Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η υπερανατίμηση του δολαρίου θα φέρει «διορθώσεις» σε μετοχικούς δείκτες και τιμές εμπορευμάτων;

Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης
1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Με τα μάτια στραμμένα στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο οι διεθνείς επενδυτές, καθώς αναμένονται "αντιδράσεις" μετά την ισχυρή ανάκαμψη του Δολαρίου και των επιπτώσεων που θα έχει σε όλες τις Αγορές…
Οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να καταστρώσουν τις πολιτικές τους αφενός βραχυχρόνια και αφετέρου για τους πρώτους μήνες 2017… Όμως, τα δεδομένα της αντίστοιχης περυσινής προ του Νέου Έτους δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά…
Κύριο χαρακτηριστικό των Διεθνών Αγορών αυτή την  περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή: η αισθητή ενίσχυση του ΑΕΠ, η μείωση της Ανεργίας (ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Γερμανία) και η αύξηση του Πληθωρισμού που
δημιουργούν - με βάση τις πιθανότητες πάντα… - μια πιο στέρεη βάση για τους Μετοχικούς Δείκτες…
Πιθανώς να αποτελεί "μήνυμα" η εβδομαδιαία κάμψη του Russell 2000 - του Δείκτη Μικρομεσαίων - έναντι αύξησης του Dow - του πλέον χαρακτηριστικού Δείκτη των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης…
Το Δολάριο ανατιμήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών και θα δυσχεράνει την Ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων…
Η αύξηση του Κόστους Δανεισμού Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών θα προκαλέσει επιβράδυνση της Ανάπτυξης των ΗΠΑ και της απορροφητικότητας της εσωτερικής αγοράς…
Η βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων της Ευρώπης, Ιαπωνίας κλπ έναντι αυτών των ΗΠΑ μπορεί να περιορισθεί από μια επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών και της Ζήτησης Εισαγομένων στις ΗΠΑ…
Η πολύ μεγάλη αύξηση των Ευρωπαϊκών Μετοχικών Δεικτών σε σύγκριση με αυτούς των ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα υποδηλώνει έμμεσα την ενίσχυση της Επενδυτικής Ανταγωνιστικότητας των πρώτων έναντι των δεύτερων… Χαρακτηριστική είναι και η μεγαλύτερη κινητικότητα που έδειξαν οι Ευρωπαϊκές Μετοχές σε σύγκριση με τις Αμερικανικές κατά την τελευταία εβδομάδα…
Σίγουρα η "αυστηρότητα" που επέδειξε η ECB για την ανακεφαλαιοποίηση "προβληματικών τραπεζών" ενίσχυσε σημαντικά την αξιοπιστία και των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών… Βεβαίως απομένει να διαπιστωθεί εάν το "κούρεμα καταθέσεων και μετοχικού κεφαλαίου" ή οι αυξήσεις ΜΚ θα αποδώσουν καρπούς με δεδομένη τη διατήρηση των Ευρωπαϊκών Επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα…
Το ενεργειακό Κόστος θα αυξηθεί στην Ευρώπη λόγω της ανατίμησης του Δολαρίου και των εισαγομένων στην Ευρώπη πετρελαιοειδών…
Είναι αρκετά πιθανή μια υποχώρηση του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών κάτω από την επίδραση της μεγάλης ανόδου του Δολαρίου με βάση τα οποία τιμολογούνται τα εμπορεύματα… Ήδη στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου διαπιστώθηκε μια μείωση της αξίας των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με παράλληλη μείωση της απορροφητικότητας της αγοράς των ΗΠΑ για εισαγωγές…

2. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Συγκρατημένη πορεία μετά την αύξηση των Επιτοκίων και …τη "φρενίτιδα ανόδου" των προηγούμενων εβδομάδων.
Βασικές αιτίες του "προβληματισμού" που επικρατεί:
  • Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι "κορυφές" των Μετοχικών Δεικτών ή θα ακολουθήσει μία μεγάλη "διόρθωση" όπως συνέβη πέρυσι μετά τις αρχές του 2016…
  • Το Δολάριο έχει ρεκόρ ανόδου 14ετίας (!!!) και καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη Διεθνή Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ…
  • Οι δολαριακές τιμές του Πετρελαίου μεταβάλλονται με μεγάλες διακυμάνσεις και παραμένουν ακόμη άγνωστες οι επιπτώσεις από τις Συμφωνίες των πετρελαιο-εξαγωγικών χωρών για περικοπές της παραγωγής που θα ξεκινήσουν από το Νέο Έτος…
  • Οι Προσδοκίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες για μια Μεγάλη Εσωτερική Ανάπτυξη, μέσω στήριξης πολύ μεγάλων Επενδύσεων στις Υποδομές…
Μέσα στην τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν οι ακόλουθες μεταβολές Μετοχικών Δεικτών:
  • Ο DJ 30 πέτυχε μια συγκρατημένη άνοδο κατά +0,44% μετά την πολύ μεγάλη άνοδο +3,06% της προηγούμενης εβδομάδας...
  • Μικρή πτώση -0,26% μετά από μεγάλη +3,08% ο Δείκτης S&P 500.
  • Απότομη υποχώρηση -1,74% μετά την ισχυρή άνοδο του Russell 2000 στις δύο τελευταίες εβδομάδες..
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο Δείκτης κλίματος στη Μεταποίηση των ΗΠΑ (Markit Flash US Manufacturing PMI) αυξήθηκε σε 54.2 το Δεκέμβριο 2016 από 54.1 τον αμέσως προηγούμενο  μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2015. Η περαιτέρω αύξηση της Απασχόλησης και των ρυθμών συσσώρευσης Αποθεμάτων εισροών ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2015.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: "Αναιμική άνοδο" κατά 0,1% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο 2016 σε σχέση με τον Οκτώβριο στη διάρκεια του οποίου οι λιανικές πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 0,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν για το Νοέμβριο μηνιαία αύξηση 0,3%, κάτι που δεν επετεύχθη λόγω χαμηλότερων πωλήσεων αυτοκινήτων.
ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Πτώση κατά -18,7% σημειώθηκε στην έναρξη εργασιών για κατασκευές νέων κατοικιών το Νοέμβριο 2016 έναντι του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, η πτώση ήταν μικρότερη - στο -4,1% - για τις μονοκατοικίες έναντι μείωσης κατά -45,1% στις κατοικίες για πολλές οικογένειες.
Επίσης, πτώση κατά -4,7% σημειώθηκε το Νοέμβριο και στις εκδόσεις νέων αδειών για κατασκευές κατοικιών. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη - κατά 15,5% - για νέες κατοικίες που προορίζονται για πάνω από πέντε οικογένειες, ενώ στις άδειες για μονοκατοικίες σημειώθηκε αύξηση 0,5%.
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Το Δημοσιονομικό Έλλειμμα αυξήθηκε στα 137 δισ. $ το Νοέμβριο 2016, από 65 δισ. το Νοέμβριο 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 112%!!! Η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση των πληρωμών κατά 25% και στη μείωση των εσόδων κατά 2%. Ωστόσο, στο 11μηνο 2016 το έλλειμμα είναι 181 δισ. από 201 δισ $ στο 11μηνο 2015.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο Δείκτης που αντικατοπτρίζει το βαθμό επιχειρηματικής "αισιοδοξίας στις ΗΠΑ - ο NFIB Business Optimism Index - αυξήθηκε στο 98,4 το Νοέμβριο από 94,9 in the previous month, above market expectations of 96.7, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη άνοδος του σχετικού Δείκτη από το Δεκέμβριο 2014.
Η σχετική βελτίωση προήλθε από τις αυξημένες προσδοκίες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης λόγω της εκλογής της νέας πολιτικής ηγεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που προσδοκούν αύξηση των πωλήσεων και του αριθμού των θέσεων εργασίας.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ: Το Νοέμβριο μειώθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές των εισαγομένων στις ΗΠΑ κατά 0,3%, μετά από αύξηση 0,4% τον Οκτώβριο. Η μείωση προήλθε κυρίως από την κάμψη των τιμών των εισαγομένων καυσίμων. Παράλληλα, οι τιμές των εξαγομένων προϊόντων από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά0,1% το Νοέμβριο 2016, μετά από αύξηση 0,2% τον Οκτώβριο. Η μείωση το Νοέμβριο προήλθε κυρίως από τα εξαγόμενα είδη βιομηχανικού εξοπλισμού και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές των εξαγομένων αγροτικών ειδών.

3. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Πολύ υψηλότερες οι Μετοχικές Επιδόσεις της Ευρωζώνης από αυτές των ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα. Παράγοντες που την επηρέασαν:
  • Το "αποδυναμωμένο" Ευρώ (έναντι του Δολαρίου) φαίνεται να λειτουργεί ως "ενισχυτικό" της Ζήτησης Ευρωπααϊκών Μετοχών…
  • "Πρόσθετο στήριγμα" για το 2017 πολύ χαμηλά επιτόκια.
  • Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν "θετικά οικονομικά αποτελέσματα" των ευρωπαϊκών εισηγμένων για το τέταρτο τρίμηνο 2016.
  • Ελάχιστες πλέον χώρες μέλη των "28" αντιμετωπίζουν πρόβλημα Αντιπληθωρισμού.
Κατά την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν οι ακόλουθες τάσεις:
  • Ο Δείκτης EUROSTOXX 50 είχε εβδομαδιαία άνοδο κατά +1,96% (!) μετά από "εκτίναξη" +6,05% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο DAX ξεπέρασε το "φράγμα" των 11.400 μονάδων και εξασφάλισε μια άνοδο +1,79% μετά από μια ισχυρή άνοδο +6,57%την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα….
  • "Νέα εκτίναξη" από τον Ιταλικό Δείκτη FTSE MIB με +3,95% μετά από την "έκρηξη" του +7,06% την προηγούμενη εβδομάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο Δείκτης Markit Eurozone Composite PMI αυξήθηκε σε 54.9 το Δεκέμβριο 2016 από 53.7 τον προηγούμενο μήνα για να καταγραφεί στον τομέα της Μεταποίησης ειδικά η μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον Απρίλιο 2011. Κατά τον τελευταίο μήνα του 2016 η παραγωγή βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2014, ενώ κατεγράφη επιτάχυνση των νέων παραγγελιών και της Απασχόλησης.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραγωγοί ανέφεραν ότι:
· Η υποτίμηση του Ευρώ ενίσχυσε την Ανταγωνιστικότητα και τις παραγγελίες προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
· Μέσα στο Δεκέμβριο γίνονται ιδιαίτερα έντονες οι "πληθωριστικές πιέσεις" που προέρχονται από την αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών και από την "αποδυνάμωση" του Ευρώ.
· Τα ευρωπαϊκά εργοστάσια προβλέπεται να έχουν αύξηση εργασιών μέσα στο 2017 και να ικανοποιούν μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.
· Η συνολική αύξηση νέων παραγγελιών και εξαγωγών ήσαν οι μεγαλύτερες εδώ και πεντέμισι χρόνια.
· Τα κόστη των ευρωπαϊκών εργοστασίων έκαναν το μεγαλύτερο άλμα από το Μάιο 2011 ενώ οι μέσες τιμές πώλησης εμπορευμάτων βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών και οι επιχειρήσεις τις πέρασαν στο σύνολό τους στους πελάτες τους.
· Ο τομέας των Υπηρεσιών συνέχισε και αυτός κατά τον τελευταίο μήνα του 2016 να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και να συμβάλλει στην αύξηση της Απασχόλησης.
· Η μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει ως "κινητήρια δύναμη" τη Γερμανία, αλλά αισθητή είναι η ανάπτυξη και στη Γαλλία.
· Ωστόσο, παρά τις πολύ ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις υπάρχουν αρκετοί "πολιτικοί κίνδυνοι" που προέρχονται από τις εκλογές στην Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και από τις διαπραγματεύσεις για το BREXIT.
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης Markit Eurozone Services PMI - που προκύπτει από έρευνα που αντανακλά τις προσδοκίες και τις εξελίξεις στον Τομέα Υπηρεσιών της Ευρωζώνης - μειώθηκε στο 53,1 το Δεκέμβριο 2016 από το 53,8 που ήταν Νοέμβριο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν μικρότερη ανάπτυξη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών και επιβράδυνση της Απασχόλησης.
Εντούτοις, οι προσδοκίες του Τομέα Υπηρεσιών για το 2017 ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο διαμορφώθηκε στα 20,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2016, έναντι των 23,1 δισ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η μείωση του εμπορικού πλεονασματος προήλθε από τη μείωση κατά 5% των εξαγωγών έναντι υποχώρησης 3% των εισαγωγών.
Ωστόσο, συνολικά στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016 το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών τη Ευρωζώνης ήταν 223,8 δισ. ευρώ έναντι 191,4 δισ. της αντίστοιχης περιόδου του 2015.
Οι 28 χώρες της ΕΕ είχαν μείωση των εκτός Ένωσης εξαγωγών τους κατά -5% τον Οκτώβριο 2015, ενώ ισόποση ήταν και η μείωση των εισαγωγών μεταξύ των αντίστοιχων μηνών. Στο 10μηνο 2016 οι εξαγωγές μειώθηκαν -4% έναντι του αντίστοιχου 10μήνου 2015, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -3% στις αντίστοιχες ανωτέρω περιόδους..
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Κατά +0,6% αυξήθηκε ο ετήσιος Πληθωρισμός το Νοέμβριο 2016 στην Ευρωζώνη, έναντι +0,5% τον Οκτώβριο και μόλις +0,1% το Νοέμβριο 2015.
Αντίστοιχα ποσοστά ετήσιας μεταβολή του πληθωρισμού είχαν, κατά μέσον όρο, οι "28" της ΕΕ.
Όλες οι κατηγορίες προϊόντων είχαν άνοδο τιμών το Νοέμβριο 2016 με τις υπηρεσίες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ μείωση κατεγράφη στον τομέα των προϊόντων ενέργειας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Στα 148,6 δισ. δολάρια ανέβηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας από τις συναλλαγές της εκτός ΕΕ, από 147,2 δισ. που ήταν στο περυσινό 10μηνο.
Εάν συνυπολογισθούν και οι εξαγωγές - εισαγωγές μεταξύ των χωρών της ΕΕ τότε το εμπορικό πλεόνασμα ανεβαίνει στα 216,1 δισ. δολάρια στο 10μηνο 2016 από 208.7 δισ. στο περυσινό 10μηνο.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Στο +0,7& παρέμεινε ο ετήσιος Πληθωρισμός στη Γερμανία το Νοέμβριο 2016, όσος ήταν και τον Οκτώβριο, ενώ το Νοέμβριο 2015 ήταν μόλις στο 0,2%.

4. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Ο Δείκτης FTSE 100 είχε μια άνοδο +0,83% μετά από ένα εντυπωσιακό +3,32% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Σε σύγκριση με τους πιο σημαντικούς Ευρωπαϊκούς Μετοχικούς Δείκτες  ο FTSE 100 εμφανίζεται να έχει μικρότερες ααποδόσεις σε μηνιαίο επίπεδο…

5. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Οι μεγαλύτερες Αγορές της Ασίας εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα χαμηλά επιτόκια και τις πολιτικές τους για τη διατήρηση των ισοτιμιών των νομισμάτων τους σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, το Χρηματιστήριο της Κίνας κατέγραψε μια μεγάλη μείωση, πιθανώς αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων λόγω της "συγκυριακής (;) έντασης" των πολιτικών σχέσεων με τον D. Trump…
Οι τάσεις της τελευταίας εβδομάδας ήσαν οι ακόλουθες:
  • Νέα εντυπωσιακή άνοδος του Nikkei 225 κατά +2,13% μετά +3,10% της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, συνεχίζοντας ένα "σερί ανόδου" για πέντε εβδομάδες….
  • Στη Κίνα ο Δείκτης Shanghai Comp. την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε νέα μεγάλη υποχώρηση κατά -3,40% (!) μετά το -0,35% της προηγούμενης εβδομάδας.
6. ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Αισθητά έως συγκρατημένα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις Αγορές Εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα Πολύτιμα Μέταλλα που κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω ανατίμησης του Δολαρίου…
Οι Τιμές του Πετρελαίου εμφανίσθηκαν να κινούνται "αυτόνομα" σε σύγκριση με τους Μετοχικούς Δείκτες, καθώς οι τελευταίοι επηρεάσθηκαν περισσότερο από τις ανοδικές τάσεις του Δολαρίου, ενώ οι Τιμές του Αργού επηρεάζονται από τις απροσδιόριστες ακόμη επιπτώσεις από τις περικοπές της Παραγωγής Πετρελαίου…

7. ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣΗ αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ συνέβαλε στην περαιτέρω άνοδο της ισοτιμίας του Δολαρίου ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει με τις υψηλές προσδοκίες λόγω της εκλογής του D. Trump. Έναντι μιας δέσμης σημαντικών νομισμάτων το Δολάριο βρέθηκε να είναι ανατιμημένο στα πλέον υψηλά επίπεδα των τελευταίων 14 ετών.
Η σχετικά συγκρατημένη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις ΗΠΑ μαζί με σχεδιαζόμενες τρεις νέες αυξήσεις μέσα στο 2017 δημιουργεί ερωτήματα για το εάν θα είναι εφικτή η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών Trump για περικοπές φόρων και περιορισμό των δημοσίων δαπανών που θα ενίσχυαν την Ανάπτυξη…
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Ευρώ υποχώρησε έναντι του Δολαρίου κατά -1,17%, έναντι μείωσης κατά -1,0% της Στερλίνας.
Το κινεζικό Γουάν έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε μια περίοδο "τριβών" με τη νέα υπό τον Trump Αμερικανική Διοίκηση…  
 http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου