Τελειώνει κι επίσημα πλέον το αφήγημα της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, οι οποίες έγιναν τάχα με λογισμικό Predator. Μαύρα τα μαντάτα τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει δομήσει ολόκληρη την προεδρική του καριέρα ως «θύμα παρακολούθησης του Μητσοτάκη», όσο και για τον Στέφανο Κασσελάκη, που διαγράφει και ξεδιαγράφει τον αψύ. 

Κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων για τις παράνομες παρακολουθήσεις, ευρήματα από έρευνες της Εισαγγελίας στην ΕΥΠ και υπομνήματα τεσσάρων προσώπων που κλήθηκαν για εξηγήσεις ως ύποπτοι, περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για τις υποκλοπές

Μικρή μειοψηφία 

Από το σύνολο της δικογραφίας, μετά την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ, προκύπτει ότι από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων, στις 28 από αυτές υπήρξαν, κατά διαστήματα, και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ. 

Το ποσοστό αυτό, πάντα κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, ανέρχεται σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό. Ομως σε σχέση με τις συνολικά 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ από το 2020 ως το 2023, το ποσοστό πέφτει στο 1%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει όσα έχουν καταγγελθεί περί παράλληλων παρακολουθήσων με Pretador. 

Από τις περί τις 40 καταθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία – ανάμεσά τους του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του τότε γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη – προκύπτει ότι ουδέποτε η ΕΥΠ, ή άλλη κρατική υπηρεσία όπως η Αντιτρομοκρατική, είχαν σχέση με το Pretador, ούτε το χρησιμοποίησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. 

Επίσης, από τις καταθέσεις, κυρίως του Παναγιώτη Κοντολέοντος, κατηγορηματικά προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, παρά μόνον για θέματα εθνικής ασφαλείας μείζονος σπουδαιότητας, για τα οποία ζητούσε είτε ο ίδιος ενημέρωση είτε τον ενημέρωνε ο διοικητής. 

Οσο για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, από την κατάθεση Κοντολέοντος και άλλων στελεχών της ΕΥΠ, προκύπτει ότι ουδέποτε είχε ενημέρωση για πρόσωπα και λόγους που επέβαλαν τις νόμιμες επισυνδέσεις. 

Ολα τα στοιχεία της δικογραφίας μελετώνται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος και αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους να προχωρήσει ενδεχομένως και σε άλλες ενέργειες ή να συντάξει πόρισμα, το οποίο και θα παραδώσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το χειρισμό του όλου θέματος. 

Αυστηρώς υπηρεσιακή 

Σε ό,τι αφορά το μείζονος σημασίας ζήτημα, αν δηλαδή ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, είχε ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις της εν λόγω υπηρεσίας –είτε ο ίδιος είτε ο τότε γενικός του γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης–, η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι αναλυτική. 

Ειδικότερα, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι τόσο ο τότε γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε θέματα επιχειρησιακά (συγκέντρωση πληροφοριών, επιλογή στόχων, μεθόδων, έκδοση εισαγγελικών διατάξεων κ.λπ.), δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον ίδιο, ούτε κι οι ίδιοι το ζήτησαν ποτέ. 

Σε ό,τι αφορά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ενημερωνόταν μόνο για θέματα οργανωτικά και αυστηρά υπηρεσιακά και τίποτα περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζει πως μόνο εάν αφορούσε εθνικό θέμα υψίστης σημασίας ενημερωνόταν είτε με πρωτοβουλία του τότε διοικητή της ΕΥΠ (δηλαδή του ίδιου του Παναγιώτη Κοντολέοντος) είτε με δική του. 

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα SMS που περιείχαν συνδέσμους που μόλυναν κινητό παραλήπτη με το λογισμικό Predator και στάλθηκαν τις ημέρες της ονομαστικής εορτής του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης τονίζει στην κατάθεσή του ότι αυτά είναι μηνύματα spout, δηλαδή φέρεται ότι είναι αυτός ο αποστολέας, ενώ στην πραγματικότητα αποστολέας ήταν άλλο άγνωστο άτομο. 

Θύμα spout δεν ήταν μόνον αυτός, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην κατάθεσή του, αλλά υπήρξαν κι άλλα πρόσωπα (πολιτικά και μη). Οπως αναφέρει ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε σχετικό έγγραφό της στις 20.7.2023 αναφέρει πως τα μηνύματα αυτά έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών Διαδικτύου, με χρήση παραπλανητικών καρτών. 

Σε αυτά τα μηνύματα SMS –όπως διαπιστώθηκε από την Αρχή– τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και δεν αντιστοιχούσαν στον πραγματικό. Η Αρχή επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, όπως τονίζει ο μάρτυρας στην κατάθεσή του, ότι δεν ήταν αυτός (ο Γρηγόρης Δημητριάδης) ο πραγματικός αποστολέας των ως άνω SMS, αλλά και οποιουδήποτε άλλου παραπλανητικού μηνύματος.
Σημειώνεται ότι η έρευνα ήταν εξαντλητική και διεξοδική από τις δικαστικές αρχές, όπως επίσης από τις Ανεξάρτητες Αρχές, Οικονομική Εισαγγελία, Οικονομική Αστυνομία και ΑΑΔΕ.