Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η Συμφωνία Ανακωχής της Μάχης των Δεκεμβριανών





 «Δίκαια μὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δέ οἱ προύχοντες πράσσουσι καί οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν». «Κατά την συζήτησιν τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων τό ἐπιχείρημα τοῦ δικαίου ἀξίαν ἔχει, ὅπου ὑπάρχει ἴση δύναμις πρός ἐπιβολήν αὐτοῦ, ὁ ἰσχυρός ὅμως ἐπιβάλλει ὅτι τοῦ ἐπιτρέπει ἡ δύναμις του και ὁ ἀσθενής παραχωρεῖ ὅ,τι τοῦ ἐπιβάλλει ἡ
ἀδυναμία του». Θουκυδίδης Ε 89 (Μετάφρασις Ελ . Βενιζέλου).
Από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου του 1945, στην έδρα του βρετανικού στρατηγείου στην Αθήνα (πρώην μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επί της οδού Πανεπιστημίου), διεξήχθησαν οι συνομιλίες για την σύναψη ανακωχής μεταξύ των ελληνοβρετανικών δυνάμεων και του ΕΛΑΣ. Στις συνομιλίες συμμετείχαν, ο ταξίαρχος Hugh Mainwaring ως εκπρόσωπος του στρατηγού Ronald Scobie και οι Γιάννης Ταλαγάνης (Ζεύγος), Μήτσος Παρτσαλίδης και οι ταγματάρχες Θεόδωρος Μακρίδης (Έκτορας)και Αθηναγόρας Αθηνέλης, ως εκπρόσωποι της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ. Ο σκοπός της διασκέψεως αφορούσε την σύναψη συμφωνίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, οι οποίες άρχισαν την 4η Δεκ. 1944 και έμειναν στην ιστορία ως Δεκεμβριανά. 


Ο ταξίαρχος Mainwaring και ο αντιστράτηγος Scobie.
Ο Γιάννης Ταλαγάνης (Ζεύγος).

Το Αίτημα Ανακωχής από το ΕΑΜ
Η συμφωνία της ανακωχής θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την σύναψη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως υπό τον στρατηγό Πλαστήρα και του ΕΑΜ το οποίο ελεγχόταν από το ΚΚΕ, με γενικό γραμματέα τον Γιώργο Σιάντο. Τα διασωθέντα πρακτικά των συνομιλιών (1) μας διαφωτίζουν για τον τρόπο που σκέφτονταν και ενεργούσαν οι πρωταγωνιστές της ταραγμένης εκείνης περιόδου. Το αίτημα για την υπογραφή ανακωχής προήλθε από το ΕΑΜ, γεγονός το οποίο καθιστούσε αυτόματα τους Βρετανούς το ισχυρό μέλος των διαπραγματευτών. Ο ΕΛΑΣ, μετά την αποτυχία του να καταλάβει εξ εφόδου την εξουσία, υποχωρούσε ατάκτως υπό την πίεση των συνεχώς ενισχυόμενων βρετανικών δυνάμεων. Το ΚΚΕ έχοντας φτάσει πολύ κοντά στην πλήρη επικράτηση διακατεχόταν από μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας, την οποία διέλυσαν οι εμπειροπόλεμες και πειθαρχημένες βρετανικές μονάδες.
Οι Όροι του Scobie
Οι όροι της ανακωχής που πρότεινε ο Scobie, δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στην ηγεσία του ΚΚΕ και έδιναν μια σαφή ένδειξη για τους όρους της πολιτικής συμφωνίας που θα ακολουθούσε ένα μήνα μετά στην Βάρκιζα. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ έπρεπε να απομακρυνθούν σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Όσες δυνάμεις παρέμεναν στην Πελοπόννησο και τα νησιά, θα αφοπλίζονταν, ενώ θα απελευθέρωναν όλους τους αιχμαλώτους συμπεριλαμβανομένων και των αμάχων ομήρων. Η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, χωρίς εμπειρία σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση, προσπάθησε να παρουσιασθεί ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των Ελλήνων, θεωρώντας την εθνική κυβέρνηση ως «κλίκα της δεξιάς».
Η Υπογραφή 
Το ΚΚΕ στήριξε την ταχεία επικράτησή του στον ΕΛΑΣ, αλλιώς θα έπρεπε να στραφεί στην διεκδίκηση της εξουσίας μέσω των εκλογών. Αδυνατούσε ή αρνιόταν να αποδεχθεί την απόφαση του Τσώρτσιλ να μην τους επιτρέψει την κατάληψη της εξουσίας δια της βίας, όπως επίσης την επιλογή του Στάλιν να μην τους υποστηρίξει σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι Βρετανοί γνώριζαν ότι τα συμφωνηθέντα στον Λίβανο και την Καζέρτα δύσκολα θα τηρούντο και προετοιμάσθηκαν κατάλληλα για τη χειρότερη εξέλιξη των γεγονότων, την οποία τελικά δεν απέφυγαν. Σε έγγραφο με ημερομηνία 18 Ιουλ 1944, το οποίο συντάχθηκε από τον Βρετανό συνταγματάρχη πληροφοριών M. Stevens, ο οποίος είχε αποσταλεί από τον Ιαν. του 1943 στην Ελλάδα, επισημαίνεται η ανάγκη αποστολής 80.000 ανδρών για την αποτροπή καταλήψεως της εξουσίας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Ο Mainwaring προσγείωσε την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ ανώμαλα στην πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι η θέση τους χειροτέρευε συνεχώς και σε περίπτωση καθυστερήσεως αποδοχής των προτεινόμενων όρων, η πρόθεση του Scobie ήταν να τους επιβάλει διά της βίας. Η υπογραφή της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός υπογράφηκε την 10:30 της 11ης Ιαν. 1945. 

Αντγος ε.α Ιωάννης Κρασσάς

(1) Τα πρακτικά των συνομιλιών της υπογραφείσης μετά από ένα μήνα συμφωνίας της Βάρκιζας έχουν χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου