Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ο Μητσοτάκης τους έχει ρουφήξει όλο το πολιτικό οξυγόνο

 Θανάσης Μαυρίδης

Ποιος από τους υποψηφίους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει σε μια ανοικτή διαδικασία τον Αλέξη Τσίπρα; Αν δεν μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη, πώς θα μπορέσει στην συνέχεια να κερδίσει τον Κυριάκο; Να μην το κουράζουμε! Δεν υπάρχει κρυφός άσσος στην αριστερά, όπως δεν υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τους ρουφήξει όλο το πολιτικό οξυγόνο, όσο εκείνοι κατανάλωναν τον χρόνο τους με το πως θα τον κλείσουν φυλακή!

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού αποδείχτηκε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές πατάτες των τελευταίων δεκαετιών. Αν τους δινότανε η ευκαιρία θα το έκαναν και τότε θα αντιλαμβανόντουσαν πολύ γρήγορα το αδιέξοδο που θα είχαν βρεθεί, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Αλλά στο ότι έχασαν όλο τον χρόνο τους για να αποδείξουν στον ελληνικό λαό ότι είναι εκείνο ακριβώς που δεν θα ήθελε ο μέσος ψηφοφόρος να βρει στον δρόμο του: Φορείς ανωμαλίας!

Και κάπως έτσι κατανοούμε όλο και περισσότερο πως φτάσαμε στην χρεοκοπία και πως καταφέραμε να είμαστε η πρώτη χώρα που μπήκε στα μνημόνια και η τελευταία που βγήκε. Εκείνοι που στόχευσαν τον Ανδρέα Γεωργίου, στόχευσαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κεντροαριστερά είναι παγιδευμένη στην τοξικότητα που η ίδια αναπαρήγαγε από εκείνα τα θλιβερά επεισόδια του 2008, όταν ο Πάκης απλά παρακολουθούσε την Αθήνα να καίγεται. Είναι δύσκολο να αλλάξει κατεύθυνση, επειδή ο λαϊκισμός ήταν η συνταγή που την οδήγησε στην εξουσία. Αυτό το παιγνίδι ξέρουν, αυτό παίζουν. Όσο όμως η χώρα προοδεύει, τόσο αυτή η αριστερά, η αριστερά της τοξικότητας, θα χάνει έδαφος.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι σε θέση να πάρει την σκυτάλη της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογική εκστρατεία του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα απόλυτο λάθος και αυτό φάνηκε κυρίως στις δεύτερες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τον μέσο ψηφοφόρο και γι' αυτό δεν μπόρεσε να κερδίσει παρά μόνο ψίχουλα από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επεδίωξε να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή σε ποσοστά του παλιού ΠΑΣΟΚ μοιάζει να είναι αυτή την στιγμή και με τις πολιτικές που ακολουθεί το άλλοτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη όνειρο θερινής νυκτός. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει; Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, δύσκολα. Αν ήταν θα το είχε ήδη κάνει. Δεν είναι ότι δεν θέλουν. Είναι ότι δεν μπορούν.

Στο σημείο αυτό έρχεται η γνωστή ατάκα ότι στην ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Βλέπετε, αλήθεια, κενό; Υπάρχει οξυγόνο στον χώρο της κεντροαριστεράς; Τους έχει αφήσει κάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η ανασυγκρότηση της αριστεράς είναι θέμα που αφορά μόνο αυτή και σε κάθε περίπτωση σχετίζεται με την πορεία της χώρας και με την διάθεση του «χώρου» να ξεπεζέψει από το συννεφάκι του Τσε και να επικοινωνήσει με τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χώρα. Αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οπότε, οι άνθρωποι που κόντεψαν να τινάξουν την χώρα στον αέρα το 2015, έχουν μια και μόνο επιλογή: Να προσδοκούν να επαναληφθεί η ιστορία και όχι σαν φάρσα…

Εκείνο που δεν έχει περάσει από το μυαλό των πολιτικών  αναλυτών είναι ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατοχυρώσει τον χώρο της κοινής λογικής και την ίδια ώρα η αριστερά έχει χάσει την δυνατότητα να εκφράσει το χάος, κάποιος άλλος θα βρεθεί να το εκφράσει. Ίσως η ακροδεξιά και με αφορμή τα εθνικά μας θέματα. Ποιος ξέρει; Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ισχυρός πόλος που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι το κλειδί της επιτυχίας του είναι η ανάπτυξη της χώρας. Όσο η χώρα πλησιάζει την Δύση, τόσο θα απομακρύνεται από τα εδάφη των ΨΕΚ. Δεξιών και αριστερών.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου