Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1613 π.Χ. ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!

 Έκρηξη Ηφαιστείου: Προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία της λάβας για να  σώσουν μια πόλη, αλλά τους

 Γράφει ο ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πριν από 2 με 2,5 εκατομμύρια χρόνια στην θέση που βρίσκεται σήμερα η Σαντορίνη, υπήρχε ένα σχετικά μικρό νησί, που αποτελούνταν κυρίως από ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους. Στο διάβα της ιστορίας του το νησί παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα. Θήρα, Κάλλιστη, Στρογγύλη, Σαντορίνη είναι τα πιο γνωστά.

Το ηφαιστειακό σύστημα της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό της Ελλάδας, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένα από τα πιο βίαια στον κόσμο. Αφού έχει δώσει 12 καταστροφικές εκρήξεις.

Σύμφωνα με την έρευνα του διακεκριμένου Ηφαιστειολόγου Δρ. Γιώργου Βουγιουκαλάκη, ερευνητή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) και αντιπρόεδρο της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, την Άνοιξη (όπως αποδεικνύεται από σπόρους και γυρεόκοκκους,

που βρέθηκαν στην ηφαιστειακή τέφρα) του 1613 π.Χ. έλαβε χώρα η μεγαλύτερη στο κόσμο έκρηξη Ηφαιστείου, η οποία κράτησε 2 με τρία 24ωρα. Για να αντιληφθούμε την καταστροφική ισχύ της έκρηξης θα πρέπει να την παραλληλίσουμε με την καταστροφική ισχύ πολλών ατομικών βομβών που έπεσαν στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Από την έκρηξη και τον σεισμό που επακολούθησε καταστράφηκε ολοσχερώς η Σαντορίνη και τα κοντινά νησιά σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Τα πρώτα 24ωρα της έκρηξης σταμάτησε κάθε είδος ζωής σε ακτίνα 100 χλμ! Στο νησί, κατακρημνίστηκε σύσσωμος ο μαγματικός θάλαμος, δηλαδή το σώμα του ηφαιστείου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήθηκαν τα τρία βασικά νησιά του συμπλέγματος, η Θήρα, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι, ενώ ανάμεσά τους έχασκε πλέον η Καλντέρα.

Κατά την έκρηξη 60 εκατομμύρια m² ισοδύναμου ξηρού πετρώματος από μάγμα σε μορφή καυτής ελαφρόπετρας και στάχτης εκσφενδονίστηκαν στον αέρα σε ύψος 36 km πάνω από το νησί.

Η ηφαιστειακή στάχτη ταξιδεύοντας προς τα ανατολικά απλώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μικρά Ασία με ίχνη της να έχουν βρεθεί στις όχθες του Νείλου και τις ακτές της Παλαιστίνης, σημερινό Ισραήλ.

Ο όγκος των ηφαιστειακών αναβλημάτων υπολογίζεται ανάμεσα σε 39 και 61, ίσως και 99 κυβικά χιλιόμετρα που κάλυψαν με ένα στρώμα πάχους δεκάδων μέτρων τη Σαντορίνη.

Μετά τις εκρήξεις και τις σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε ένα πελώριο τσουνάμι που σάρωσε τα παράλια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σηκώθηκαν τεράστια  παλιρροϊκά κύματα, κατά κάποιες εκτιμήσεις ύψους 100 μέτρων, τα οποία σάρωσαν τις ακτές των κοντινών νησιών και έφτασαν μέχρι την Βόρεια Κρήτη. Έτσι σε λίγα λεπτά συνετελέστη μια άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή. Καταστράφηκε μια αυτοκρατορία, γνωστή σήμερα ως Μινωικός Πολιτισμός, που ήταν ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Πάνω στην ακμή του καταστράφηκε και εξαφανίστηκε για πάντα, αφήνοντας μόνο εντυπωσιακά δείγματα της ανωτερότητας του.

      Ειρήσθω εν παρόδω ότι την 7 Οκτωβρίου 1650, ένας άλλος σεισμός 6,8R, συγκλόνισε τη Σαντορίνη. Είχαν προηγηθεί πολλές μικρότερες δονήσεις από τον Μάρτιο του 1649. Εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Από την έκρηξη του ηφαιστείου ελευθερώθηκαν δηλητηριώδη αέρια συνεπεία των οποίων 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και για 8-9 μέρες αρκετά κατοικίδια ζώα έχασαν το φως τους. Η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε ως τη Μικρά Ασία ενώ στην Πάτμο σχηματίστηκε τσουνάμι 30 μέτρων! Τότε σχηματίστηκε το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος που απασχόλησε πρόσφατα και τα Μ.Μ.Ε., ενώ πιθανότατα τότε καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι νησίδες Καλόγεροι του Αιγαίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου