Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


Γράφει ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ*

Πύρρειος νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα με περίπου 51,33%  σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο χάρτης παρουσιάζει μια τριχοτομημένη χώρα με μια περισσότερο «προοδευτική» παραλιακή ζώνη, την κεντρική ισλαμική «βαθιά» Ανατολή και τις κουρδικές νοτιανατολικές περιοχές. Μάλλον το αποτέλεσμα πρέπει να έχει απογοητεύσει το «σουλτάνο» που περίμενε μια άνετη επικράτηση του ΝΑΙ. Ας μη ξεχνάμε ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπό το άγρυπνο μάτι των μηχανισμών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Ο διχασμός μιας κοινωνίας δεν συνεπάγεται και την αντίστοιχη οπισθοδρόμηση του κράτους. Οπωσδήποτε δημιουργεί σοβαρές οπισθέλκουσες και επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές τριβές. Υπό προϋποθέσεις όμως, η εσωτερική αντιπαλότητα μπορεί να διοχετευθεί κατάλληλα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά ακόμη και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης.
Η Τουρκία φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Ερντογάν αποκτά τον δικό της Πούτιν. Αυταρχικά προσωποπαγή καθεστώτα αμφότερα,  υπό την επικάλυψη μιας δημοκρατικής λειτουργίας. Ίσως η βέλτιστη λύση για κράτη και κοινωνίες με αδύναμους θεσμούς και έλλειμμα ομαλού πολιτικού βίου. Η διαφορά έγγυται ότι στη γειτονική μας χώρα υπάρχει μια  ισλαμική προδιάθεση σε άνοδο που ενθαρρύνεται από το ΑΚΡ. 
Ο Ερντογάν με την ανατολίτικη «πανουργία» εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί αύριο ενωτικός. Ενδεχομένως να προχωρήσει και σε τολμηρά ανοίγματα προς τους αντιπάλους του. Η προσωπικότητα του όμως όπως και η δομή του κυβερνώντος κόμματος δεν θα επιτρέψουν την ειλικρινή υλοποίηση παρόμοιων ανοιγμάτων. Η τουρκική εσωτερική πολιτική θα συνεχίσει να είναι συγκρουσιακή και ο ρόλος του παντοδύναμου πλέον  σουλτάνου θα συναντά μια αυξανομένη αμφισβήτηση.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)
•    Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
•    Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
•    Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
•    Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
•    Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
•    Διαλέκτης και συνεργάτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου