Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΚΡΑΚΑ (1860-1938).

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Αρχηγός Επαναστατικού σώματος τη περίοδο της Επανάστασης των Ελλήνων στη Μακεδονία, το 1878. Αδελφής του καπετάν Γούλια Κράκα, γεννημένη στη Σιάτιστα Κοζάνης το 1860. Όταν ύστερα από προδοσία θανατώθηκε ο αδελφός της, (γράφθηκε ζωντανός), ανέλαβε η ίδια σε ηλικία 17 ετών την αρχηγία του αντάρτικου σώματος και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Η καπετάνισσα Περιστέρα Κράκα σχημάτισε αντάρτικο σώμα 40 ανδρών και έδρασε στην επανάσταση του 1878 κατά των Τούρκων, στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Έπιασε με γρηγοράδα τους φονιάδες του αδελφού της και τους τιμώρησε κατά πώς τους έπρεπε, με τα ίδια της τα χέρια.Οι εφημερίδες μιλούσαν με θαυμαστό τρόπο για ένα κορίτσι το οποίο ήταν ντυμένο σαν παλικάρι, που πολεμούσε σε ένα αντάρτικο σώμα, δείχνοντας την ανδρεία και την ευτολμία της. Χαρακτηρίστηκε από την Γαλλική εφημερίδα "Λε Παπιγιόν" ως η Ζαν Ντ'Αρκ του 19ου αιώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου