Σαν σήμερα η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, άφησε πίσω της 102 θύματα, 58 εγκαυματίες και 25 στρέμματα αποκαΐδια.
Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική σκόρπισε τον θάνατο και κατέστρεψε τις ζωές και τις περιουσίες εκατοντάδων συμπολιτών μας.
Όταν ο χρόνος σταμάτησε…
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
Ώρα 12:03 μ.μ. Ξεσπάει πυρκαγιά στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα, και δίνεται εντολή σε πυροσβεστικές δυνάμεις να μεταβούν στην περιοχή. Μία ώρα αργότερα, η φωτιά λαμβάνει διαστάσεις και η Πυροσβεστική ζητά ενισχύσεις.
Ώρα 15:05 μ.μ. Εκκενώνονται οικισμοί (Γαλήνη, Πανόραμα 1 και 2) και δίνεται εντολή σε εναέρια μέσα να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Ώρα 16:49 μ.μ. Η Πυροσβεστική ενημερώνεται για καπνό στην περιοχή Νταού Πεντέλης και αξιωματικός περιπολεί στην περιοχή επιβεβαιώνει τη νέα πυρκαγιά. Αμέσως δίνεται εντολή σε εναέρια και επίγεια μέσα να σπεύσουν στην περιοχή. Ωστόσο, το ένα από τα δύο ελικόπτερα δηλώνει αδυναμία απογείωσης λόγω των ανέμων.
Ώρα 17:20 μ.μ. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά. Δέκα λεπτά αργότερα κάτοικοι αρχίζουν ναεγκαταλείπουν τα σπίτια στους. Κάποιοι απομακρύνονται μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος και υπόλοιποι εγκλωβίζονται στην περιοχή.
Ώρα 18:12 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων δίνει εντολή να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις, οι «βολές» τους όμως δεν βρίσκουν στόχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του καπνού.
Ώρα 18:22 μ.μ. Η «μάχη» στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει χαθεί. Οι φλόγες περνούν από την οδό Κυανής Ακτής και κατευθύνονται προς το μικρό λιμάνι, στο Μάτι. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος έχει διακοπεί μόνο για όσα αυτοκίνητα κατευθύνονται προς το μέτωπο της πυρκαγιάς. Στον ασύρματο ακούγονται οι πρώτες αναφορές για τραυματίες.
Ώρα 18:40 μ.μ. Η φωτιά έχει φτάσει στη θάλασσα καίγοντας ακόμα και τα βρύα στα βράχια. Οι αναφορές για τραυματίες πυκνώνουν.
Ώρα 18:52 μ.μ. Εκδηλώνεται πυρκαγιά στη θέση Πανόραμα στον Κάλαμο.
Ώρα 20:00 μ.μ. Δεν υπάρχει εικόνα για νεκρούς. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας καταγράφει τους πρώτους έξι εγκαυματίες.
Ώρα 21:00 μ.μ. Το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν. Μάρτυρες καταγγέλλουν ότι χρειάστηκε να κολυμπήσουν ακόμα και για τέσσερις ώρες μέχρις ότου εντοπιστούν και διασωθούν.
Ώρα 23:00 μ.μ. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι μπορεί να είναι οι τραυματίες, οι διασωθέντες και οι αγνοούμενοι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εσπευσμένα από το Μαυροβούνιο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη και κατευθύνεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι.
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018
Ώρα 01:00 π.μ. Ομάδα πυροσβεστών φτάνει στο Κόκκινο Λιμανάκι και ερευνά τις οδούς Ποσειδώνος, Δημοκρατίας, Πανός. Εντοπίζονται τα πρώτα πτώματα. Τα περισσότερα είναι πλήρως απανθρακωμένα, σε τέτοιο βαθμό, που οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να διακρίνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπινους σκελετούς.
Ώρα 02:00 π.μ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχωρά σε επίσημη ενημέρωση και ανακοινώνει ότι έχουν ήδη εντοπιστεί 20 νεκροί. Το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας θα αποκαλυφθεί με το πρώτο φως της ημέρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τραγωδίας, από τους 74 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτούς χώρους, τα 33 θύματα κατέληξαν στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής, 7 στο Νέο Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας, όπου είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και ένα βρέφος 6 μηνών στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα ψυχικά τραύματα σε οικείους και επιζήσαντες αυτόπτες είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν.
Χιλιάδες κάτοικοι αποχώρησαν από την περιοχή μετά την ημέρα της τραγωδίας, εκατοντάδες σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί είτε επειδή καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε επειδή χρήζουν ευρείας αποκατάστασης.
«Εδώ, στο λόφο Ζούγκλα, έχουμε μείνει οι μισοί. Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παρότι που από την Πανός μέχρι και την 26η Ιουλίου μαζεύτηκαν 12 σάκοι, 12 πτώματα. Τους τραβάγανε και από άλλα σημεία οι Υπηρεσίες», λέει η καθηγήτρια Πληροφορικής, μόνιμη κάτοικος στο Μάτι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ).
«Σε αυτόν τον τόπο εδώ που κάηκαν και έλιωσαν άνθρωποι επάνω στους δρόμους δεν έχει περάσει μία φορά ένα πιεστικό να κάνει έναν καθαρισμό» και μας εξηγεί ότι οι κάτοικοι και μέλη της ΣΕΚΜΑ έχουν προχωρήσει σε διάφορες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά ακόμα και ενόψει της «επετείου» δεν έγινε τίποτα.
Οι λίγες οικογένειες που έμεναν στην περιοχή ως επί το πλείστον δεν έχουν γυρίσει, μένουν είτε στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις είτε μένουν κάπου αλλού με την επιδότηση ενοικίου. Οι άδειες ανακατασκευής και κατασκευής έχουν «κολλήσει» και η επιδότηση ενοικίου τελειώνει σε έναν χρόνο, και όπως λέει η κ. Κασσελούρη, αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ).
Η παρουσία του πρώην υπουργού Υποδομών στην περιοχή ήταν αισθητή μέχρι και τα Χριστούγεννα, παρόλα αυτά τα πράγματα δεν προχώρησαν, σύμφωνα με την κ. Κασσελούρη. «Αν αντιστοιχίσουμε τους ρυθμούς με τους οποίους έχουν γίνει τα πράγματα μέχρι τώρα, θέλουμε άλλα 10 χρόνια για να έρθει μια κανονικότητα στην περιοχή. Και ίσως να λέω και λίγα».
Αιτίες –κριτική
Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή αναφέρθηκε, και από στελέχη της κυβέρνησης, ως αιτία των πυρκαγιών ο εμπρησμός, ενώ ταυτόχρονα διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφανισή τους. Ειδικότερα, στις 26 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέντευξη τύπου με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν δορυφορικά δεδομένα που φέρεται να αποτύπωναν 13 θερμικές εστίες σε γραμμική διάταξη στην περιοχή της Κινέττας και δύο θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Στην ίδια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας δήλωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που παραπέμπουν σε εμπρηστικές ενέργειες.
Τελικά αποδείχτηκε ότι η σχετική παρουσίαση ήταν εσφαλμένη και δεν υπήρχαν περισσότερες εστίες πυρκαγιών στην Κινέττα αλλά μια όπως και στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του δημοσίου λόγου επικεντρώθηκε στους ανεπαρκείς χειρισμούς των υπευθύνων και της κυβέρνησης και έκανε λόγο για απουσία μέτρων πρόληψης, αν και ήταν γνωστό ότι θα επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες στην ανατολική Αττική, και για έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να εγκαταλείψουν έγκαιρα τα σπίτια τους και ζήτησε παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης.[34] Μεταξύ άλλων ασκήθηκε κριτική για τη μη-χρήση συστημάτων όπως το “Disaster Management framework” που έχει τη δυνατότητα να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά των κατοίκων,[35] ή και του “Evita” που βάσει στοιχείων και επεξεργασίας δεδομένων υπολογίζει σχέδιο εκκένωσης των περιοχών που απειλούνται από τη πυρκαγιά.
Παράλληλα, πολλοί δημοσιογράφοι, πολίτες και αρμόδιοι, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση, έκαναν λόγο για την άναρχη πολεοδομία και τα αυθαίρετα κτίσματα που υπήρχαν στη περιοχή, τα οποία και δυσκόλεψαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τη συνοικία.
Η περιοχή ήταν αγρότοπος μέχρι και τη δεκαετία του 1960 όταν άρχισε να οικίζεται με «αμιγώς ελευθέρα δόμηση», ενώ τα δέντρα φυτεύτηκαν από τους κατοίκους κυρίως μετά τη δεκαετία του 1980.
Ειδικά η περιοχή Μάτι ήταν δομημένη κυρίως με αυθαίρετο – μη νόμιμο- τρόπο, με κτίσματα κυρίως Β’ κατοικίας.[40] Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην περιοχή Μάτι υπήρχαν 327 δηλωμένα αυθαίρετα με την πλειοψηφία τους χωρίς οικοδομική άδεια και εκτός σχεδίου πόλεως, με ποσοστά υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της επικράτειας. Στα στοιχεία του ΤΕΕ δεν περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα μη δηλωμένα ή που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ.
Τον Μάρτιο του 2019 η Εισαγγελία Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή κατά ενός εξηνταπεντάχρονου, που είχε βάλει φωτιά για να κάψει κλαδιά και η οποία ξέφυγε και επεκτάθηκε στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι. Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά άλλων 19 ατόμων μεταξύ των οποίων είναι ο τότε αρχηγός και ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τζερούδης και Βασίλης Ματθαιόπουλος,[42] ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.
newsbomb
planetnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου