Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια: «Συνάντησαν τους Κροάτες στο Κιάτο και τους εξόπλισαν στον σταθμό Ειρήνη» – Πώς οργανώθηκε η δολοφονική επίθεση

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε τις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις όταν το κονβόι των χούλιγκαν ήταν ήδη στην Κόρινθο. Tο Α.Τ. Κακαβιάς ειδοποίησε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρασαν τα σύνορα με καθυστέρηση 9 ωρών. «Συνάντησαν τους Κροάτες στο Κιάτο και τους εξόπλισαν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ», σύμφωνα με καταθέσεις για την καταδρομική επίθεση στην Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

«Οι 120 Κροάτες χούλιγκαν δεν διέσχισαν ολόκληρη τη χώρα ανενόχλητοι. Τη διέσχισαν αθέατοι. Και αυτό γιατί έγιναν αδιανόητα λάθη σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους ανακόψουν να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους». Με αυτά τα λόγια στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, με μακρά εμπειρία στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών, όπως αυτό της καθόδου των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που κατέληξε στη συμπλοκή της Νέας Φιλαδέλφειας και στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, σκιαγραφεί τι συνέβη στην ΕΛ.ΑΣ. κατά τα δύο εικοσιτετράωρα πριν από την τραγωδία. Ή, καλύτερα, τι δεν συνέβη.

Όπως όλα δείχνουν, αυτό που δεν συνέβη ήταν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν από την Κατεχάκη όλες οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες. Το μόνο που έγινε ήταν να σταλεί μια γενικόλογη διαταγή, η οποία διαβιβάστηκε στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 7 Αυγούστου. Μόνο που εκείνη την ώρα, που η εντολή διαβάστηκε από τους αρμόδιους, οι Κροάτες είχαν ήδη περάσει από το Κιάτο και διέσχιζαν τον Ισθμό της Κορίνθου!

Η έρευνα για τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία ανατέθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Λάζαρο Μαυρόπουλο στον επιτελάρχη Ελευθέριο Γκαρίλα για έναν συγκεκριμένο λόγο: για να μπορούν να ελεγχθούν όλοι όσοι είχαν ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός, δηλαδή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν τις θέσεις των επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδος και όλοι όσοι βρίσκονται από κάτω τους στην ιεραρχία. Και αυτό γιατί η επιχείρηση ελέγχου των οργανωμένων οπαδών από το Ζάγκρεμπ, που ουδέποτε σχεδιάστηκε και -πολύ περισσότερο- ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αφορά κεντρικές υπηρεσίες του Αρχηγείου και συνολικά οκτώ γενικές αστυνομικές διευθύνσεις, από τα βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι και την Αττική.

Τρεις ημέρες πριν

Τα πραγματικά περιστατικά που προκύπτουν τόσο από τα επίσημα έγγραφα όσο και από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι δεδομένα. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ενημερώθηκε τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ πως περίπου 150 οργανωμένοι οπαδοί θα ταξίδευαν με ιδιωτικά οχήματα προς την Αθήνα, παρότι υπήρχε απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων της κροατικής ομάδας στο γήπεδο. Παράλληλα, συνέλεξαν πληροφορίες που ανέφεραν πως θα τους φιλοξενούσαν οπαδοί συνδέσμου του Παναθηναϊκού, στην περιοχή γύρω από την κεντρική λέσχη τους, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε επίσημη αναφορά που υποβλήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας το πρωί της 6ης Αυγούστου.

Από αυτό το σημείο, σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκινούν αδιανόητες παραλείψεις που, όπως λένε, δεν μπορούν να εξηγηθούν, αφού -κατά ένα μεγάλο μέρος τους- οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν είναι «υπηρεσιακή ρουτίνα». Σύμφωνα με τις αναφορές των συγκεκριμένων αξιωματούχων, το αναμενόμενο ήταν να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το βράδυ της 6ης Αυγούστου τηλεδιάσκεψη του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, ο οποίος λόγω θερινών αδειών αντικαθιστούσε και τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, με τους οκτώ γενικούς αστυνομικούς διευθυντές, από τις περιοχές ευθύνης των οποίων υπήρχε η πιθανότητα να διέλθουν οι Κροάτες χρησιμοποιώντας είτε την Ιόνια Οδό είτε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας.

«Σε μια τέτοια διάσκεψη αποφασίζονται τα πιθανά σημεία όπου θα ανακοπεί το κονβόι των οχημάτων, αλλά κυρίως ο τρόπος που θα γίνει αυτό, αφού πρακτικά και νομικά δεν μπορεί να απαγορευτούν η είσοδος και η μετακίνηση στη χώρα πολιτών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, υπάρχουν άλλους είδους δυνατότητες που μπορούν να εφαρμοστούν, κάτι που έχει γίνει με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν», αναφέρουν τα συγκεκριμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ούτε… τηλεφώνημα

Όπως, όμως, αναφέρουν ασφαλέστατες πληροφορίες της Realnews, όχι μόνο δεν έγινε τέτοιου είδους διάσκεψη, αλλά ούτε ενημερωτικά τηλεφωνήματα προς τους αρμόδιους γενικούς αστυνομικούς διευθυντές της χώρας. Από την αλληλογραφία για την υπόθεση αυτή προκύπτει πως την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 7 Αυγούστου, συντάχθηκε μια διαταγή από τον Κλάδο Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφερόταν η μετακίνηση οπαδών από την Κροατία, χωρίς όμως να δίνονται οδηγίες για τον έλεγχό τους και την αποτροπή της μετακίνησής τους προς την Αθήνα, αλλά μια γενικόλογη εντολή να προχωρήσουν σε «πρόληψη – αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας» και σε ενημέρωση για την παρουσία τους όπου εντοπιστούν.

Στο μεταξύ, στις 10:22 το πρωί της ίδιας ημέρας, φτάνει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σήμα από την αστυνομία του Μαυροβουνίου, στο οποίο αναφέρεται η κίνηση του κονβόι των Κροατών προς την Ελλάδα και μάλιστα περιλαμβάνεται και λίστα με 21 αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, με τους αριθμούς κυκλοφορίας και τους τύπους των οχημάτων. Στο έγγραφο της αστυνομίας του Μαυροβουνίου αναφερόταν πως τα οχήματα πέρασαν από τα σύνορα της χώρας προς την Αλβανία μεταξύ 4 και 6 το πρωί της 7ης Αυγούστου (ώρα Ελλάδος). Αυτό σημαίνει πως υπήρχε ο χρόνος, με την άμεση διαβίβαση όλων των στοιχείων στα συνοριακά σημεία εισόδου, να εντοπιστεί το κονβόι των Κροατών και να γίνουν οι έλεγχοι στα οχήματα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε ακόμα και τις πινακίδες τους. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, όμως, το σήμα αυτό, μαζί με τη διαταγή του Κλάδου Τάξης, διαβιβάστηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 4 το απόγευμα και χωρίς κάποια τηλεφωνική επικοινωνία-«καμπανάκι» για το επείγον της υπόθεσης. Ωστόσο, στις 4 το απόγευμα, τα επιτελικά γραφεία υπολειτουργούν, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού τελικά τα σήματα αυτά αναγνώστηκαν ώρες αργότερα. Ειδικά σε μία περίπτωση, όπως φάνηκε από το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ., το σήμα που εστάλη διαβάστηκε από τοπική αστυνομική διεύθυνση στις 7:30 το πρωί της επόμενης ημέρας και ενώ οι χούλιγκανς είχαν ολοκληρώσει το δολοφονικό τους έργο. Παράλληλα, το αστυνομικό τμήμα της Κακαβιάς ανέφερε στις 6 το απόγευμα πως κροατικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα από τις 9:30 μέχρι και τις 11:30 το πρωί! Η ενημέρωση έγινε περίπου εννέα ώρες αφότου οι Κροάτες είχαν περάσει στην ελληνική επικράτεια. Βεβαίως, οι αστυνομικοί στην Κακαβιά δεν θα μπορούσαν να ενεργήσουν και πολύ νωρίτερα, καθώς έλαβαν το σήμα με τις πινακίδες των κροατικών οχημάτων ώρες μετά τη διέλευση των χούλιγκαν από τα σύνορα.

Τους έχασαν

Με δεδομένο πως η απόσταση από την Κακαβιά μέχρι το Κιάτο είναι τεσσερισήμισι ώρες, φαίνεται πως ήταν ήδη αργά για να μπορέσουν οι αστυνομικές διευθύνσεις να κινητοποιήσουν δυνάμεις, να εντοπίσουν τους Κροάτες χούλιγκαν και να εκπονήσουν σχέδιο για την ανάσχεσή τους. Κανείς, σε όλη αυτή τη διαδρομή, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πού βρίσκονται τα οχήματα, μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε περιπολικό του νομού Κορινθίας ανέφερε πως είδε τα οχήματα να κατευθύνονται προς τα διόδια της Ελευσίνας. Και πάλι, όμως, ήταν αργά για να φτάσουν εκεί διμοιρίες και να οργανωθεί σχέδιο για τον έλεγχο των οχημάτων. Δύο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας που ήταν στα διόδια από το πρωί, βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν για μετακίνηση Κροατών προς την Αθήνα, αρχίζουν να παρακολουθούν την αυτοκινητοπομπή προκειμένου να ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων για την κατεύθυνσή της. Όμως, και πάλι για κάποιον ακατανόητο λόγο, οι δύο αυτοί αστυνομικοί «χάνουν» τα αυτοκίνητα. Η επόμενη πληροφορία έρχεται από τον σταθμό του ηλεκτρικού «Ειρήνη», με την Αστυνομία πλέον να περνά σε φάση καταστολής με τη μετακίνηση δυνάμεων προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου, μετά την τραγική συμπλοκή, συνελήφθησαν 98 άτομα.

Η έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ, έχει επικεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο κομβικά ερωτήματα. Πρώτον, γιατί δεν έγινε σύσκεψη όλων των αρμόδιων αξιωματικών και δεν υπήρξε σχεδιασμός για να σταματήσει έγκαιρα το κροατικό κονβόι του θανάτου και, δεύτερον, γιατί άργησε τόσο πολύ η διαβίβαση των σχετικών διαταγών και της λίστας των οχημάτων που έστειλε η αστυνομία του Μαυροβουνίου σε όλες τις υπηρεσίες. «Εάν δεν είχαν γίνει αυτές οι δύο βασικές και ανεξήγητες αστοχίες, όλα θα είχαν τελειώσει στο Αντίρριο», καταλήγουν στελέχη της Κατεχάκη, που έχουν γνώση όλων όσα διαδραματίστηκαν αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα.

Αστυνομικός κλοιός στους συνδέσμους

Με την τραγωδία να έχει ήδη συντελεστεί, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να λάβουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα επεισόδια. Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 18 Αυγούστου, μόλις 11 ημέρες μετά τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της ΑΕΚ. Για την ώρα, οι πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. επανασχεδιάζει τους τρόπους αντιμετώπισης των χούλιγκαν, έχοντας στο επίκεντρό της τους συνδέσμους των ομάδων, αλλά και οπαδούς με ποινικό παρελθόν.

Στην Αττική, οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι φιλάθλων βρίσκονται ήδη υπό διακριτική επιτήρηση, ώστε η Αστυνομία να ειδοποιείται άμεσα κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στις λέσχες των οπαδών. Παράλληλα, οι πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να ενταθεί και η επιτήρηση των οπαδών που έχουν κατά το παρελθόν κατηγορηθεί και συλληφθεί για υποθέσεις οπαδικής βίας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε συνδέσμους και οπαδούς των ομάδων του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, καθώς, μετά την εγκληματική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πράξεις εκδίκησης. Σε κατάσταση επιφυλακής, όμως, βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περιστατικά βίας μεταξύ των οπαδών έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τρίτη λιγότερες από 24 ώρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία εντόπισε 13 άτομα που κινούνταν στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης, ρωτώντας τυχαίους περαστικούς ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Των Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Μ. ΦΟΥΣΤΕΡΗ, ΤΖ. ΚΡΙΘΑΡΑ – ΠΗΓΗ: Realnews


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου