Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Νταϊάνα Δούκα. ΑΥΤΗ είναι η Ελληνίδα στα «άδυτα» του Λευκού Οίκου

Λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν την Νταϊάνα Δούκα και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι είναι στενή συνεργάτις του προέδρου Ομπάμα. Η ελληνικής καταγωγής 32χρονη Νταϊάνα είναι διευθύντρια του Επιχειρηματικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο (WHBC) - θέση ιδιαιτέρως σημαντική, μιας και αποτελεί την κύρια επαφή του Αμερικανού προέδρου με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα...

«Το WHBC λειτουργεί ως ο κύριος μηχανισμός σύγκλησης για την ενασχόληση της κυβέρνησης με κορυφαίους ηγέτες των επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και καινοτόμους δημιουργούς, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικού τομέα» δηλώνει η ίδια.
Η Νταϊάνα είναι όμως φύσει και θέσει και εκ των συνδέσμων του Λευκού Οίκου με την ομογένεια και διά αυτής και με τους Αμερικανούς επενδυτές που κοιτούν την Ελλάδα. Μια λεπτομέρεια ελάχιστα γνωστή στους κύκλους των Αθηνών. Ομως οι πληροφορίες θέλουν την Νταϊάνα να έχει εσχάτως ενεργοποιηθεί και στην προσπάθεια στήριξης της Αθήνας από τις ΗΠΑ.
Με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο Villanova, η Νταϊάνα Λυν Δούκα, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι υπερήφανη για την ελληνική καταγωγή της και «ενεργή» ομογενής. Λαμβάνει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια και εκδηλώσεις που αφορούν την οικονομική προοπτική και ανάπτυξη της Ελλάδας και έχει στηρίξει υποψηφιότητες ομογενών για το Κογκρέσο.

Οικονομική κρίση

Βοήθησε στη διοργάνωση της σύσκεψης που έγινε τον Αύγουστο μεταξύ του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ελλήνων ομογενών για την οικονομική κρίση και τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ. Η θέση της στον Λευκό
Οίκο τής επιτρέπει να έχει τον ρόλο του «συντονιστή» ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και την ελληνική κοινότητα, ενημερώνοντας και τις δύο πλευρές για κρίσιμα θέματα και διασφαλίζοντας τη συνέχιση της αλληλοϋποστήριξής τους.
Λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής της στον ιδιωτικό τομέα και πριν αρχίσει να απασχολείται στην αμερικανική κυβέρνηση, γνωρίζει καλά το αντικείμενό της και εργάζεται σκληρά ώστε να πραγματοποιήσει, όπως τονίζει, στοχευμένες αλλαγές σε θέματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού, διεθνούς εμπορικής στρατηγικής, ή να επιφέρει αναζωπύρωση στον αμερικανικό βιομηχανικό κλάδο, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις της ποινικής δικαιοσύνης.
Λίαν εντυπωσιακή ατζέντα. Η δραστηριότητά της στον Λευκό Οίκο ξεκίνησε με την προώθηση του εμπορίου μέσω της Συμφωνίας Σύμπραξης ΤΡΡ (Trans Pacific Partnership), για την οποία δηλώνει ότι ευελπιστεί να ψηφιστεί από το Κογκρέσο. Κάτι ανάλογο όμως ετοιμάζεται και με την Ευρώπη και η Ουάσινγκτον ζήτησε πρόσφατα τη στήριξη της Αθήνας στην Ε.Ε. για την έγκρισή της.
Παίρνει ρίσκο

Η Νταϊάνα δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα και πιστεύει ότι οι καλές επαγγελματικές σχέσεις με τους συναδέλφους είναι πολύ σημαντικές. «Μπορεί μετά δέκα χρόνια να είσαι ξανά συνάδελφος με το ίδιο άτομο σε μια διαφορετική δουλειά» λέει χαρακτηριστικά.
Η Νταϊάνα κατάγεται από οικογένεια εκπαιδευτικών. Ο πατέρας της Πήτερ Δούκας είναι καθηγητής σε κολέγιο και η μητέρα της, Λυν Μπούρνεϊ-Δούκα, δασκάλα στο δημοτικό. Ο παππούς Τιμόθεος Δουκάκης -δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια συγγένεια με τον πρώην κυβερνήτη Μάικλ Δουκάκη και την εξαδέλφη του, τη γνωστή ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη- «έκοψε» το επίθετο σε Δούκας. Εφτασε στην Αμερική ταξιδεύοντας από τη Λακωνία, σε ηλικία 13 ετών, και έγινε μηχανικός.
Ο άλλος παππούς, ο Γιώργος Μπουρνιάς (που στην πορεία άλλαξε το επίθετό του σε Μπούρνεϊ), έφυγε στα 14 χρόνια του από την Κάρυστο για να πάει στις ΗΠΑ. Ηταν αποφασισμένος να μορφωθεί, παρά τα δύσκολα οικονομικά της οικογένειας, και έτσι δούλευε σε ανθοπωλείο ώσπου να τελειώσει το σχολείο. Κατάφερε δε να πληρώσει ο ίδιος τα δίδακτρα των σπουδών του στη Νομική.
«Η οικογένειά μου με έμαθε να έχω ήθος, φιλότιμο και αξιοπρέπεια» δηλώνει με μεγάλη υπερηφάνεια η Νταϊάνα Δούκα. «Μου δίδαξαν να δουλεύω για το κοινό συμφέρον». Η καταπολέμηση της φτώχειας, το φαινόμενο του bullying και της βίας, οι συνθήκες στον τομέα της υγείας είναι ζητήματα που την απασχολούν έντονα. Η συμμετοχή της στο συμβούλιο μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι στα άμεσα σχέδιά της. Αγαπά επίσης πολύ τις τέχνες, το σόκερ (ο αμερικανικός τρόπος ποδοσφαίρου), στο οποίο είχε πολύ καλές επιδόσεις ως μαθήτρια, και τη διακρίνει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ - ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά που τη συνδέουν με τον σύζυγό της.
Ο γάμος με τον Matt στην Αγία Σοφία
Η 32χρονη τα έχει καταφέρει εξίσου καλά και στις προσωπικές σχέσεις της. Το 2013 παντρεύτηκε τον Matt Wagner House - επί τρία χρόνια αγαπημένο της και κατά τρία χρόνια μικρότερό της σε ηλικία. Ο Matt, απόφοιτος του Hamilton College, ασχολείται με την Πολιτική Επικοινωνία. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2010 κατά τη διάρκεια καμπάνιας υποψηφίου για το Κογκρέσο. Η υποψηφιότητα που είχε αναλάβει ο Matt δεν είχε... αίσιον τέλος, αλλά η σχέση τους τα κατάφερε, παρά την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης (όπου ζούσε η Νταϊάνα) και Ουάσινγκτον (όπου ζούσε ο Matt) που τους χώριζε για ενάμιση χρόνο. Ξεκίνησαν ως φίλοι, από την πλευρά εκείνης. «Εγώ την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά και δεν πίστευα ποτέ ότι θα κατάφερνα να την κερδίσω» δηλώνει εκείνος. Εξι μήνες μετά τη γνωριμία τους, πάντως, και οι δύο ήξεραν ότι η σχέση τους ήταν σοβαρή και εξελίξιμη. Παντρεύτηκαν στην Ουάσινγκτον, στην καταστόλιστη με τριαντάφυλλα Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Η Νταϊάνα φορούσε το πέπλο που είχε και η μητέρα της ως νύφη, 44 χρόνια πριν. Μετά τον γάμο τους και οι δύο ζουν πλέον μόνιμα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου