Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μια εξασφαλισμένη αποτυχία…

Η ελληνική κυβέρνηση ή δεν είχε καμία στρατηγική ή χρησιμοποίησε τη ρύθμιση του χρέους ως βολικό επιχείρημα για να περάσει χωρίς κλυδωνισμούς τα μέτρα από τη Βουλή και τώρα δημιουργεί κρίση για να κρατήσει συσπειρωμένη την κοινοβουλευτική της ομάδα. Ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η νέα κρίση στη σχέση κυβέρνησης-θεσμών

Ο Μ. Ντράγκι προσγείωσε  τις προσδοκίες για  ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση υπενθυμίζοντας τα τυπικά, δηλαδή ότι προηγουμένως πρέπει να  επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και να συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Bild γράφει ότι η Αθήνα πιθανόν  να επιλέξει να μην λάβει την επόμενη δόση αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει τη γερμανική εφημερίδα και κάνει λόγο για  " πολιτικές σκοπιμότητες". Προοπτική σύγκλισης, τουλάχιστον προς το παρόν, μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαικών θεσμών δεν φαίνεται, ενώ ο πρωθυπουργός είχε  και  τηλεφωνικές επαφές κορυφής  με Μέρκελ Μακρόν και Τούσκ μήπως και βρεθεί κάποια λύση για το χρέος που να σώζει τα πολιτικά προσχήματα.

Τι δεν ήξεραν στην κυβέρνηση;  Από το 2012 οι συμφωνίες με τους δανειστές γράφουν ότι τα μέτρα σχετικά με το χρέος θα ληφθούν αν και εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο αναφέρεται και  στο υφιστάμενο πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους  για το οποίο συμφώνησαν  στη συνάντηση του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Οι δανειστές απλώς τηρούν τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση. Οσον αφορά την  ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ήταν γνωστό ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη προυπόθεση για να συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ και να εγκρίνει αγορές και ελληνικών ομολόγων.

Γιατί η κυβέρνηση σήκωσε ψηλά  τον πήχη των προσδοκιών αφού ήταν σχεδόν προφανές ότι στο επόμενο Εurogroup το καλύτερο που μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα είναι η εκταμίευση της δόσης και θετικές δηλώσεις που βοηθούν να δημιουργηθεί καλό κλίμα. Ο υπουργός Οικονομίας δεν έλεγε ότι ο Δεκέμβριος 2016  είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση; Ολοι δεν γνώριζαν ότι όσο πλησιάζουμε  προς τις γερμανικές εκλογές οι πιθανότητες ρυθμίσεων για το χρέος εξανεμίζονται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου