Κορυφαίος επιστήμονας στο πεδίο της μοριακής γενετικής

Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος είναι Καθηγητής Γενετικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ και Διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Markey. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας κορυφαίος επιστήμονας στο πεδίο της μοριακής γενετικής του ανθρώπου. Ανήκει στο δυναμικό του
Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον από το 1965.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας για αιμοσφαιρινοπάθειες και άλλες διαταραχές που μπορούν να θεραπευτούν με μεταφορά γονιδίων στα βλαστικά κύτταρα. Έχει επίσης εστιάσει στη γενετική των ελληνικών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πληθυσμών, όπως των Μυκηναίων και των Μινωιτών.
Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσίευσε μελέτη στην οποία ήταν επικεφαλής, η οποία καταρρίπτει τη θεωρία του 1830 του Γερμανού ιστορικού Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ, ότι μετά από τις σλαβικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα, ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός της Πελοποννήσου ουσιαστικά εξαφανίσθηκε και αντικαταστάθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. σχεδόν πλήρως από σλαβικές φυλές.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ευρωπαϊκό περιοδικό ανθρώπινης γενετικής European Journal of Human Genetics. Μέσω αυτής της μελέτης, φαίνεται πώς η γενετική μπορεί να αποσαφηνίσει σημαντικές πτυχές της ιστορίας του ανθρώπινου πληθυσμού.
Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1958 και πήρε το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1960. Έκανε μεταπτυχιακό στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Είναι συνιδρυτής τη HemaQuest Pharmaceuticals, Inc, ενώ χει ιδρύσει άλλες δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας, τις Targeted Genetics και Regulome. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας και είναι ο Ιδρυτικός Πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 400 μελέτες. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, όπως τα: William Dameshek Prize and the Stratton Medal της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας, το Βραβείο Metcalf της Διεθνούς Εταιρείας Πειραματικής Αιματολογίας, και το Βραβείο Levine της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Παθολογίας.