Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνική κοινότητα Βορείου Γαλλίας: Ένα ζωντανό παράδειγμα ελληνισμού. ΦΩΤΟ

Ελληνική κοινότητα Βορείου Γαλλίας:  Ένα ζωντανό παράδειγμα ελληνισμού
Η ελληνική κοινότητα της Βορείου Γαλλίας με έδρα τη Λίλ αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα πως ο ελληνισμός δεν παύει ποτέ να μεταλαμπαδεύει την παράδοση από γενιά σε γενιά με σεβασμό και υπερηφάνεια. Η Αναΐς Βάθη βρέθηκε στα γραφεία της κοινότητας όπου κρύβεται μία μικρή και αλλιώτικη Ελλάδα. Μία Ελλάδα που δεν αλλοιώνεται σε μοντερνισμούς, μία Ελλάδα που παλεύει με νύχια και με δόντια...
να διατηρήσει το λίγο που της απέμεινε. Και αυτό το λίγο δεν είναι παρά η παραδοσιακή μουσική, οι παραδοσιακοί χοροί, το αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς. Εκεί που η γαλανόλευκη δεν κυματίζει στην κορυφή κάποιου κτηρίου, αλλά στις καρδιές κάθε ξενιτεμένου Έλληνα. 
Εκεί στο καφενείο η «Ελλάς», που με τόση αγάπη έχουν φτιάξει τα μέλη της κοινότητας είδα μικρούς και μεγάλους να γίνονται ένα. Ο ένας να πιάνει το χέρι του άλλου σέρνοντας τον χορό με τον ήχο της γκάιντας, της λύρας και του μπουζουκιού.

 



Η πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά «Στην κοινότητα δημιουργούμε μια μικρή Ελλάδα εδώ στη Λίλλη με εθελοντές που πολεμάνε για τη μετάδοση του ελληνισμού. Γιατί η μετάδοση του ελληνισμού δεν είναι απλός μία δραστηριότητα για να φέρνει χρήμα αλλά είναι μέσα στις ψυχές μας βαθιά στα κύτταρά μας».









Η Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Γαλλίας ιδρύθηκε το 1987 και έχει σαν στόχους:
1) Να συγκεντρώσει τους Έλληνες και τους ελληνικής καταγωγής κάτοικους της βόρειου Γαλλίας.
2) Τη δημιουργία δεσμών με τον γαλλικό και τους άλλους λαούς της περιοχής που επιθυμούν να ανακαλύψουν την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.
3) Την οργάνωση ή τη συμμετοχή:
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας που διδάσκεται από εκπαιδευτικό που διορίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.
Μαθήματα ελληνικών χορών από έμπειρους διαμεσολαβητές.
Φιλικές βραδιές με ελληνικές σπεσιαλιτέ γεύματα χορούς, μουσική και τραγούδια.
Συνέδρια και συζητήσεις για την ελληνική επικαιρότητα, εκθέσεις, προβολές ταινιών...
Παραστάσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας πραγματοποιούνται επίσης δραστηριότητες από Έλληνες φοιτητές που με το εθελοντικό τους πνεύμα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική κουλτούρα. Ένα τμήμα παραδοσιακών χορών για μικρά παιδιά 6 έως 12 ετών, ένα ατελιέ ελληνικού τραγουδιού και ένα τμήμα χορού για ενήλικες. 
Τα μέλη του συμβουλίου είναι:Πρόεδρος: κυρία Μυρτώ Γκίκα
Αντιπρόεδρος: κύριος Χάρης Παπαστάμου.
Γραμματείς: κυρίες Μαρία Αρβανιτάκη και Μαρία Λαζάν.
Ταμείας: κύριος Ανρέας Μπάζος και 
Ενεργά μέλη του συμβουλίου είναι οι κύριοι Γιώργος Καραβάς, Αλέξανδρος Τουρνάκης, Κώστας Σερρούκας και Ανδρέας Πελεκάνος.

Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Γαλλίας 
Communauté Grecque de la Région Nord
Lille metropole
e-mail: communautegrecquedunord@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου