Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα «Πανεπιστήμια» στον κόσμο!!!


 Ένας χώρος καθολικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη βρίσκονται μόλις δύο μίλια από τη σύγχρονη πόλη της Νάουσας.

Στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, η Σχολή του Αριστοτέλη βρίσκεται σε ένα γαλήνιο περιβάλλον που καλύπτεται από δέντρα. Ρέματα και λιμνούλες βρίσκονται δίπλα στα βαθιά σκιασμένα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, επέλεξε αυτήν την τοποθεσία για να ιδρύσει τη σχολή του κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.. Στόχος του ήταν να διδάξει το μεγαλείο και το εύρος της επιστημονικής και φιλοσοφικής γνώσης που προέρχονται από την κλασική Ελληνική σκέψη.

Η Σχολή του Αριστοτέλη

Τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας, μαζί με τη γνώση του φυσικού κόσμου, διδάχθηκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, γιο του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β ', μαζί με άλλους ευγενείς της Μακεδονικής αυλής.

Το Νυμφαίο της Μιέζας, όπως ήταν γνωστό κατά την αρχαιότητα,

είναι το μέρος όπου η συνάντηση του Αριστοτέλη με τον μεγάλο στρατιωτικό διοικητή, τον Μέγα Αλέξανδρο, θα επηρέαζε το μέλλον της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Καταλαμβάνοντας ένα εντυπωσιακό τοπίο, το Νυμφαίο της Μιέζα ήταν το ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες. Έγινε η τοποθεσία που προσέλκυσε τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αριστοτέλης δίδαξε «την ηθική και πολιτική λέξη» εκείνης της εποχής στους νέους απογόνους της Μακεδονικής αρχοντιάς με τη φιλοσοφία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά και τις στρατηγικές πολέμου να είναι μεταξύ των θεμάτων του.

Μερικοί από τους αρχαίους πέτρινους πάγκους παραμένουν σήμερα στον χώρο, δείχνοντάς μας πού κάθονταν αυτοί οι δύο σπουδαίοι άνδρες, ενώ τα σκιερά μονοπάτια φανερώνουν τα μέρη όπου περπάτησαν και σκέφτηκαν τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη.

Η Πλατωνική Ακαδημία θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο

Ενώ η Σχολή του Αριστοτέλη ήταν ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο, δεν είναι το παλαιότερο. Ο τίτλος αυτός οφείλεται στην Πλατωνική Ακαδημία.

Η Πλατωνική Ακαδημία, ή απλά, «Η Ακαδημία», ήταν ένα διάσημο σχολείο στην αρχαία Αθήνα που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα το 428/427 π.Χ., βρισκόταν σε ένα άλσος της Ακαδήμειας, προαστίου των Αθηνών αφιερωμένου στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο.

Ο Πλάτων είναι η μόνη προσωπικότητα που πρέπει να λάβει την πίστωση για τη γέννηση αυτού του μοναδικού θεσμού. Κληρονόμησε τη γη στην οποία χτίστηκε τελικά η Ακαδημία και άρχισε να πραγματοποιεί άτυπες συγκεντρώσεις εκεί για να συζητήσει φιλοσοφικά θέματα με μερικούς φίλους του.

Οι συγκεντρώσεις περιελάμβαναν πολλούς στοχαστές και συνεχίστηκαν για χρόνια, αλλά μόνο όταν έφτασε ο Εύδοξος ο Κνίδιος στα μέσα του 380 π.Χ., η Ακαδημία αναγνωρίστηκε ως επίσημη Ακαδημία.

Η Πλατωνική Ακαδημία δεν ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το γνωρίζουμε στη σύγχρονη εποχή, αλλά επειδή είχε τα χαρακτηριστικά ενός σχολείου και κάλυπτε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων όπως η φιλοσοφία, η αστρονομία, τα μαθηματικά, η πολιτική, η φυσική και άλλα, θεωρείται ότι ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου