του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Την Παρασκευή 17 Μαΐου συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914) από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρο-ουγγαρία), και την Αλβανία, το οποίο κατοχύρωνε στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καθεστώς αυτονομίας σε επίπεδο θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό.
Ήταν το επιστέγασμα του ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών που άρχισε στις 17 Φεβρουαρίου 1914, με αίτημα την αυτονόμηση της ιδιαίτερης πατρίδας τους από το αλβανικό κράτος, στο οποίο επιδίκασαν την περιοχή οι Μ. Δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 1913, παρά το γεγονός ότι είχε απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-΄13).
Όμως οι εξελίξεις που ακολούθησαν αμέσως μετά, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εθνικός Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή, οδήγησαν στο να μην εφαρμοστεί αυτή η συνθήκη στην πράξη.
Η δολοφονία Κατσίφα και η υφαρπαγή γης
Σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων της Β. Ηπείρου ζει μακρυά από την γενέθλια γη της για βιοποριστικούς λόγους. Ωστόσο οι αλβανικές κυβερνήσεις καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους ώστε να κάνουν δύσκολη την ζωή των Βορειοηπειρωτών που διαμένουν ακόμα στις πατρογονικές τους εστίες.
Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου 2018, στο χωριό του τους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου από την αλβανική αστυνομία, ήταν το γεγονός που έφερε το Βορειοηπειρωτικό στην κορυφή της επικαιρότητας και έκανε όλους τους Έλληνες να μάθουν για αυτό το παντελώς ξεχασμένο εθνικό ζήτημα, όπως τόνισε την περασμένη Κυριακή (12 Μαΐου 2019) ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι Πωγωνίου Ιωαννίνων, για την 105η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (φωτο).
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 11 Μαΐου τελέστηκε στους Βουλιαράτες τρισάγιο για τα εξάμηνα από τον θάνατο του 35χρονου Βορειοηπειρώτη, με τις αλβανικές αρχές να απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτεια τους σε δεκάδες Έλληνες πολίτες που σκόπευαν να τιμήσουν την μνήμη του, ενώ έκαναν αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους που οδηγούσαν στο χωριό. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για κινήσεις που μαρτυρούν φόβο και πανικό.
Είναι γνωστή επίσης η αδιάκοπη προσπάθεια από την πλευρά των Τιράνων για υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων κυρίως στην περιοχή της Χιμάρας, όπου βρίσκονται σημαντικά παραθαλάσσια φιλέτα. Σκοπός είναι οι εκτάσεις αυτές να χρησιμοποιηθούν για “τουριστική ανάπτυξη” και παράλληλα να εκδιωχθούν οι γηγενείς Χιμαριώτες από την γη τους, για να καλυφθεί στην συνέχεια το κενό που θα αφήσουν από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους εποίκους.
Σε δικαστικές διαμάχες για τις ιδιοκτησίες τους είναι επί χρόνια (σε κάποιες περιπτώσεις και επί δεκαετίες) και οι κάτοικοι πολλών ελληνικών χωριών στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και του Δελβίνου.
Το ξήλωμα των πινακίδων
Στις αρχές Μαΐου οι αλβανικές αρχές, χωρίς καμία συνεννόηση με τους τοπικούς άρχοντες, ξήλωσαν από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του αναγνωρισμένου ελληνικού μειονοτικού Δήμου Φοινικαίων όλες τις πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί από την εκεί δημοτική αρχή, επειδή ήταν γραμμένες πρώτα στην ελληνική γλώσσα και μετά στην αλβανική.
Σε λίγες μέρες μπήκαν άλλες πινακίδες με αντεστραμμένη την σειρά γλώσσας σε όσες ήταν δίγλωσσες, ενώ αναγράφονταν στα ελληνικά μόνο τα χωριά που αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος ως ελληνικά. Τα ονόματα των πόλεων Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο καθώς και χωριών στα οποία τα Τίρανα δεν αποδέχονται ότι υπάρχει ελληνικός πληθυσμός είναι γραμμένα μόνο στα αλβανικά.
Ωστόσο, πολλές από τις δίγλωσσες πινακίδες που έβαλαν οι κρατικές αρχές γκρεμίστηκαν εντός ελαχίστων ημερών από αγνώστους, ύστερα και από εμπρηστικά ανθελληνικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα.
Η απόρριψη της υποψηφιότητας Μπελέρη στη Χιμάρα
Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στην Αλβανία δημοτικές εκλογές. Στον Δήμο Χιμάρας έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης “Ομόνοια” Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος εμφανίζεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επικράτησης έναντι του νυν δημάρχου Γιώργου Γκόρου, που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Όμως την Παρασκευή 17 Μαΐου η αλβανική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη στην Χιμάρα δεν επικυρώνεται εξαιτίας δικαστικής απόφασης εις βάρος του από το αλβανικό κράτος το 2003!
Πάντως είναι απορίας άξιον να επικαλείται η KQZ μία δικαστική απόφαση που βγήκε πριν από 16 χρόνια, εις βάρος ενός προσώπου που ήταν υποψήφιο και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2015, χωρίς να αντιμετωπίζει τότε κανένα πρόβλημα.
Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού έγινε γνωστή η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μέσα στους οποίους ήταν και ο κ. Μπελέρης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
“Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας”, τόνισε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.
Τα ευχολόγια της Αθήνας και η πραγματικότητα
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα επικαλείται εδώ και τρεις δεκαετίες την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στο όνομα της οποίας ζητάει από την γειτονική χώρα τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μάλιστα δεν παραλείπει να χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία ως “γέφυρα φιλίας” τους Έλληνες της Β. Ηπείρου και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πάγιας τακτικής τα βλέπουμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου