισμένη. Ο Θεός ευλόγησε την Ελλάδα! Η αξία στα βιομηχανικά ορυκτά έχει εκτιμηθεί στα 60δις, στα 72 δις είναι τα μεταλλεύματα και στα 1,36 τρις είναι τα ενεργειακά. Τα ενδεικτικά αποθέματα που ανήκουν οι υδρογονάνθρακες είναι το  πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μόνο τα αποθέματα πετρελαίου στην Ελλάδα  υπολογίζονται στα 100 δις βαρέλια η αξία τους είναι περίπου 700 δις ευρώ.



-Λέτε για ύπαρξη πετρελαίου στο Ιόνιο, στο Κατάκολο Ηλείας, στην Κρήτη, στη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τον Αστακό. Στα Φιλιατρά, τη Μεσσηνία, τα Γρεβενά, στο Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θάσο, στον νομό Έβρου. Στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Ικαρία, Σκόπελο, Ρόδο… Υπάρχει κάπου εκμετάλλευση;    

Μόνο στη Θάσο έχουμε εκμετάλλευση. Δυστυχώς. Οι πολιτικοί μας, δυστυχώς, δεν πιστεύουν στον ορυκτό μας πλούτο. Υπάρχει ο χρυσός, ας πούμε αλλά εμείς εισάγουμε 14 τόνους χρυσού από την Ελβετία .  Έχω 28 χρόνια που ακούω μονάχα ανακοινώσεις. Εγώ θέλω να δω να δίνεται η άδεια και να ξεκινάει η επένδυση.



-Είστε ένας από τους καθηγητές των οποίων οι μελέτες ζητούνται από τους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν ή όχι σε μια επένδυση, σωστά;

Ναι και συνήθως ανακαλύπτω ότι η επένδυση αυτή δεν γίνεται τελικά, στη χώρα μου αλλά σε κάποια γειτονική χώρα. Όπως στην Τουρκία, την Ουγγαρία, την Αλβανία. Κυρίως με τα βιομηχανικά ορυκτά, έχουμε ένα δαιδαλώδες σύστημα στην Ελλάδα που δεν επιτρέπει  εύκολα να πάρει κάποιος άδεια.

-Εδώ πάμε στις γνωστές διαδικασίες, στο γνωστό μπαξίσι που ζητούν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια ήμουν στην Τουρκία για να αξιολογήσω κάποια λατομεία. Παρατήρησα ότι το μπαξίσι εκεί είναι πάρα πολύ φθηνό. Παντού υπάρχει μπαξίσι. Είναι παγκόσμιος νόμος. Αλλά εκεί είναι φθηνότερα.

-Για τις οικολογικές οργανώσεις που αντιδρούν τι έχετε να πείτε;

Ακούω πολλές υπερβολές. Κοιτάξτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Όποιες χώρες δεν ακολουθούν τη νομοθεσία ή δεν έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για να κλείσουν είτε την επικίνδυνη μονάδα είτε να τιμωρήσουν τον παραβάτη, έχουν πρόβλημα. Εγώ θα ήμουν πολύ θετικός στο να ξεκινήσουμε αύριο να εκμεταλλευόμαστε τα βέβαια αποθέματα μας με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που μπορούμε  να  κάνουμε, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όταν μπει μπρος σε αυτή τη μηχανή, με τα 15 βιομηχανικά ορυκτά και τα 7 μέταλλα που διαθέτουμε, αν δώσουμε λεφτά στην έρευνα μέσα σε 2-3 χρόνια θα αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε το χρέος.



Ο κ. Ανέστης Φιλιππίδης είναι καθηγητής Ορυκτολογίας και Κοιτασματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου