Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Δίωξη Μπελέρη: Mπράβο στον Κώστα Μπακογιάννη!

Σάκης Μουμτζής

Η Αλβανία έχει πολλούς λόγους να θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι ο Έντι Ράμα βλέπει αλλιώς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η υπόθεση της φυλάκισης του εκλεγμένου δήμαρχου Χειμάρρας του Βορειοηπειρώτη Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση (12 Μαϊου 2023)—κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων- έρχεται συνέχεια πολλών άλλων περιπτώσεων (βλ. υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας—Αλβανίας) που δείχνουν πως οι γείτονες μας ακολουθούν λάθος δρόμο. Στην προκειμένη περίπτωση, όπου ουσιαστικά παίζεται ένα παιχνίδι ισχύος, η πατρίδα μας θα έπρεπε να δείξει στους Αλβανούς ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή. 

Σε τέτοιες καταστάσεις μόνο με την επίδειξη ισχύος σε σέβονται. Και η Ελλάδα είχε και έχει πολλά όπλα να επιδείξει. Όπλα οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά. Έτσι, ήταν μάλλον ακατανόητοι οι αρχικοί διστακτικοί χειρισμοί που έγιναν από την Ελλάδα, όπως αφήνει να εννοηθεί ο τέως πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 6/8/2023.  

Είναι γεγονός πως πίσω από τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη και την επαπειλούμενη έκπτωση του από το αξίωμα του δημάρχου κρύβεται η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης και ποικίλων επιχειρηματικών κύκλων να υφαρπαγούν, με διάφορες μεθοδεύσεις, περιουσίες Βορειοηπειρωτών σε παραθαλάσσιες περιοχές, περιουσίες που έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία. Η εκλογή του Μπελέρη δεν άρεσε σε αυτά τα συμφέροντα—για αυτό και πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον ίδιο τον Ράμα-- καθώς η παρουσία του στο αξίωμα του δημάρχου της Χειμάρρας θα ύψωνε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια υφαρπαγής των βοειοηπειρωτικών περιουσιών

Ο Κώστας Μπακογιάννης από την πρώτη στιγμή αντέδρασε τόσο γιατί αντιλήφθηκε το τι διακυβεύεται με αυτή τη δίωξη όσο και γιατί όφειλε, ως δήμαρχος Αθηναίων, να συμπαρασταθεί στον ομόλογό του άρτι εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας. Προς τούτο έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα δημοτική ομάδα και από τη δημοτική ομάδα του κ. Παύλου Γερουλάνου, στις 29 Μαϊου 2023. Ως γνωστόν, σύσσωμη η Αριστερά—ΣΥΡΙΖΑ—ΚΚΕ—ΑΝΤΑΡΣΥΑ—καταψήφισαν το κείμενο. 

Προφανώς, έχουν μιαν άλλη αντίληψη για την έννοια του πατριωτισμού από αυτήν που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλών αριστερών συμπεριλαμβανομένων. Είναι ανεξήγητο να τρέχουν, να πασχίζουν και να ευαισθητοποιούνται για μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα αφού έχουν διασχίσει πολλές χώρες και να σιωπούν στη φυλάκιση ενός Βορειοηπειρώτη εκλεγμένου Δημάρχου. 

Πάμε παρακάτω.

Η παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη θα προσδώσει άλλη σημασία στην εκδήλωση που θα διοργανώσει η «Ομόνοια» προς υποστήριξη του Φρέντη Μπελέρη στη Χειμάρρα, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου. Δε γνωρίζω αν επί της ουσίας θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά εξ όσων γνωρίζω είναι η μοναδική προσωπικότητα που συμπαρίσταται επί τόπου στον φυλακισμένο δήμαρχο.

Καλές και αξιέπαινες οι ανακοινώσεις συμπαράστασης, αλλά αλλιώς μετρά η φυσική παρουσία. Άλλα μηνύματα στέλνει. Συνεπώς, ο Κώστας Μπακογιάννης παίρνει επάξια τα σχετικά εύσημα και ένα μεγάλο «μπράβο» είναι όλο δικό του.    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου