Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πολυτελής παπιόσχημη κύμβη, από ενιαίο κομμάτι ορείας κρυστάλλου, 3.700 χρόνων βρέθηκε στις Μυκήνες!

Είναι μινωικής τέχνης!
Αυτό το πολυτελές σκεύος (λέγεται κύμβη[1]), φιλοτεχνημένο από ενιαίο κομμάτι ορείας κρυστάλλου(!), σε σχήμα πάπιας, ευρέθη στις Μυκήνες, στον Τάφο O, του Ταφικού Κύκλου Β, και είναι του 16ου αι. π.Χ.!
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του Ταφικού Κύκλου Β των Μυκηνών. Εξαίρετο δείγμα της μινωικής τέχνης. 
Πιθανόν σκεύος καλλωπισμού.

Το αγγείο βρέθηκε σε θραύσματα και έχει συγκολληθεί, αλλά ήταν κατασκευασμένο από ενιαίο κομμάτι ορυκτού κρυστάλλου.

Το κοίλο σώμα καταλήγει σε προχοή στο ένα άκρο, ενώ στο άλλο σε λαβή, που έχει μορφή κεφαλής πάπιας, στραμμένης προς τα πίσω. Ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει με εκπληκτική ακρίβεια και

ζωντάνια όλες τις ανατομικές λεπτομέρειες της κεφαλής του πτηνού.

ΠΗΓΗ: ΕΑΜ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ Γ. Λεκάκη:

[1] Ίσως μα ήταν και δοχείο νυκτός - εξ ου και "πάπια".

Κύμβη εκαλείτο το κοῖλον ἀγγείου, ἀγγεῖον πρὸς πόσιν, ἔκπωμα, ποτήριον - Νικ. Ἀλ. 164, 389, Θ. 943, Ἀθήν. 483Α. Και το ὀξύβαφον αγγείο - Ἡσύχ.

Εκ του σχήματος και:

            - η λέμβος, το πλοιάριον - Σοφ. Ἀποσπ. 120. Κοντή και πλατειά βάρκα, που την τοποθετούσαν αναποδογυρισμένη στους τροχούς των τροχήλατων πλοίων. Εξ αυτής και η πτυσσόμενη βάρκα των τορπιλλοβόλων και αντιτορπιλλικών, που ο σκελετός της άνοιγε σαν ριπίδι και η οποία συμπτυσσόταν και τοποθετούνταν στο κατάστρωμα, όπου καταλάμβανε ελάχιστο χώρο. Και στον στρατό οι πτυσσόμενες βάρκες του Μηχανικού, που είχαν χρήση υπόβαθρου για την ζεύξη ελαφρών γεφυρών σε ποταμούς.

            - το μικρότερο επάνω μέρος της κόγχης του πτερυγίου του αυτιού.

            - η πήρα, κοινώς το ταγάρι, ο σάκκος, ὡς τὸ κύββα - Ἡσύχ.

            - είδος πτηνού, πιθανώς περιστεριού («πτεροβάμονες κύμβαι» - Εμπ.).

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ:

κύπτω > κύμβη > λατ. cymba, γερμ. Kübel, σανσκρ. kumbhas, αρχαία ινδική kumbha, αβεστ. xumba, κλπ.

κύπη = εἶδος πλοίου, και ιδίου σχηματος «οἴκησις ἐξ ὕλης καὶ χόρτου», δηλ. η καλύβη - Ἡσύχ.

ΣΧΕΤΙΚΑ: κυμβείον, κυμβίον, κύμβος, κύπελλον, κύββα, κυμβητιώ,

            - κύβη (= κεφάλι), 

            - κύμβαλον = αρχαίο μουσικὸ ὄργανο, συνιστάμενον ἐκ δύο μεταλλίνων κοίλων ἡμισφαιρίων ἅπερ συνέκρουον πρὸς ἄλληλα πρὸ πάντων εἰς τὰς ἑορτὰς τοῦ Βάκχου καὶ τῆς Κυβέλης > λατ. cymbalum. Ίσως και η Κυβέλη εκ του Κυμβέλη.

            - κύμβαχος (αυτός που πέφτει προς τα κάτω με το κεφάλι («ἔκπεσε δίφρου κύμβαχος ἐν κονίῃσιν», Ομ. Ιλ.) και το ακρότατο σημείο της περικεφαλαίας, ο κώνος της, στον οποίο στηριζόταν το λοφίο («κόρυθος... ἱπποδασείης κύμβαχος ἀκρότατος», Ομ. Ιλ.)., κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου