Μια δεκαετής περίοδος χάριτος, μια δεκαετής επέκταση, υπό όρους
εκταμιεύσεις, ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να σιγουρέψουν τα λεφτά τους, ένα ποσό για πρόωρη αποπληρωμή δανείων και έξω από την πόρτα.
Παράλληλα, σκληρή εφαρμογή ενός ακόμη μνημονίου, εφαρμογή προνομοθετημένων μέτρων περικοπών και έλεγχοι τετράκις τον χρόνο μετά και παρά την «απελευθέρωση», θηριώδη πλεονάσματα και το υπερταμείο ρυθμιστής των πάντων.
Για αυτά οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν άρον-άρον για την Μακεδονία. Αυτό ήταν το ευτελές τίμημα. Έδωσαν τα πάντα για να φθάσουν σε μια συμφωνία που δεν φέρνει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Και τώρα μας ρωτάνε: Μα τρελοί είναι αυτοί που μας επευφημούν;
Όχι, δεν είναι τρελοί. Τη δουλειά τους κάνουν. Και πανηγυρίζουν που βρήκαν τους βολικούς στην Ελλάδα. Και φωνάζουν «Βάστα Ρόμμελ!». Για την ακρίβεια, «Βάστα Τσιπ-Ρόμμελ»! Και μόνοι τους συνδυάζουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό και τη συμφωνία για το χρέος – δηλαδή τις δύο μεγάλες ήττες της Ελλάδας.
Προσέξτε:
-Απόφαση Eurogroup, 22 Ιουνίου: «Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα αποχωρεί από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια πιο ισχυρή οικονομία, στηριζόμενη στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προσφέρουν τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας, που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση που έχει η Ελλάδα για ένα μέλλον γεμάτο ευημερία».
-Όλαφ Σολτς, Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rheinische Post, στις 23 Ιουνίου: «Η Αθήνα θα μπορεί και πάλι σύντομα να σταθεί στα πόδια της και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα στην αγορά».
-Εμμανουέλ Μακρόν, Γάλλος πρόεδρος, που είχε βρει και το περίφημο «γαλλικό κλειδί» που χάθηκε στον δρόμο: «Χαιρετίζω την πολύ θετική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, μια νέα αφετηρία για αυτή τη φίλη χώρα την οποία στηρίζει τόσο η Γαλλία».
- Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, 22 Ιουνίου. «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα».
-Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, 22 Ιουνίου: «Έπειτα από οκτώ ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα απαλλάσσεται επιτέλους από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας. Η Ελλάδα εντάσσεται πλάι στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης που άλλαξαν οικονομική πορεία και στέκονται και πάλι στα πόδια τους».
-Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Μια ιστορική και εξαιρετική στιγμή. Η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ απόψε».
-Μπρουνό Λεμέρ, Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Η Ελλάδα έκανε πράγματι τη δουλειά --εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους».
-Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ: «Μια ιστορική στιγμή».
-Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων. Τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν χωρίς αμφιβολία, τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».
-Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής ΕΚΤ: «Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ».
-Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες».
-Εφημερίδα Λε Μοντ, 22 Ιουνίου: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Μέσα από αυτά τα ερείπια, ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».
-Ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», 22 Ιουνίου: «Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα -πρώτα ο συμβιβασμός με την Fyrom και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους- δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός. Η Κεντροδεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπέγραψε τη συμφωνία για να λάβει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους, έστω και αν η αυτή η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο παρελθόν, ήταν έτοιμη να υπογράψει σαφώς λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες».
-Γερμανικής εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ήδη από τις 5 Ιουνίου: «Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητες. Εδώ και πέντε τρίμηνα, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αδιάκοπα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε βιώσιμη ανάπτυξη με ένα επενδυτικό σχέδιο, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι».
-Αμερικανική εφημερίδα New York Times, 22 Ιουνίου: «Με την συμφωνία αυτή μειώνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της και από το ΔΝΤ, οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε μόνιμες πολιτικές ρωγμές».
-Αμερικανική εφημερίδα Wall Street: «Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης».
-CNBC: «Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε συμφωνία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
-Bloomberg: «Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια συμφωνία ορόσημο για το χρέος καθώς τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης».
-France info: «Είναι το τέλος ενός μεγάλου τούνελ», μια «ιστορική στιγμή που θα επιτρέψει στην Αθήνα να φύγει, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κηδεμονία των πιστωτών».
-Βρετανική Daily Telegraph: «Έπειτα από οκτώ χρόνια κηρύχθηκε το τέλος της ελληνικής κρίσης καθώς η ευρωζώνη συμφώνησε για την ελάφρυνση του χρέους».
-Financial Times: “Οι πιστωτές της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια 'ιστορική' συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
-Γαλλική εφημερίδα Les Echos: «Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο συμβιβασμός προσφέρει οξυγόνο στην Αθήνα τη στιγμή που φεύγει από την οικονομική κηδεμονία των δανειστών της».
-Ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera»: «Η Αθήνα προβιβάζεται από το Eurogroup. Ύστερα από οκτώ χρόνια τελειώνει η επιτροπεία».
-Ιταλική εφημερίδα «La Stampa»: «Στις 20 Αυγούστου, όταν το πρόγραμμα στήριξης θα τελειώσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναρχίσει να περπατά βασιζόμενη στις δυνάμεις της και να επιστρέψει στις αγορές, έστω και με μια επιτήρηση».
-Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): «Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία».
-Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη. O Τσίπρας αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ως πραγματιστής πολιτικός».
-Γερμανική εφημερίδα FAZ: «Η Ελλάδα παίρνει και άλλα δισεκατομμύρια στο τέλος του προγράμματος βοήθειας».
-Γερμανική εφημερίδα Die Zeit: «Η διάσωση της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια».
-Deutsche Welle: «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της».
-Financial Times: «Η ευρωζώνη κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας».
-Die Welt, 23 Ιουνίου: «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη».
-IrishTimes, ήδη από τις 10 Μαΐου: «Οι νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δίνουν την αίσθηση ελπίδας καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει».
-Telegraph, ήδη από τις 6 Μαΐου: «Η Ελλάδα δραπετεύει από μια οικονομική τραγωδία».
-Bloomberg, ήδη από τις 3 Μαΐου: «Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει, ενισχύοντας τις προοπτικές των τραπεζών».
-Le Figaro, ήδη από τις 27 Απριλίου: «Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία».
-Times του Λονδινου, ήδη από τις 27 Απριλίου: «H EE δίνει στην Ελλάδα το πράσινο φως για τον τερματισμό της λιτότητας φέτος το καλοκαίρι».
-Wall Street Journal, ήδη από τις 24 Απριλίου: «Καθώς επανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης, επιστρέφουν και κάποιες από τις επιχειρήσεις που κάποτε είχαν ξεγράψει τη χώρα».
-Βρετανική εφημερίδα Guardian, ήδη από τις 17 Απριλίου: «Ξεπερνά τους στόχους της η ελληνική οικονομία».
-Πρακτορείο Bloomberg, ήδη από τις 16 Απριλίου: «Ο Τσίπρας μάχεται σε όλα τα μέτωπα», γράφει κάνοντας ανάλυση των οικονομικών και των προβλημάτων με την Τουρκία.
-Συντηρητική ελβετική «Νeue Zuricher Zeitung» (NZZ), 13 Απριλίου: «Και όμως ο Τσίπρας επικρατεί. Το ότι ο Τσίπρας παραμένει αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται μόνο στην απουσία σοβαρών διεκδικητών της ηγεσίας. Ακόμα και οι εσωκομματικοί επικριτές του αναγνωρίζουν ότι ο χαρισματικός νεαρός πολιτικός είναι σε θέση να κινητοποιήσει τις μάζες».
-Washington Post, ήδη από τις 3 Μαρτίου: «Η απομάκρυνση της Ελλάδας από μία ατέλειωτη ολίσθηση που θεωρείτο βέβαιη, ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αντανακλά την επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα. Είναι σχεδόν Άνοιξη στην Αθήνα και εν μέσω άνθισης της φύσης, κουβεντιάζεται έντονα η ελληνική έξοδος, όμως όχι αυτή που είχε ανησυχήσει τη χώρα και την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα αλλά η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα που για πολλούς φαινόταν αδύνατη».
-Βελγική εφημερίδα De Tijd, ήδη από τις 6 Μαρτίου: «Οι Έλληνες αφήνουν πίσω τους την ύφεση».
-Guardian, στις 2 Φεβρουαρίου: «Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της εδώ και μια δεκαετία».
-Ιταλική συντηρητική εφημερίδα «Libero Quotidiano»: «Καλώς επέστρεψες Αθήνα»!
-Η FAZ, στις 17 Ιανουαρίου: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός ο οποίος απελευθέρωσε τη χώρα από τη δυσάρεστη όσο και αποτελεσματική επιτήρηση των ξένων. Η φήμη ότι θα μπορούσε να είναι αυτός που θα διώξει τους ξένους επιτηρητές, θα είναι η ιστορία επιτυχίας που ελπίζει να του δώσει ώθηση για τις επόμενες εκλογές. Θα μπορούσε πράγματι να γίνει κάτι τέτοιο διότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δεν θα είχε συμφέρον από ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας».
-Die Welt, 6 Ιανουαρίου: «Ευφορία στην Ακρόπολη. Το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί. Ξαφνικά, ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία».
-Financial Times, 4 Ιανουαρίου: «Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας μετά την εκπληκτική της μεταστροφή».
-Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), 2 Ιανουαρίου 2018: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης».
-Ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, 3 Δεκεμβρίου 2017: «Η Αθήνα βάζει στο αρχείο την κρίση».
-Γαλλική Les Echos, 3 Δεκεμβρίου 2017: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία. Αυτή τη φορά οι Έλληνες βλέπουν ξεκάθαρα το τέλος του τούνελ».
-Γερμανική Handelsblatt, 21 Νοεμβρίου 2017: «H ελληνική κυβέρνηση ξεπερνά και τους δικούς της στόχους».
Και τώρα τα διθυραμβικά για τη συμφωνία με τα Σκόπια:
-Ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, 19 Ιουνίου 2018: Αναφέρεται σε «αντιδράσεις των εθνικιστών» και γράφει: «Η συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος που αναμένονται να ληφθούν την Πέμπτη και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, σε δυο μήνες, «είναι αποτελέσματα που μπορούν να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντροδεξιά προσπαθεί να παρεμποδίσει, όσο μπορεί, τις κινήσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ».
-FAZ, 21 Ιουνίου 2018. Είναι η εφημερίδα που με ρεπορτάζ του Μ. Μάρτενς που διαψεύστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι στο εξωτερικό ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα αντιταχθεί στη συμφωνία. Παρά τις διαψεύσεις, η εφημερίδα επιμένει και μιλά για «δίλημμα του προέδρου της ΝΔ». Και γράφει: «Εάν οι εθνικιστές κατορθώσουν να πείσουν τον Μητσοτάκη να απομακρυνθεί από την συμφωνία για τη "Μακεδονία" και να την ανατρέψει σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, ολόκληρη η διαδικασία θα ετίθετο σε κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, αν δείξει πνεύμα συνεργασίας, μπορεί να κερδίσει φίλους στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να χάσει το κόμμα του. Για τέτοιες καταστάσεις, εφευρέθηκε η λέξη δίλημμα. Αλλά μπορεί η διέξοδος από τα εθνικιστικά διλήμματα να είναι ακόμα περισσότερος εθνικισμός;». Στις 24 Ιουνίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Μάρτενς δήλωσε πως η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν ένα… «διπλωματικό αριστούργημα»! Και αποκάλεσε Τσίπρα και Ζάεφ «πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες»!
-Πρακτορείο Reuters, 18 Ιουνίου 2018: «Με την επίτευξη της συμφωνίας με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους».
-Ανταποκριτής του βρετανικού BBC στα Βαλκάνια, Γκάι Ντε Λόνεϊ: «Θύμιζε το σκηνικό για την τέλεση γάμου. Μια λευκή εξέδρα τοποθετημένη στις όχθες μιας γραφικής λίμνης. Και πράγματι, ένας από τους συμμετέχοντες συμφωνούσε σε αυτή την τελετή να αλλάξει το όνομά του. Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διαμάχης, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα ονομάζεται σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο κοινό κάνει ένα νεύμα και χαμογελάει. Αυτός είναι ο Μάθιου Νίμιτς, ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο χώρες. Χαρακτήρισε τους πρωθυπουργούς και τους ΥΠΕΞ (της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ) 'τέσσερις εξαιρετικούς ηγέτες' με 'πολιτικό σθένος, όραμα και διπλωματικές ικανότητες'».
Και όλοι οι παραπάνω που μιλούσαν για «ιστορική συμφωνία» όσον αφορά στο Eurogroup, σύσσωμοι μιλούσαν για «ιστορική συμφωνία» και για την περίπτωση των Σκοπίων και των Πρεσπών.
Με το Foreign Policy να το τερματίζει, προτείνοντας τον Τσίπρα για… Νομπέλ Ειρήνης: «Για όσους είναι εγκλωβισμένοι σε διενέξεις ταυτότητας, η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων --αν δεν καταψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο-- αποτελεί ένα πρότυπο. Η συμφωνία αποδεικνύει ότι, αντιστοίχως δισεπίλυτες διενέξεις για πολύ ευαίσθητα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και τη λογική. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα αν οι λαφυραγωγοί στα Σκόπια ή την Αθήνα καταφέρουν να εκτροχιάσουν τη συμφωνία. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ο κόσμος να υψώσει το ανάστημά του και να υποστηρίξει τις προσπάθειες δύο γνήσιων ειρηνοποιών, οι οποίοι έχουν επενδύσει χρόνο και έχουν ρισκάρει πολιτικά για να επιτύχουν μια σοβαρή και απαιτητική συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί μία διένεξη δεκαετιών. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καθόλου πρώιμο να μιλάμε για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».
Το δε γερμανικό περιοδικό Focus, στις 16 Ιουνίου 2018, έφθασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Μητσοτάκη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν! Τέτοια η μανία τους που ξέχασαν ότι ο Όρμπαν έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας…
Και η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», στις 15 Ιουνίου, έγραψε: «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, μια γενναία απόφαση δύο αποφασισμένων ανδρών - και για την καλύτερη συμφωνία εδώ και πολύ καιρό». Προσθέτοντας ότι «Τσίπρας και ο Ζάεφ πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλιά τους και την κοινή γνώμη. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Οι εθνικιστές, οι λαϊκιστές, η Ορθόδοξη Εκκλησία και ίσως η Ρωσία θα είναι εναντίον τους. Γι’ αυτό και χρειάζονται κάθε ενίσχυση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο».
Και η Washington Post: «Αν αυτός ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία και μια χαμένη ευκαιρία για την οποία και οι δύο χώρες ίσως μετανιώσουν πολύ σύντομα».
Και η γερμανική Handelsblatt, στις 14 Ιουνίου: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώνεται διεθνώς».
Η επίσης γερμανική συντηρητική FAZ μιλούσε για «ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια» και για τον… «ηγέτη Τσίπρα».
Και πάει λέγοντας!
Ουδέποτε ο ξένος παράγων και ο διεθνής Τύπος στήριξε ελληνική κυβέρνηση με τέτοιο πάθος!
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου