Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Έκτοπες Ανατιμήσεις



Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

 Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν αυξήσεις ειδών και υπηρεσιών οι οποίες ξεκινούν από το – περίπου – 10% και φθάνουν στο 33% (!).
Παράλογο, ασύμβατο με τα γλίσχρα εισοδήματα του  κόσμου , την καλπάζουσα κρίση, την ζοφερή πραγματικότητα.
Είναι ασύλληπτο να μειώνονται δραματικά τα διαθέσιμα χρήματα και – ταυτόχρονα – να εκτινάσσονται οι τιμές.
Το εξωφρενικό όμως είναι ότι αυτά συμβαίνουν την ώρα /περίοδο που οι εξουσιαστές μας καταβάλλουν (κατά δήλωσή τους βέβαια) : ειλικρινείς, άοκνες – επίμονες, επίπονες, πιθανώς και ….
λυσσαλέες – προσπάθειες να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού και ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά !
Διαπιστώνουμε πως η επίμοχθη αυτή προσπάθεια δεν είναι απλά αυτονόητο καθήκον, αλλά και οπτικής (;).
Η (πάλαι ποτέ η ποτέ ;) «Αριστερή ματιά» αλληθωρίζει  προς τις – μισητές κατά τους ίδιους – νεοφιλελεύθερες δεξιές ματιές και πρακτικές.
Πόσο άραγε «Αριστερή ματιά» ή «Αριστερό πρόσημο» είναι η αύξηση των χορταρικών /ζαρζαβατικών κατά 33 %;
Θυμίζω πως κυρίως οι αναξιοπαθούντες τα καταναλώνουν – στα μεσοδιαστήματα που δεν τρώνε το κουτόχορτο ή το ΑΛΛΟΓΟΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ  που οι πονηροί  πολιτικάντηδες τους ταΐζουν δωρεάν-.
Έχω και στο παρελθόν (προ και μετά την κρίση) αναφερθεί στο ζήτημα.
Διαφοροποιήθηκα τότε – και συνεχίζω – επιμένοντας  πως :
Συμμερίζομαι τους αγώνες των κοινωνικών τάξεων για αυξήσεις αποδοχών. Ποιος θα διαφωνούσε άλλωστε.
Όμως η άποψή μου είναι πως αυτό δεν είναι μόνον δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά και ανεπαρκές, ακόμη και σε περίπτωση που δοθούν κάποιες αυξήσεις. Πραγματική , αισθητή ανακούφιση μόνον η συγκράτηση και η ελάττωση των τιμών είναι σε θέση να προσφέρει. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μείωση των εξοντωτικών φορολογικών συντελεστών.


Ασφαλώς ουδείς φυσιολογικός άνθρωπος θέλει να αποτύχει επαγγελματικά. Ούτε οι ΕΘΝΟΓΟΝΕΙΣ μας , όλων των παρατάξεων.
Θέλουν να πετύχουν , αλλά … «δεν μπορούν τα παλικάρια», όπως λέγεται λαϊκά.
Ας γίνει επιτέλους κατανοητό: Το βαρύ τίμημα της απροσμέτρητης                            α ν ι κ α ν ό τ η τ α ς  τους  πληρώνουμε  εμείς.
(Σ.Σ Χωρίς να παραθεωρώ κάτι που αφορά σε ορισμένους: την ανεντιμότητα, την διαφθοροδιαπλοκή , ή –σπανιότερο – την αντεθνική σκοπιμότητα, οπότε το μίγμα γίνεται επικίνδυνο. Όπως μας συνέβη . Τινάχτηκε η χώρα στον αέρα, φτωχοποιήθηκε, άνθρωποι έχασαν το βιός τους – κάποιοι τελεύτησαν πρόωρα ή αυτοχειριαστικά τον βίο τους – σε καιρό … ειρήνης. Απίστευτο).
 
 ΥΓ Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν (Σ.Σ Ίσως επειδή … υπήρχαν άφθονα κάποτε).
      Αν όμως διαθέταμε ικανούς κρατούντες, έντιμους, πατριώτες, ανθρωπιστές, θα επέλεγαν άλλους – ανέξοδους – τρόπους για να μας ανακουφίσουν.
      Πως; Απλούστατα:
      Εξοντώνοντας τους μεσάζοντες , τα καρτέλ, το λαθρεμπόριο , την διαφθοροδιαπλοκή. Θα μπορέσουν; Θα τολμήσουν να συγκρουστούν με τα οργανωμένα συμφέροντα ; Θα επιδείξουν ανιδιοτέλεια;
      Αν δε ανακάλυπταν και κανένα στέλεχός τους το οποίο να διαθέτει κοινή λογική και στοιχειώδη γνώση περί των νόμων της Αγοράς, με λίγες, ή και καθόλου γνώσεις Οικονομικών, τότε θα κατρακυλούσαν και οι τιμές αντί να ανηφορίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου