Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Το κύρος της Ορθοδοξίας στην Τραπεζούντα φοβάται ο Ταγίπ Ερντογάν!



Γράφει η Δήμητρα Ρετσινά Φωτεινίδου* 
Γιατί ο πρόεδρος της πολυφυλετικής Τουρκίας απαγόρευσε εφέτος τον Δεκαπενταύγουστο την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας; Γιατί δεν είναι προσβάσιμο το μοναστήρι – σύμβολο της Οικουμενικής Χριστιανικής Ορθοδοξίας στον Πόντο; Γιατί μετατρέπει ο Ερντογάν την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και άλλες βυζαντινές εκκλησίες σε τζαμιά – το ίδιο θέλει να κάνει και με την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης- ενώ είναι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας και παραπέμπουν στο ένδοξο Βυζάντιο;  

Η απάντηση είναι ότι η Τουρκία φοβάται ακόμη και μετά από έναν αιώνα που εκδιώχθηκε βίαια ο Ποντιακός Ελληνισμός, τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, τους αλεβίτες, που αποτελούν μια μετριοπαθή ομάδα πολλών εκατομμυρίων μουσουλμάνων με προσλαμβάνουσες από την Χριστιανική Ορθοδοξία και την απήχηση που είχε σε εκατομμύρια πιστούς από Ελλάδα και Ρωσία η τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο τα τελευταία πέντε χρόνια (2011-2015) Είναι χαρακτηριστικό ότι πουλήθηκαν 8 εκατομμύρια βιβλία Αγίας Γραφής στην Τουρκία!
Και όλα αυτά απέναντι σε μια Ελλάδα που ετοιμάζεται να κτίσει τζαμί στην Αθήνα και έχει ανοίξει διάπλατα τα σύνορα στο τουρκικό …διαμετακομιστικό εμπόριο ψυχών από ισλαμικές χώρες, με τις οποίες δεν έχουμε πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς δεσμούς. Την απογοήτευσή του για το μέτρο αυτό του Τ. Ερντογάν εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποντίων κ. Γ. Παρχαρίδης. 
Η Εκκλησία της Τραπεζούντας υπήρξε η Ακρόπολις της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού από τα ιστορικά χρόνια της ίδρυσής της και κυρίως επί των χρόνων της Αυτοκρατορίας Τραπεζούντας  των Μεγάλων Κομνηνών (1204 – 1461). Όταν την Κωνσταντινούπολη κατέλαβαν οι Λατίνοι και Φράγκοι Σταυροφόροι (1204) στον Πόντο ήκμασε ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός. Ο ιστορικός Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (15ος αι.) αναφέρει για την Τραπεζούντα ότι «ήτο ηγεμονία Ελλήνων και ες τα ήθη» και ο ιστορικός Joinville ονομάζει την Τραπεζουσία χώρα La Profonde Grece : Απομακρυσμένη Ελλάδα! 
Η Τραπεζούντα ανήκε στην επαρχία του Πολεμωνιακού Πόντου, μία εκ των πολιτικών και εκκλησιαστικών επαρχιών της Ποντικής Διοίκησης. Ήδη από τον 2ο αι. π.Χ. οι Ελληνικές πόλεις της Ποντικής παραλίας (ora Pontica) αποτελούσαν το ομοσπονδιακό και θρησκευτικό Κοινό των εν Πόντω Ελλήνων. Με τον σταδιακό εκχριστιανισμό της περιοχής ονομάστηκε Κοινό των κατά Πόντον Εκκλησιών. Ο απόστολος Αντρέας ο Πρωτόκλητος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην εμπορικότατη Τραπεζούντα και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ολοκλήρωσε τον χριστιανικό εκπολιτισμό της περιοχής και στερέωσε την Εκκλησία Τραπεζούντος και Λαζικής.  
*Φιλόλογος – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. Τομεάρχης Τμήματος Γυναικών Π.Κ. Μ Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου