Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ

Είναι γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης με την ομιλία του «Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους εθνοπροδότες κυπροκάπηλους», που μεταδόθηκε από τον ραδιόφωνο της «Ελεύθερης Ελλάδας» στις 24ης Απριλίου 1955, έδινε δημόσια σαφείς ενδείξεις για την εμπλοκή του Γεωργίου Γρίβα στην ΕΟΚΑ κάνοντας αναφορά στον «αρχιχίτη και αντιστράτηγο Γρίβα», που «διευθύνει τη δουλειά αυτή», και τον «ψευτοδιγενή», «ένα ψευτοπαλικαρά αξιωματικό – χίτη του Γρίβα».

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ζαχαριάδης πήρε την πληροφορία αυτή από την Κύπρο, όπου ο «Νέος Δημοκράτης», σε σχόλιο εναντίον του «ψευτοδιγενή του αρχιχίτη Γρίβα» την 1η Μαΐου 1955 έγραφε:
«Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που ξεσκέπασε τον αμερικανοαγγλοκίνητο ψευτοδιγενή και έδειξε στο λαό πως τα μάσκουλά του σκοπόν έχουν να συγκαλύψουν την προδοσία του Κυπριακού από μέρους της παπαγικής κυβερνήσεως».
Τα στοιχεία αυτά που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κομμουνιστές ηγέτες του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ ήταν για τους Άγγλους αποικιοκράτες την περίοδο εκείνη ανεκτίμητης αξίας, γιατί οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες την 1η Απριλίου 1955 βρέθηκαν προ απροόπτου και πάσκιζαν απεγνωσμένα να εξακριβώσουν ποιος ήταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ.
Γνωρίζοντας ότι ηγέτης της Οργάνωσης ήταν στρατιωτικός, τότε μπορούσαν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση των σχεδίων και της δράσης του.
Τα απόρρητα Βρετανικά έγγραφα μαρτυρούν ότι επιστράτευσαν ακόμα και ψυχολόγους αναλυτές για να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις του Διγενή.
Εκείνο όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο τέως πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου που φοιτούσε τότε στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ζαχαριάδη μαζί με τον τότε κομμουνιστή Γεώργιο Γεωργαλά.
Ο Γεωργαλάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1928 στο Κάιρο από Δωδεκανήσιους γονείς, ως τα 28 του χρόνια υπήρξε κομμουνιστής κι έζησε στην Ουγγαρία, όπου διετέλεσε εκφωνητής της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Εκπομπής που διέδιδε τον μαρξισμό.
Εργάστηκε, ακόμη, ως ανταποκριτής του Κρατικού Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ σπούδαζε πολιτική ψυχολογία, κοινωνιολογία και φιλοσοφία.
Μετά τη σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία, τον Οκτώβριο του 1956, έφυγε στην Αίγυπτο, όπου κατέφυγε στην ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, και ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Αντικομμουνιστής, πλέον, ο Γεωργαλάς προσελήφθη το 1958 ως ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων, διδάσκοντας Σοβιετολογία και Προπαγάνδα σε σχολές αξιωματικών του Στρατού και της Χωροφυλακής.
Το 1965 δημιούργησε την οργάνωση Ενωση Νέας Ελληνικής Δημοκρατίας και από το 1970 - 1971 ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση των συνταγματαρχών υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Ακολούθως διορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών - περιφερειακός διοικητής Κρήτης, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1973.
Ο Γεωργαλάς σε μαρτυρία του προς γνωστό εκδότη της Αθήνας (αναρτημένη και στο διαδίκτυο), είπε ότι κατά τις συζητήσεις που έγιναν τον Απρίλιο του 1955 για την ΕΟΚΑ και τον Αρχηγό της, οι Βασιλείου και Ζαχαριάδης, σύμφωνα πάντοτε με τον Γιωργαλά, επέμεναν ότι έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα του Διγενή, πράγμα που έγινε, ενώ ο ίδιος ο Γεωργαλάς διαφωνούσε.
Ο κ. Βασιλείου για χάρη της Ιστορίας ωφείλει να διευκρινίσει:
1) εάν τα λεγόμενα του Γεωργαλά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και
2) εάν γνωρίζει ποιος έδωσε την πληροφορία στον Ζαχαριάδη ότι ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ ήταν ο Διγενής. (Λ.Λεωνίδου)
φωτογραφίες: Διγενής, Ζαχαριάδης, Βασιλείου, Γεωργαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου