Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ


Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης


Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εκ φύσεως συντηρητικό, απαλλαγμένη από την  ριζοσπαστική ακραία Δεξιά η οποία  κινείται εκτός αυτής.
Είναι το κόμμα των παραδόσεων, που όμως δεν το συγκροτεί εσμός ιδεοπλήκτων.
Είναι το κόμμα της σταθερότητας, επομένως δεν είναι δυνατόν να εκπέμπει νευρικότητα.
Φαίνεται να είναι ένα κόμμα γερασμένο, αλλά ο βασικός αξιακός πυλώνας, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρος και πρέπει να προβληθεί.
Όμως δεν έχει καταφέρει να εκπέμψει ένα πραγματικό μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, τους ανέργους, και τα λαϊκά στρώματα, να τους δώσει μια πραγματική ελπίδα ότι με τις φιλελεύθερες πολιτικές, μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο.
Η ΝΔ έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας της,
έχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού ιδιώματος που θα αποδέχεται τον φιλοευρωπαϊσμό, τη μεγιστοποίηση της ατομικής ελευθερίας, την ατομική ευθύνη, την ισότητα των ευκαιριών, το αποτελεσματικό δημόσιο για τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, καθώς και την επιδίωξη συνολικής ευημερίας.
Σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής, το πρόβλημα της ΝΔ όμως είναι ότι κατά την εκλογή νέου προέδρου της, έχει ενίοτε την τάση να ετεροπροσδιορίζεται από τον ηγέτη της αντίπαλης παράταξης.
Στη βάση αυτής της λογικής στην παρούσα φάση, αναζητείται «νέο» πρόσωπο να αντιπαραταχθεί στον κ. Τσίπρα.
Αλλά πανομοιότυπο του κ. Τσίπρα δεν είναι επιθυμητό, ούτε και δυνατόν να αναπαραχθεί. Ούτε και να δημιουργηθεί ο « αντίπαλός» του με ηλικιακά απλώς κριτήρια.
Η ΝΔ δεν έχει ανάγκη από έναν «αντικλώνο» του Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος ηγέτης της, πρέπει να δημιουργεί αίσθημα σταθερότητας και δεν πρέπει να είναι μόνο ένας βουλιμικός της εξουσίας.
Με αφορμή το επίπεδο ορισμένων επίδοξων υποψηφίων, κερδίζει έδαφος η γκρίνια για τη γελιοποίηση της διαδικασίας διαδοχής. Αυτό είναι και σωστό και λάθος.
Είναι σωστό, επειδή η γελιοποίηση είναι αναπόφευκτη σε κάθε διαδικασία, εφόσον αυτή είναι δημοκρατική και ανοικτή σε όλους. Γραφικοί και ιδιόρρυθμοι, πάντα ψάχνουν ένα δημόσιο βήμα για να αποκτήσουν χρόνο δημοσιότητας.
Είναι και λάθος όμως επειδή οι γραφικοί ποτέ δεν δίνουν τον τόνο, εκτός αν τους το επιτρέψουν οι «μη γραφικοί».
Η διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ, πρέπει να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης, όπως τον φιλοευρωπαϊσμό, τη μεγιστοποίηση της ατομικής ελευθερίας, την ατομική ευθύνη, την ισότητα των ευκαιριών, το αποτελεσματικό δημόσιο για τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα,  καθώς και την επιδίωξη της συνολικής ευημερίας.
Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου που δρομολογήθηκε, προοιωνίζει αντιπαραθέσεις που μπορεί ακόμη και  να αμφισβητήσουν και αυτή καθ’ αυτή την ενότητα του κόμματος.
Το τοπίο σχετικά με τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου, μοιάζει να ξεκαθαρίζει, παρά τις προθέσεις υποψηφιότητας που διαρρέουν ή ανακοινώνονται.
Επί του παρόντος  η ΝΔ έχει υποψηφιότητες ικανές να εξουδετερώσουν τους πάσης φύσεως  κινδύνους, όπως:
Την υποψηφιότητα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκφράζει την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος. Με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, εγγυάται την ενότητα  της ΝΔ και παράλληλα υπόσχεται τη στροφή  και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.
Στα θετικά του είναι οι νεωτεριστικές του θέσεις και απόψεις σε βασικά ζητήματα, το ότι ουδέποτε εγκατέλειψε το κόμμα, καθώς επίσης και η επιτυχημένη θητεία  του ως υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Στα  αρνητικά του «καταλογίζεται» η προϊστορία του ονόματός του και της οικογένειας  Μητσοτάκη.  
Η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Απόστολου  Τζιτζικώστα, δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες που θα υπάρχουν εξαιτίας του κωλύματος εκλογιμότητας που έχει βάσει Συντάγματος, το οποίο και τον κρατά εκτός Βουλής μέχρι τα μέσα του 2019. Αυτό πρακτικά δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα, όπως δυαρχία (άλλος πρόεδρος, άλλος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), πειθαρχίας της Κ.Ο. έναντι ενός εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού, κλπ.
Στα αρνητικά επίσης που του καταλογίζονται, είναι η ανταρσία έναντι της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές  και η έλλειψη θέσεων στα σημαντικά πολιτικά  θέματα της τελευταίας πενταετίας.
Στα θετικά, είναι η απουσία του από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια γεγονός που του εξασφάλισε το «άφθαρτο», το νεαρό της ηλικίας του, καθώς και η επιτυχής πολιτική του πορεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος θα επιδιώξει να εκφράσει τη «Δεξιά συνιστώσα» της ΝΔ. Βασική του επιδίωξη  είναι η απενοχοποίηση της ιδεολογίας, δηλαδή  να μη ντρέπεται κάθε  Νεοδημοκράτης, όταν το αισθάνεται, να δηλώνει ότι είναι Δεξιός.
Στα αρνητικά της υποψηφιότητάς του καταλογίζονται η άκαιρη αμφισβήτηση της προεκλογικής τακτικής του κ. Μεϊμαράκη, καθώς επίσης  και η ένταξή  του στη ΝΔ από το ΛΑΟΣ, με πρωτοβουλία του τ. προέδρου του κόμματος κ. Σαμαρά.
Στα θετικά του είναι η γρήγορη ενσωμάτωσή του και η ανέλιξή του  στο κόμμα, η επιτυχημένη  θητεία του ως Υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς και ο πιστικός και τεκμηριωμένος λόγος του.
Τελευταία αφήσαμε την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος  τοποθετώντας πολύ έξυπνα τον εαυτό του στην κούρσα της διαδοχής, κατόρθωσε να αυξήσει την αξία του στο κόμμα. Με τη γνωστή έλλειψη προσωπικοτήτων ευρύτερου κύρους στην ομάδα των Nεοκαραμανλικών, ήταν επόμενο να προβάλει αυτός ως η καλύτερη περίπτωση για να εκπροσωπήσει στη διαδικασία διαδοχής την πτέρυγα της Λαϊκής Δεξιάς και του Μεσαίου Χώρου.
Με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, τόνισε ότι υπηρετεί τη ΝΔ από της ιδρύσεώς της, ότι η εκλογή του εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος και τέλος απέρριψε τον « ηλικιακό ρατσισμό», λέγοντας «όχι» στη διαμάχη των γενεών και «ναι» στη διαμάχη των γενεών.
Όμως τα προβλήματα στο κόμμα, δεν ξεπερνούνται μόνο με την εκλογή  αρχηγού. Αυτό που  θα μετρήσει περισσότερο  στον απλό ψηφοφόρο της ΝΔ δεν είναι το πρόσωπο του αρχηγού, αλλά  οι πολιτικές που θα εφαρμόσει.
Ήρθε η ώρα η ΝΔ να καταφέρει και πάλι να εκφράσει  την ελληνική κοινωνία.  
Ήρθε η ώρα να γίνει ο κεντρικός άξονας διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Ήρθε η ώρα να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στους πολίτες, ώστε να συνδιαμορφώνονται οι πολιτικές επιλογές του κόμματος και όχι να   επιβάλλονται από τον αρχηγό της και την παρέα του.
Ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν. Ας αποφασίσουν ορισμένοι να «θυσιαστούν» για το κομματικό καλό, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις για την ανανέωση της ιδεολογίας και της εικόνας της ΝΔ, καθώς  και την αποκατάσταση των γεφυρών με τα πλατιά στρώματα της κοινωνίες.  


-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου