Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κυβερνήσουν οποιαδήποτε χώρα;


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε επιτομή της υποκρισίας και διαστροφή της πραγματικότητας. Αλλά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πια δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι απ’ όλα αποτελεί επιτομή της υποκρισίας και διαστροφής της πραγματικότητας.
Ακριβώς την ημέρα (10 Μαρτίου 2017),  που η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυπτε πως ο κ. Τσίπρας της έχει ζητήσει να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν ξανά τον κ. Μητσοτάκη ότι, κατά τη συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, «φόρεσε πάλι τη φανέλα του ΔΝΤ».
Και την ίδια ώρα, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας διέστρεψε την πραγματικότητα, λέγοντας πως από τη Λαγκάρντ ζήτησε τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι αλά καρτ, μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά και με την
ελάφρυνση του χρέους.
Είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν έχουν μια ειδική σχέση πάθους και μίσους με το ΔΝΤ – καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους. Πότε το διώχνει (η Ελλάδα έγινε το 2015 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ) και πότε το κυνηγάνε από τις Βρυξέλλες ως το Νταβός και τη Λίμα του Περού.
Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να το διώξουν το ΔΝΤ. Στη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 αναφέρεται ρητά πως «η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2015».
Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στην «αγαπητή Κριστίν», στις 23 Ιουλίου 2015, με την οποία ζητούσε τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, προσδοκώντας σε συνεργασία.
Τον Ιανουάριο του 2016, όμως, ο κ. Τσακαλώτος είχε πραγματοποιήσει περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εκεί του είχαν ξεκάθαρα δηλώσει πως όλοι επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα ίδια του είχε πει τότε και ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και στις 14 Ιανουαρίου 2016, μετά το Eurogroup, όλοι ξεκαθάρισαν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει οπωσδήποτε, κάτι που, την ίδια μέρα ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt και ο κ. Τσακαλώτος δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της.
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι οι ομόλογοί του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ και της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισαν -στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
Δηλαδή, δεν υπήρχε θέμα. Και επομένως προς τι όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί;
Η αλήθεια είναι μία και διαρκεί πολλά χρόνια: Στο εσωτερικό ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν επιτίθενται στο ΔΝΤ και στο εξωτερικό το λατρεύουν.
Θυμίζω:
-Στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, την «κοιλιά του κήτους» όπως του είχε πει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον και δεν έχασε ευκαιρία να εκθειάσει αυτούς που έβριζε εντός συνόρων.
-Στις 23Μαΐου 2015, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μιλάει για τους «αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους». (Και τώρα πώς ζητάει στο πλευρό του τους «αποτυχημένους»;)
-Στις 16 Ιουνίου 2015, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ Αν στόχος η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο/Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες».
Αλλά…
-Στις 22 Ιουνίου 2015, όταν ο κ. Τσίπρας συναντάται με την κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες και εκείνη  τον ρωτά «θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;», εκείνος απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή».
Αλλά…
-Στις 24 Ιουνίου, δηλαδή δυο μέρες μετά, ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο «Μέγκα», λέει: «Θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον χωρίς ΔΝΤ»!
Και πέντε μέρες μετά τη διαβεβαίωση προς τη Λαγκάρντ, στις 27 Ιουνίου 2015, στο διάγγελμα για το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Την επομένη, στην ομιλία του στη Βουλή, είπε πως το ΔΝΤ «ήρθε στην Ευρώπη, απ’ ό,τι φαίνεται, για να διχάσει την Ευρώπη». Απέδωσε μάλιστα την ρήξη με τους εταίρους στην επιμονή η συμφωνία να εγκριθεί και από το ΔΝΤ. (Ως γνωστόν, τελικά πήγε σε χειρότερη συμφωνία και υποχρεώθηκε να αποδεχθεί το ΔΝΤ).
-Και στις 30 Ιουνίου 2015, ημέρα που έληγε το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον ESM για 2ετές δάνειο, ζητώντας απεμπλοκή του ΔΝΤ.
Ακολούθησαν τα γνωστά «ηρωικά» με το δημοψήφισμα.
Αλλά…
-Στις 10 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία, λέει: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».
Ακολούθησε η Συμφωνία της 12ης Ιουλίου, με τη δέσμευση για παραμονή του ΔΝΤ.
Έτσι, δεκατρείς μέρες μετά την πανηγυρική δήλωση Τσίπρα ότι το ΔΝΤ «δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος»…
-Στις 23 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε επισήμως πρόσκληση στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μια επιστολή του προς την κ. Λαγκάρντ, όπου ανέφερε πως κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
Μήνες μετά, στις 11 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε ως τη Λίμα του Περού, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Αλλά…
-Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansamed, είπε: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της».
Και…
-Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Εμείς, δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Γ΄ Πρόγραμμα. Γιατί πιστεύουμε, από θέση αρχής, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».
(Το είπε γνωρίζοντας βέβαια την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου).
Οπότε άρχισαν πάλι τα είπα – ξείπα: Η κ. Γεροβασίλη (10 Δεκεμβρίου 2015) έλεγε «δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη στιγμή», ο κ. Παππάς (25 Δεκεμβρίου 2015) ότι «οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δεν φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά κοινωνικά, αλλά και οικονομικά αδιέξοδα» και ο κ. Σκουρλέτης (26 Δεκεμβρίου 2015) ότι «η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος, στις 16 Ιανουαρίου 2016,  αποκαλούσε το ΔΝΤ «πληγή» για την Ευρώπη.
-Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στους FT, προκειμένου να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Εκεί ήταν που ανακοίνωσε… άρση των capital controls τον Μάρτιο (του… 2016) και έξοδο στις αγορές μέσα στο 2016!
Αλλά…
-Στις 18 Ιανουαρίου 2016, σε Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσακαλώτου, είπε πως «έχω επισημάνει ότι με τη συμφωνία εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο καινούργιο πρόγραμμα». Και ότι, «εμείς είμαστε συνεπείς με τη θέση που υπήρχε στο μνημόνιο ότι καλούμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα». Εκεί μας ενημέρωσε ότι με το ΔΝΤ «πρέπει να υπογράψουμε ξεχωριστή συμφωνία, παρ’ όλο που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα του ESM».
Ήταν τέτοια η έκπληξη που είχε προκληθεί λόγω των δηλώσεων των άλλων υπουργών, που ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:
«Νομίζω ήμουν σαφής παρ' όλα... τα ελληνικά μου. Ήμουν σαφής: Πρώτον, εμείς έχουμε καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή. Δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα και βασικά τα δυο κυρίαρχα ζητήματα για τις συντάξεις και το σχέδιό μας γι’ αυτές και πως βγαίνουν οι αριθμοί σε σχέση με το δημοσιονομικό και πώς φτάνουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%». Τα ίδια είπε και την επομένη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αλλά…
-Την ίδια μέρα, ο κ Σκουρλέτης μιλώντας στο «Μέγκα», είπε: «Το ΔΝΤ έχει θέσεις σκληρές στα ζητήματα που αφορούν ασφαλιστικό, εργασιακά αποκρατικοποιήσεις, είχε μια θετική τοποθέτηση στο θέμα του χρέους. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι περισσεύει η παρουσία του».
Αλλά…
-Στις 21 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Τσίπρας συναντάται στο Νταβός με την κ. Λαγκάρντ και επισήμως ανακοινώνεται ότι συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».
-Την ίδια μέρα, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ΔΝΤ και συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει: «Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της». Αλλά καταλήγει: «Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».
Μετά άρχισαν πάλι τις κλάψες…
-Στις 28 Φεβρουαρίου 2016, μιλώντας στο BBC World, ο κ. Τσακαλώτος: «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο». Τα ίδια λέει και στις 3 Μαρτίου 2016 στη Βουλή. Από κοντά και ο κ. Παππάς να επαναλαμβάνει ότι το ΔΝΤ δεν το ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά τους το επέβαλαν και αυτοί το δέχθηκαν προς χάριν της συμφωνίας.
Μετά είχαμε νέο κύκλο επιθέσεων…
-Στις 27 Φεβρουαρίου 2016, από το Φόρουμ των Δελφών, πυρά κατά του Ταμείου εξαπέλυσαν οι Κατρούγκαλος και Δραγασάκης.
-Στις 18 Μαρτίου 2016, «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσαν επίθεση στο ΔΝΤ για τις απαιτήσεις τού Ταμείου κατά τις διαπραγματεύσεις να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο και στην πράξη να πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα. Όπως ανέφεραν «με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
-Στις 2 Απριλίου 2016, έχουμε την επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks με τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου περί άσκησης πίεσης με φόβητρο τη χρεοκοπία. Ζητά να μάθει αν οι θέσεις τους αντανακλούν τις θέσεις του Ταμείου. Την επομένη έρχεται η απάντηση-κεραυνός της Λαγκάρντ. Χαρακτηρίζει «ανοησίες» την άποψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτική τακτική τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ζητά από την Ελλάδα διασφάλιση της ιδιωτικότητας των στελεχών της.
-Στις 4 Απριλίου 2016, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε, όμως, μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι, πράγματι, ανόητοι». Αναφέρθηκε στα λάθη του ΔΝΤ και την αναγνώρισή τους εκ μέρους της κ. Λαγκάρντ. Είπε: «Κάποιοι μας λένε: Γιατί δεν δέχεστε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2018, που προτείνει σήμερα το Ταμείο; Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι ήμουν σε εκείνο το τραπέζι, αλλά δεν θυμάμαι να το πρότειναν τότε. Όμως εγώ θα μπω στη δύσκολη απάντηση: Το Ταμείο θέλει μεν μείωση των στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητάει για να πιαστούν οι νέοι στόχοι είναι χειρότερα. Ούτε καν τα ίδια. Διότι επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό: δεν δέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν δεχτεί.Ξέρετε, αυτό λίγο μου θυμίζει ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
-Στις 10 Απριλίου 2016, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Παππάς αναγκάστηκε να πει πως το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί κάτι που δεν του ανήκει καν. Όπως είπε, «είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι... κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό»! Επομένως, το ΔΝΤ… δεν έχει δικαίωμα να ζητά ελάφρυνση του χρέους!
Και μετά νέες υποχωρήσεις…
-Στις 16 Απριλίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με την κ. Λαγκάρντ, η οποία συμφώνησε να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα και εκείνος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος!
-Στις 13 Μαΐου 2016, σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και μιλώντας σε ημερίδα, είπε:  «Μπορούμε να θεωρήσουμε την παρουσία του ΔΝΤ ως δεδομένη, γιατί είναι μέρος της συμφωνίας».
Και ξανά-μανά:
-Στις 9 Οκτωβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος συναντάται με την κ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, εκείνη του λέει πως εμμένει στις απόψεις περί ελάφρυνσης του χρέους και κυβερνητικός αξιωματούχος «ενημερώνει» πως «η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
-Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, στην απόφαση του Eurogroup με υπογραφή Τσακαλώτου, αναφέρεται ότι τα στελέχη του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμβουλεύσουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία με την Ελλάδα, μόλις υπάρξει συμφωνία συμβατή με τις πολιτικές του Ταμείου. Εκεί αναφερόταν πως η συμφωνία θα περιλαμβάνει μέτρα προς επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2018.
Αλλά πάλι…
-Στις 13 Δεκεμβρίου 2016, το Μαξίμου με non paper, απαριθμεί τα λάθη του ΔΝΤ. Εκείνες τις μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διάφορες κυβερνητικές «πηγές» διακηρύσσουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ». «Όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα», αναφέρουν.
-Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 (Αντέννα), ο κ. Παππάς δηλώνει πως «αυτοί που επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο»!
-Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος λέει στην «Καθημερινή»: «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και για την Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού».
-Στις 10 Ιανουαρίου 2017, η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει πως «το ΔΝΤ αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα εργασιακά».
-Στις 13 Ιανουαρίου 2017, με Non-paper το Μαξίμου, μας «ενημερώνει»: «Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το Δ.Ν.Τ. ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο… από την ελληνική πλευρά είναι καλοδεχούμενη».
-Στις 11 Φεβρουαρίου 2017, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το ΔΝΤ, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις του και από τις λάθος συνταγές του –λάθη τα οποία έχει παραδεχτεί και το ίδιο- βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα δίχως γενναία απομείωση του χρέους/Από την άλλη όμως και το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Και δεν θα φοβόμουνα να πω, γιατί πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, και ορισμένα στελέχη του φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το Ταμείο δειλιάζει να πει την αλήθεια, κοιτώντας στα μάτια τους Ευρωπαίους εταίρους του. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, κωλυσιεργώντας. Ή αλλιώς όπως το λέμε εδώ στην Ελλάδα να παίζει το μουτζούρη».
Αλλά…
-Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, λίγες μέρες μετά από την παραπάνω επίθεση, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ, παραμονή της συνάντησής της με την κ. Μέρκελ. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα. Και συμφώνησαν ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Πλην όμως, την ίδια ώρα, κατηγορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φορά τη φανέλα των δανειστών στους οποίους δίνει διαπιστευτήρια υποταγής!
Είναι ο ίδιος που το 2010, όταν μπήκαμε στον μηχανισμό, μιλούσε για «εγκληματικές πολιτικές», για «έγκλημα εκ προμελέτης» (στις 23 Απριλίου 2010 ζητούσε δημοψήφισμα «για άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ»), έλεγε πως μας σπρώχνουν «στην άβυσσο του ΔΝΤ».

Είναι ο ίδιος που (στις 22 Νοεμβρίου 2012) έλεγε πως «την ώρα που οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου ξεσηκώνονται και η κ. Μέρκελ δεν βρίσκει σύμμαχο ούτε στο ίδιο το γερμανικό κοινοβούλιο, βρίσκει έναν απρόσμενο υποστηριχτή στην Ευρώπη, τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του που με την στρατηγική της υποτέλειας έχει καταντήσει την Ελλάδα κλωτσοσκούφι ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία».

Τώρα, βρίσκει καλούς και την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και την κ. Λαγκάρντ, τρέχει από πίσω τους και δηλώνει πως δεν φταίνε!
Είναι ο ίδιος που κατά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, τον Δεκέμβριο του 2012, δήλωσε ότι «το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής»…
Είναι ο ίδιος που στις 2 Φεβρουαρίου 2013, σε ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στην έδρα του ΔΝΤ, αποκάλυψε πως έθεσε στο ΔΝΤ θέμα άμεσης διακοπής του προγράμματος και κουρέματος του χρέους, μετά τη δημόσια παραδοχή του λάθους από πλευράς τους.
Τώρα, όχι μόνο δεν θέλει διακοπή, όχι μόνο έχει υπογράψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη συνέχιση της παρουσίας του, αλλά και τους εκλιπαρεί, ζητώντας τους να σταθούν στο πλευρό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου