«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν Χίος και Πειραιάς. Στο νησί του ανατολικού Αιγαίου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπό τον φόβο της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το hotspot του νησιού. Στο πρώτο λιμάνι της χώρας η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη εδώ και τρεις ημέρες....
καθώς η ένταση μεταξύ εθνικών ομάδων προσφύγων αυξάνει, όπως και η ανησυχία πολλών ότι μπορεί να μεταφερθούν σε κάποιο κλειστό κέντρο φιλοξενίας.
Την ίδια ώρα στην Ειδομένη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι πρόσφυγες στον πρόχειρο καταυλισμό αναζητούν εναγωνίως ένα πέρασμα προς την Ευρώπη και αρνούνται να αποχωρήσουν από το χώρο, ενώ και οι κάτοικοι αντιδρούν και σήμερα προχωρούν σε πορεία διαμαρτυρίας.
«Απόδραση» από το hotspot της Χίου
Μετά τις συμπλοκές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Hotspot της Χίου, εκατοντάδες πρόσφυγες με δική τους πρωτοβουλία έφυγαν κατά ομάδες από το χώρο του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ.
Άλλοι φοβούνταν για τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ αρκετοί –κυρίως παράτυποι μετανάστες- για ενδεχόμενη μεταφορά τους στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφυγαν κατά ομάδες βρίσκονται στο λιμάνι της Χίου.
Το στοίχημα της επιχείρησης επανεισδοχής
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι συναρμόδιοι φορείς επιχειρούν, υπό πίεση και από τις τοπικές αρχές, την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά και την απομάκρυνση των προσφύγων –με πρωτοβουλία των ίδιων των διαμενόντων εκεί- από την Ειδομένη, παράλληλα με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό εξάλλου συζητήθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε χθες για την πορεία και το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, όπου θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα όσοι πρόσφυγες διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.
Προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.
Το σχέδιο επαναπροώθησης
Τον υπάρχοντα σχεδιασμό για την επιστροφή μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου με Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί αποκαλύπτει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.
Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.
Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.
Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.
Ας σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.
«Καζάνι που βράζει» ο Πειραιάς
Ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.
Οι πρώτες εστίες συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ Σύρων και Αφγανών, καταγράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης ενώ πολλοί πρόσφυγες που ενημερώθηκαν από ομοεθνείς τους για κακές συνθήκες σε χώρους φιλοξενίας στην περιφέρεια, όπως στα Ιωάννιναδεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από το λιμάνι.
Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.
Το λιμενικό χθες συνέλαβε δυο Έλληνες για διασπορά ψευδών ειδήσεων στους μετανάστες. Οι δυο νεαροί, σύμφωνα με το Λιμενικό εντοπίστηκαν να διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες σε πρόσφυγες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, προτρέποντάς τους να τους ακολουθήσουν προκειμένου να τους μεταφέρουν σε αυτά οδικώς έναντι αμοιβής.
Διαμαρτυρία από τους κατοίκους της Ειδομένης
Κλίμα αναταραχής υπάρχει και στην περιοχή της Ειδομένης. Οι κάτοικοι του δήμου Παιονίας σήμερα το πρωί προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας.
Πρόσφυγες στην Ειδομένη ξεκίνησαν απεργία πείνας
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης.
Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε πως υπάρχει αγανάκτηση από κατοίκους, κυρίως αγρότες της περιοχής που «χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα χωράφια τους». Σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση, στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κυβερνητικοί τριγμοί για το προσφυγικό
Στο μεταξύ, αναταράξεις προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα του προσφυγικού, μετά και την ηχηρή διαφοροποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της Βασιλικής Κατριβάνου σε ένα από τα κυριότερα άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.
Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκουν στην ομάδα των «53», μπορεί να υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ωστόσο εξέφρασαν με την ψήφο τους τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει εξ αρχής στο άρθρο 60, που περιορίζει από 28 σε 14 ημέρες την χρονική διάρκεια για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε όσους έφτασαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε το σχετικό άρθρο ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών». «Δεν θεωρώ ότι η διάταξη θα λειτουργήσει. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό το άσυλο να εξετάζεται επιφανειακά, να θεωρείται απαράδεκτο και να επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κατριβάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου