Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Επικοινωνιακή αχλύς περιβάλλει τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης


Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης


       Είναι γεγονός ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος, εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο.
       Ντύνεται με ιδεολογισμούς και ιδεολογικούς συμβολισμούς που έχουν επικοινωνιακή στόχευση και κρύβουν τη γύμνια των επιχειρημάτων, καθώς και την ανικανότητα παραγωγής πρακτικών αποτελεσμάτων στο πεδίο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
       Είναι γνωστό ότι κάθε δημόσια πολιτική και κάθε μεταρρύθμιση, χρειάζεται ως αφετηρία ένα όραμα και ιδεολογικο– πολιτικούς στόχους.
       Όταν όμως εξαντλούνται μόνο στη διακήρυξή τους, σημαίνει ότι χωλαίνουν επικίνδυνα.
       Ωστόσο έχουν εγκλωβιστεί στη συνείδησή μας ορισμένοι αυτοματισμοί, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε άμεσα τη γύμνια των ιδεολογικών επιχειρημάτων και την ανικανότητα των εμπνευστών του γεγονότος.
    
   Και αυτό  είναι άλλο ένα αποτέλεσμα του σύγχρονου επικοινωνιακού λαϊκισμού.
       Η εμπειρία δείχνει ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, τα «επιτεύγματα» της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και δεν είναι τα προσδοκώμενα ούτε από τους ψηφοφόρους της, αλλά και ούτε από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.
       Αντίθετα, είναι  πλήρως εναρμονισμένα με τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες των εταίρων - δανειστών μας.
       Ωστόσο  έχει γίνει αποδεκτό από το  λαό ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέτυχαν παταγωδώς  και ως «αγανακτισμένοι», κυρίως όμως ως κυβέρνηση.
       Γι’ αυτό οι πολίτες δυσφορούν για τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύονται, αλλά και από την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους.
       Δυσφορούν με την ανοχή που η κυβέρνηση δείχνει σε αντικοινωνικές και βίαιες   συμπεριφορές.
       Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, δεν θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία.
       Η κατάληξή της είναι προδιαγεγραμμένη: θα συντριβούν εκλογικά, επειδή έχουν ήδη συντριβεί πολιτικά.
       Ο κόσμος είναι θυμωμένος και εξοργισμένος.
       Μπορεί να μη βγαίνει στο δρόμο, μπορεί να μην έχει τη νοοτροπία των χούλιγκανς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να τον χειραγωγήσουν.
       Δυστυχώς,  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις πράξεις, τις αποφάσεις και τις παραλήψεις  της, θα καθορίσει την πορεία της χώρας  για τις επόμενες δεκαετίες.
       Σήμερα πορεύεται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, που αποδέχθηκε και υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 με τους εταίρους-δανειστές.
       Ωστόσο θα ήταν σφάλμα να προεξοφλήσει κάποιος ότι εγγίζουμε το τέλος μιας μακράς δοκιμασίας, που άρχισε το 2010.
       Δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
       Στην κυβέρνηση υπολόγιζαν ότι με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα έπεφτε, καθιστώντας έτσι ευχερέστερη την ελληνική έξοδο στις αγορές.
       Δυστυχώς όμως, η ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος, ώθησε τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων προς τα πάνω.
       Το «αφήγημα» του τέλους των μνημονίων, είναι μια παγίδα που η κυβέρνηση έστησε στον εαυτόν της. Τα προβλήματα της επόμενης ημέρας θα μεγαλώνουν και δεν θα είναι μόνο οικονομικά.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου