Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
 Φωτογραφία. Δεσμώτες Φαλήρου.

 Γράφει ο Καθηγητής Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος
 
ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΡΧΑΙΚΟΥ DNA ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Η δυνατότητα έρευνας με αρχαϊκό DNA βασίζεται στη διαθεσιμότητα σπάνιων δειγμάτων οστών από αρχαιολογικές ανασκαφές. Η πρόσβαση και η έρευνα σε αυτά τα σπάνια δείγματα θα πρέπει να είναι περισσότερο ηθικά και αυστηρά ρυθμισμένη. Θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί καλύτερα το θέμα της γενετικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς χωρών, όπως η Ελλάδα, όταν βρίσκονται τέτοια
σπάνια δείγματα και αναλύονται σε αλλοδαπά ερευνητικά κέντρα.
Πολυετείς γενετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το DNA είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο σε οστό του εσωτερικού αυτιού (R. Pinhasi et al., PLoS ONE 10, e0129102, 2015), αλλά και σε άλλα οστά, ακόμα και στο χώμα σπηλαίων! Σε πρόσφατο (10 Αυγούστου 2017) άρθρο (Palaeobiology: Ensure equal access to ancient DNA, Nature 548, 158) εξετάζεται η διαχείριση της αρχαιογενετικής έρευνας και η βιοηθική του θέματος.
Ο ανταγωνισμός για αυτά τα σπάνια δείγματα προωθεί τη συσσώρευσή τους μόνο σε λίγα εξειδικευμένα μεγάλα ερευνητικά κέντρα, η οποία, παράλληλα με την πιθανή καταστροφή των δειγμάτων για ανάλυση DNA, καθιστά δύσκολο να επαναληφθούν τα ευρήματα. Επίσης εμποδίζει την έρευνα από επιστήμονες που δεν συνδέονται με τις λίγες εξειδικευμένες ερευνητικές ομάδες που κυριαρχούν στην πρόσβαση σε τέτοια δείγματα.
Επιπλέον, αυτά τα δείγματα εξάγονται συνήθως σε λίγα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες από χώρες που δεν υποστηρίζονται από δαπανηρή εργαστηριακή υποδομή. Αυτό υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά αυτών των χωρών μέσω της απώλειας σπάνιου γενετικού υλικού από τοπικούς και μερικές φορές εξαφανισμένους πληθυσμούς.
Οι οργανισμοί που ασχολούνται με την ηθική και τη ρύθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιολογικής ποικιλομορφίας του παρελθόντος πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Τα πρότυπα δεοντολογίας θα πρέπει να υποστηρίζονται από κανονισμούς σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Ναγκόγια (www.cbd.int/abs). ΄Ισως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία κεντρική εγκατάσταση για την απομόνωση αρχαϊκού DNA από οστά και να καθαρίζετε και να αποθηκεύετε τουλάχιστον το μισό γενετικό υλικό, για να είναι διαθέσιμο και σε άλλους ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου