Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού μας υποστηρίξαμε ότι το παλιό επιβάλλεται να παραχωρήσει πλέον τη θέση του στο νέο που δημιουργείται, αναφέροντας ότι τα υπάρχοντα σχήματα, που μας ταλαιπωρούν και ταλαιπωρούνται επί 20 και πλέον συναπτά έτη διεκδικώντας και πάλι την ψήφο μας, είναι αυτά που στην ουσία οδήγησαν στην αναγκαιότητα εμφάνισης καινούργιων εναλλακτικών σχημάτων που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από τις νέες ιδέες για ριζικές αλλαγές και τομές, αλλά κυρίως από μία φιλοσοφία ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς ως αίσθησης χρέους απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενιές.
Σε αυτό το πνεύμα η Δημοτική μας Κίνηση, συνερχόμενη πλέον με ευρύτερη σύνθεση από εκείνη της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης, εξέλεξε με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες (υποψηφιότητες - ψηφοφορία) επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας τον Αναστάσιο Δέσκο.
Ο Τάσος Δέσκος είναι ένας νέος άνθρωπος και πετυχημένος επαγγελματίας, με πλούσια και πολύχρονη δραστηριότητα στα κοινά της πόλης μας. Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και ζει και εργάζεται στα Μέγαρα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στα κοινά ως υποψήφιος νομαρχιακός αλλά και δημοτικός σύμβουλος. Συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και χρόνια σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της ευρύτερης περιοχής που είχαν και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Αναδείχθηκε επίσης παράλληλα και από την προσφορά του στην εθελοντική συλλογική προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του υγροβιοτόπου των Μεγάρων μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στο «Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου» του οποίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο που το κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται όχι μόνο στον τομέα του ασφαλιστικού, αλλά και στην υγεία και την παιδεία, η νέα δημοτική αρχή αλλά και το δημοτικό συμβούλιο χρειάζεται να είναι συμπαραστάτες και αρωγοί στους αγώνες των εργαζομένων για να αποτραπεί όχι μόνο η σχεδιαζόμενη γενικευμένη φτώχεια και το ξερίζωμα των κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες αιώνων, αλλά και το κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και εκφοβισμού που δημιουργείται.
Χρειάζεται παράλληλα η νέα δημοτική αρχή να διεκδικήσει δυναμικά από την Πολιτεία να μην εγκαταλειφθούν οι δωρεάν κοινωνικές παροχές των παιδικών σταθμών, των σχολείων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους, τα ΑΜΕΑ και τα εξαρτημένα άτομα. Να μην εγκαταλειφθούν επίσης οι δαπάνες για το περιβάλλον και τις κοινωνικές υποδομές (π.χ. διασφάλιση ελεύθερων χώρων για ανάπαυση ή για μετατροπή τους σε πολυχώρους πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων), με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) από το Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ήδη μειωθεί έως και 40% , ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί και τα έσοδα της αυτοδιοίκησης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και της υστέρησης εσόδων εξαιτίας της ύφεσης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε γενικευμένη αδυναμία παροχής δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και θα επιβληθούν νέοι δυσβάσταχτοι δημοτικοί φόροι και τέλη (με παράλληλη αύξηση των ήδη υπαρχόντων), με το πρόσχημα της εξασφάλισης επαρκών πόρων για τους Δήμους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η κατάσταση θα επιδεινώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε καν στις λειτουργικές δαπάνες της (μισθοί, καθαριότητα κλπ). Τα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με τα οργανωτικά και διοικητικά λόγω της εσπευσμένης επιβολής του Καλλικράτη (την εφαρμογή του οποίου η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί), θα δημιουργήσουν πραγματικό χάος στις νέες αυτοδιοικητικές μονάδες.
Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ, η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου να μείνει μακριά από φαινόμενα αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Να μείνει μακριά από την πολιτική λογική της ικανοποίησης των ‘’γνωστών’’ και των ‘’ημετέρων’’ και να λειτουργήσει προς όφελος των πολλών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τόπου, που όμως θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα ιδιαίτερα (φυσικά και πολιτιστικά) χαρακτηριστικά που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ευρύτερη περιοχής της Μεγαρίδας.
Χρειάζεται μια ασυμβίβαστη δημοτική αρχή που να βάζει μπροστά το συμφέρον των πολλών και όχι του ενός ισχυρού, που να χαρακτηρίζεται από γενναιότητα και όχι θρασυδειλία, από αγωνιστικότητα για το συμφέρον του τόπου και όχι από υποτακτικότητα σε αυτά που επιτάσσει το κομματικό συμφέρον, που να προστατεύσει τους θεσμούς και τις συμμετοχικές διαδικασίες και να μην καταβάλλεται από αλαζονεία και φαυλότητα.
Και εδώ θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε αν αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από τους ‘’χρισμένους’’ κομματικούς υποψηφίους, οι οποίοι προσπαθούν αυτή την εποχή -αν μη τι άλλο- να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μας όταν διατυμπανίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί!
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Η Ανεξάρτητη Δημοτική μας Κίνηση των «Ενεργών Πολιτών Μεγάρων και Νέας Περάμου» απευθύνεται:
Σε κάθε ενεργό πολίτη που έχει διαφορετική οπτική για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανωθεί, να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας, και που είναι πρόθυμος να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση σύγχρονων ριζοσπαστικών λύσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων του τόπου μας
Σε όσους δυσφορούν απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα και θέλουν να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη, αντιτασσόμενοι στις παλιές πελατειακές λογικές που μετέτρεψαν τους πολίτες σε πελάτες-καταναλωτές,
Σε όσους συμμερίζονται τη γενική αρχή «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και αμφισβητούν τον νεοφιλελευθερισμό και τον ασφυκτικό δικομματισμό,
Σε όσους αγωνίζονται για πραγματική δημοκρατία στην πόλη και συμμετοχή με ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών στους θεσμούς,
Στις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες που προσπαθούν να υποκαταστήσουν την αδράνεια και την απραξία του κράτους,
Σε όσους υπερασπίζονται την πόλη, το φυσικό περιβάλλον της, την ιστορική μας μνήμη και την πολιτιστική μας κληρονομιά,
Στις νέες και τους νέους που οραματίζονται ένα ανθρώπινο μέλλον σε μια ανθρώπινη πόλη,
Σε κάθε έναν συμπολίτη μας ξεχωριστά, πέρα και έξω από τις όποιες πολιτικές μας διαφορές, με τους οποίους μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αίσθηση του χρέους να προσφέρουμε στην αναγέννησή του,
Εν τέλει, σε κάθε πολίτη ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…
Με την πεποίθηση ότι αποτελούμε τη νέα εναλλακτική παρέμβαση που θα πείσει, θα εμπνεύσει, θα δώσει όραμα και παράλληλα θα προσφέρει διέξοδο και προοπτική ελπίδας στους συμπολίτες μας, θα παρουσιάσουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης που είναι πλήρως εναρμονισμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής μας.
Μακριά από εμάς κάθε τάση απολυτότητας και παντογνωσίας. Θα προσπαθήσουμε με την λιγοστή μας εμπειρία αλλά με περισσή αγάπη και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς να σπείρουμε μερικές πρωτοποριακές ιδέες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Του τόπου που αγαπήσαμε, που ζούμε και εργαζόμαστε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, του τόπου που θα αφήσουμε φεύγοντας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Χρειάζεται ένας εξ αρχής προγραμματισμός από μηδενική βάση με άξονα τις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της περιοχής μας, προκειμένου να συνθέσουμε τελικά, όλοι μαζί έπειτα από δημοκρατική διαβούλευση, το κατάλληλο μοντέλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας. Πάνω από όλα χρειάζεται πολύ δουλειά και συνεχής δράση για την απορρόφηση κονδυλίων αλλά και κρατικών πόρων για επενδύσεις σε εκείνα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα έργα ανάπτυξης, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση των φίλων ή των ψηφοφόρων μας.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά σε κάθε λογική που βασίζεται σε μη ορθολογικά κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων μας στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πρέπει η επιλογή μας να βασιστεί όχι στη συγγένεια ή στη γνωριμία, αλλά στο ήθος, στην εργατικότητα, στις ειλικρινείς προθέσεις, στο θάρρος για ρήξη με λογικές του παρελθόντος, στη διάθεση συνεργασίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, δημοκρατίας που θα πρέπει να έχουν ως χαρακτηριστικά αυτοί που θα μας εκπροσωπήσουν.
Ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να λοιδορήσουν αυτή την συλλογική μας προσπάθεια λέγοντας πως αυτά που πρεσβεύουμε είναι δύσκολο, αν όχι ανέφικτο να επιτευχθούν. Πράγματι, η ιστορία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο. Είναι όμως ώρα για αγώνα και σκληρή δουλειά. Γιατί όλοι μας έχουμε δικαίωμα να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που αγαπάμε και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.

Μέγαρα, 6 - 9 - 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου