Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Τίμησαν τη μνήμη της Ελένης Γκατζογιάννη – 75 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της

14B7509D-CE19-447C-9925-BCFE92916AF5 

23 Αυγούστου 2023

ΛΙΑΣ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ. Τα εβδομήντα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από την εκτέλεση της Ελένης Γκατζογιάννη από τους κομμουνιστές για το «έγκλημά» της να φυγαδεύσει τα παιδιά της σε ασφαλή τόπο είναι αρκετά για να απαλύνουν κάπως τον πόνο της απώλειάς της, κανένα όμως χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό για τα αγαπημένα της πρόσωπα, και ιδίως για τον γιο της, Νίκο Γκατζογιάννη, για να την ξεχάσουν και να μην τιμούν τη μνήμη της.

Με αφορμή λοιπόν τα 75 χρόνια που συμπληρώνονται στις 28 Αυγούστου από τον μαρτυρικό θάνατό της, σήμερα, 23 Αυγούστου, στο μικρό χωριό Λιας της Θεσπρωτίας, το χωριό της και συνάμα τον τόπο της θυσίας της, τελέστηκε μνημόσυνο μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα.

Ο Λιας, το χωριό των λιγοστών κατοίκων, μια ανάσα από το ελληνοαλβανικά σύνορα ζωντάνεψε αφού πλήθος κόσμου ήρθε για να τιμήσει τη μνήμη της Ελένης Γκατζογιάννη. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον κ. Γκατζογιάννη), η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας.

Ο Νίκος Γκατζογιάννης με τη σύζυγό του Τζόαν (δεξιά), την κόρη τους, Ελένη, τον γαμπρό του Εμίλιο Μπαλτοντάνο και τα δυο τους εγγόνια. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας

Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος πέρα από το θερμά του λόγια στο τέλος του μνημοσύνου για τη θυσία της Ελένης Γκατζογιάννη έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του γιου της, Νίκου, για την ανάδειξη της ιστορίας της. Μάλιστα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ανέγνωσε και μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε για «αιώνιο σύμβολο μητρικής στοργής».

Ακολούθησε ξενάγηση από τον ίδιο τον κ. Γκατζογιάννη στο αναπαλαιωμένο σπίτι της μητέρας του (να σημειωθεί ότι η αναπαλαίωση έγινε από την κόρη του κ. Γκατζογιάννη που φέρει το όνομα της γιαγιάς της, Ελένη, και η οποία ήταν παρούσα χθες στον Λια μαζί με τη δική της οικογένεια). Δύσκολα αποφεύγει ο επισκέπτης τη συγκίνηση αν αναλογιστεί τι είχε διαδραματιστεί στο ίδιο σπίτι πριν από επτά και πλέον δεκαετίες.


Ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο που έχει δημιουργήσει ο κ. Γκατζογιάννης στη μνήμη της μητέρας του. Μεταξύ των φωτογραφιών που εκτίθενται διακρίνει κανείς προβεβλημένες προσωπικότητες από όλο τον Κόσμο που είχαν επισκεφθεί τον μικρό Λια για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτή την ηρωική Ελληνίδα. Φωτογραφίες πρόσφατες αλλά και πιο παλιές, που δεν ξεθωριάζουν ποτέ, με τον διάσημο Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη, Ελία Καζάν, τον άλλοτε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, και τον αείμνηστο άλλοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η ημέρα μνήμης για την Ελένη Γκατζογιάννη έκλεισε με γεύμα στον ξενώνα του χωριού, άλλο ένα δημιούργημα του κ. Νίκου Γκατζογιάννη στη μνήμη της μητέρας και τρανή απόδειξη της αγάπης του για τον τόπο του – ειρήσθω εν παρόδω, σε περίοπτη θέση δίπλα στη ρεσεψιόν του ξενώνα υπάρχει σε κορνίζα προ εικοσαετίας περίπου δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», το οποίο αναφερόταν στην επίσκεψη του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, στο χωριό της Ελένης.

«Βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε την αγάπη και τη θυσία μιας Ελληνίδας μάνας, της γυναίκας που το νήμα της ζωής της κόπηκε στα 41 της χρόνια από ένα εκτελεστικό απόσπασμα για το έγκλημά της να προστατέψει τα παιδιά της από την κόκκινη τρομοκρατία που κυρίευσε εκείνα τα βουνά το 1948. Δεν ήταν το μόνο θύμα της κομμουνιστικής θηριωδίας. Σε κάθε ένα από αυτά τα χωριά, πέντε με οκτώ άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους κομμουνιστές αντάρτες που είχαν καταλάβει τα μέρη τους» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Γκατζογιάννης ο οποίος κλείνοντας τόνισε ότι το βιβλίο του «Ελένη» είναι φόρος τιμής όχι μόνο στη μητέρα του αλλά και σε όλα τα θύματα της κόκκινης τρομοκρατίας εκείνου του πολέμου.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας

Σύντομες ομιλίες εκφώνησαν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας, που τόνισε ότι «οι Ελληνες έχουν μάθει να ζουν με σύμβολα και ένα τέτοιο σύμβολο είναι και η Ελένη» αλλά και η ευρωβουλευτής, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Βασίλης Κουτσίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου