Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πέρασαν οι εποχές που οι πολίτες ψήφιζαν ως αδιαφοροποίητες μάζες

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι πρόκειται για τις πιο απρόβλεπτες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Με κεντρικό σημείο αναφοράς την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος όμως δεν απέχει, αλλά δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει.

Μόνο ένα σημείο των εκλογών έχει κριθεί οριστικά: η πρωτιά της ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητη. Ζητούμενο είναι η διαφορά από τον δεύτερο, που....
μάλλον θα είναι το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να έχει «κλειδώσει». Πολλοί ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ «Κινήματος», δηλώνουν ότι θα απέχουν, αλλά αυτό θα φανεί μόνο στην κάλπη.

Ο κ. Βενιζέλος, «μουδιασμένος» και καθόλου οραματικός, επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα σαν να βρίσκεται στο αμφιθέατρο της Νομικής και απευθύνεται σε φοιτητές και όχι πολίτες, ακολουθεί την ατζέντα του Α. Σαμαρά και ευελπιστεί σε ένα αποτέλεσμα, που θα τον καθιστά συνομιλητή στις μετεκλογικές διεργασίες.

Ο Α. Σαμαράς ξεδιπλώνει το πολιτικό του όραμα, μέσα σε πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Συνεπικουρούμενος από μια εμπνευσμένη καμπάνια, οδηγεί μόνος την κούρσα των εκλογών. Απέναντι του όλοι, αλλά κυρίως το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας. Προοδευτικά παίρνει με το μέρος του όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, τουλάχιστον όσους ακόμη έχουν «ανοικτά αυτιά» και κρίση δίχως προκαταλήψεις.

Το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» μπλοκ φαίνεται ότι ξεθυμαίνει, ότι χάνει τη «χρυόσκονη» που το περιέβαλλε, καθώς «χτύπησε» πάνω στις προσωπικές μωροφιλοδοξίες των φορέων του, αλλά και στην εμφανή απουσία κοινού προγράμματος και ιδεολογίας. Άλλωστε η Αριστερά έχοντας αγεφύρωτες διαφορές εντός της, είναι αδύνατο να συμπορευτεί και με «αστικές» δυνάμεις. Καθώς απομένουν ελάχιστες μέρες από τις εκλογές, οι υπέρμαχοι του «όχι» σε όλους και σε όλα βρήκαν τεράστιες δυσκολίες στο να αρθρώσουν έναν στοιχειωδώς αξιοπρεπή πολιτικό λόγο και αναλώθηκαν σε μάχες εντυπώσεων. Κι εκεί τις πιο πολλές φορές αμυνόμενοι…

Τα κόμματα της «μικρής δεξιάς» βρίσκονται σε αναβρασμό, προσπαθώντας να πιάσουν το μαγικό 3%. Αν και χτυπιούνται μεταξύ τους, ο μεγάλος τους φόβος είναι η δεσπόζουσα θέση της ΝΔ και οι ψήφοι που θα οδηγηθούν σε αυτήν λόγω «κυβερνητικής εικόνας».

Οι «ασκήσεις εδρών» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δίνουν οκτώ έως δέκα κόμματα στη Βουλή, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα επιβεβαιωθεί.

Σημασία τη στιγμή αυτή έχουν οι ψήφοι. Τα ποσοστά και η κατανομή των εδρών έπονται.

Πέρασαν οι εποχές που οι πολίτες ψήφιζαν ως αδιαφοροποίητες μάζες. Η κάθε ατομική ψήφος έχει πλέον τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, με τις περισσότερες από τις «σταθερές» που έδιναν οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές να ανατρέπονται ή να αμφισβητούνται, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ουσιαστικά έχουμε «εκλογές από την αρχή»…

Μικρός Οδυσσέας

http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου