Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Βρετανία: Αποκαλύφθηκε χάρτης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ορυκτών στην ελληνική ΑΟΖ! - Απίστευτος πλούτος!


Γράφει: Πέτρος Αναστασίου
Σε υποθαλάσσιο χάρτη-απεικόνιση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και διάφορων άλλων ορυκτών της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και διαφόρων σπάνιων μετάλων (ασήμι, χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο, τελλούριο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες) κ.λπ. στην, δυνητική, ελληνική ΑΟΖ!

Η ΑΟΖ της Ελλάδας στον επίσημο διαδραστικό χάρτη της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών παρουσιάζεται όπως ακριβώς τη διεκδικεί η Ελλάδα…

Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου η Βασιλική Εταιρεία Επιστημών, μιλάει για δυνατότητα άντλησης 150-250 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Μόνο το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να συνεισφέρει  συνολικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά  0,5% για 25 χρόνια, που σημαίνει ότι μόνο από το πετρέλαιο του Πατραϊκού αλλάζουν τα δεδομένα για την εκτίμηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και όπως είναι φυσικό αυτό μειώνεται σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με βάση τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, από το 2018 και για την επόμενη 5ετία αναμένεται να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις σε 6 τουλάχιστον θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές, με τα εκτιμώμενα αποθέματα να ξεπερνούν –με βάση τα στατιστικά μοντέλα αλλά και τις ενδείξεις από τις σεισμικές καταγραφές– τα 2,2 δισ. βαρέλια.

Εκτός από τις έξι δρομολογημένες γεωτρήσεις, ήδη προετοιμασίες γίνονται και για τα επόμενα βήματα, που θα περιλαμβάνουν περιοχές με εξαιρετική προοπτική, όπως το Λιβυκό Πέλαγος στα νοτιοδυτικά της Κρήτης ή την Κυπαρισσία.

Ποιες είναι, όμως, οι περιοχές όπου θα φτάσουν πρώτα τα γεωτρύπανα για έρευνες;

Πρίνος

Η πρώτη νέα εξέδρα γεώτρησης στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια θα εγκατασταθεί στο μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας, στον Πρίνο, από την εταιρεία Energean. Πρόκειται για την εξέδρα Lamda, που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε. Στόχος είναι να φτάσει σε ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών στα τέλη του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 350 εκατ. δολάρια και τα εκτιμώμενα αποθέματα φτάνουν τα 40 εκατ. βαρέλια.

Ερώτημα είναι πότε θα μπορέσει να "τρυπηθεί" το κοίτασμα του Μπάμπουρα που διεκδικεί και η Τουρκία στα... ανοικτά της Καβάλας! Το συγκεκριμένο κοίτασμα πρέπει να έχει 10-20 φορές μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου από τον Πρίνο και ήταν η αιτία της κρίσης του 1987.

Πατραϊκός

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι δύο έως τρεις ερευνητικοί στόχοι στην παραχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων σε μια θαλάσσια έκταση 1.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Αμέσως μετά ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία της υποδομής και τις υπογραφές των περίπου 40 συμβάσεων με τους εργολάβους. Η προετοιμασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017 και αρχές του 2018 προβλέπεται η έλευση του γεωτρύπανου που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και, εφόσον περιέχει πετρέλαιο, θα αναφέρεται σε κοίτασμα τουλάχιστον 150 εκατ. απολήψιμων βαρελιών, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναλύσεις που έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ και τους τεχνικούς τους συνεργάτες.

Κατάκολο

Εντός του 2018 αναμένεται από την Energean η γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 35-40 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων απολήψιμα είναι τα 10 εκατ. περίπου. Η εταιρεία εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές της παραχώρησης. Οι εργασίες στο Κατάκολο θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς μπορούν να δώσουν ένα σαφές στίγμα για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας και του Ιονίου.
Ιωάννινα - Δ. Ελλάδα

Για το 2019-2020 τοποθετούνται χρονικά οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων από την Energean. Η εταιρεία προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τις γεωφυσικές-σεισμικές έρευνες, η έναρξη των οποίων πιθανότατα να γίνει μετά το Πάσχα. Οι νέες έρευνες θα γίνουν με τη χρήση νέας προηγμένης τεχνολογίας και αναμένεται να χαραχτούν συνολικά 400 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, με στόχο να προσδιοριστεί στόχος για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, περίπου δύο χρόνια μετά. Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ακόμα μία περιοχή στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες. Προϋπόθεση να υπογραφούν οι συμβάσεις με το Δημόσιο.

Κέρκυρα

Πρόκειται για μια από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές, όπου, παρά το μεγάλο βάθος, υπάρχει αναλογικότητα με την ιταλική ζώνη και οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακαλύψεις. Η αισιοδοξία αυτή ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η γαλλική Total, έδειξε ενδιαφέρον για την περιοχή και έχει τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση ενός θαλάσσιου οικοπέδου στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Η μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Οικοπέδου 2 ανοίγει τον δρόμο ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα για τις έρευνες στην πολλά υποσχόμενη περιοχή, από την κοινοπραξία στην οποία επίσης μετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison. Η σύμβαση αναμένεται να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να επικυρωθεί από τη Βουλή, ενώ θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση νέων πυκνότερων σεισμικών καταγραφών, που θα εντοπίσουν τους γεωτρητικούς στόχους. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποιήση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα, το 2020. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις, με βάση τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές, μιλούν για πιθανό κοίτασμα της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.

Δ. Ελλάδα - Κυπαρισσιακός

Αντίστοιχα, εξελίξεις αναμένονται και για τρεις άλλες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ: το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και τις περιοχές Άρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος. Για το Οικόπεδο 10 αναμένεται η έγκριση και υπογραφή της σύμβασης, ενώ για τις άλλες περιοχές αναμένεται η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ε. Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα! 

Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν: 1) νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς), 3) στον κόλπο της Μεσαράς και 4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας - λεκάνη του Ηροδότου».

Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρισ. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού. Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.

Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου