Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Επιστροφή στο 2014 μέσω δύο ακόμη μνημονίων


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πάλι χαρές και πανηγύρια. Στις 16 του μήνα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με θετική προοπτική.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018. Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική ‘καθαρή' έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του
2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής. Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018».
Δηλαδή, η αναβάθμιση έγινε επειδή κατά την άποψη του οίκου η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπογράφει ό,τι της πάνε μπροστά της για να κλείσει και την τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και επειδή η «υβριδική “καθαρή” έξοδος», θα συνεπάγεται σε «σημαντικούς όρους πολιτικής» που θα συνδέσουν την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους με εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων».
Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα «είδε» στην ανακοίνωσή του της επομένης το υπουργείο των Οικονομικών, που προτίμησε να αναφερθεί στη «λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας».
Δηλαδή, καμιά σχέση με την ανακοίνωση του Fitch.
Προσέξτε τώρα: Ο ίδιος οίκος είχε και πάλι, στις 23 Μαΐου 2014, αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας μας σε Β με σταθερές προοπτικές και είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από "B+" σε "ΒΒ".
Τότε, στην ανακοίνωσή του είχε αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013», προσθέτοντας ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15».
Υπογράμμισε επίσης ότι «τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα σημείωσε το 2013 πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία».
Ανέφερε επίσης ότι «οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους».
Δηλαδή, ούτε «σημαντικούς όρους πολιτικής», ούτε συνέχιση της επιτήρησης μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Στις 21 Νοεμβρίου 2014, ο ίδιος οίκο διατήρησε την βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενος την «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της Αθήνας τα τελευταία χρόνια», προβλέποντας για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015 – αλλά είδαμε πού πήγαν όλα αυτά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατευθείαν στην ύφεση!
Πρόσθετε επίσης ότι «η πιο οδυνηρή φάση της προσαρμογής της Ελλάδας έχει περάσει και οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015 χωρίς την έκδοση ομολόγων ή κεφάλαια από την τρόικα» - και πάλι είδαμε τι επακολούθησε, ένα ακόμη μνημόνιο και πρόσθετα δάνεια της τάξης των 100 δις.
Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Στο Β βρισκόμασταν και τον Μάιο και τον Νοέμβριο του «επάρατου» 2014 της «επαράτου».
Στις 27 Μαρτίου του 2015, ο Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση από Β σε CCC, δηλαδή στα σκουπίδια.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο ίδιος οίκος μας διατήρησε στα σκουπίδια.
Και στις 19 Αυγούστου 2017 μας… αναβάθμισε σε Β-, το οποίο έγινε Β στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
Δηλαδή, οι κύριοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβαν τη χώρα στο Β, την έριξαν στα τρία C, δηλαδή στα σκουπίδια, πέρασαν πάνω από δύο χρόνια για να πάμε στο Β-, δηλαδή εκεί που βρισκόμασταν μέχρι τον Μάιο του 2014, οπότε περάσαμε στο Β, και τελικά τρία ολόκληρα χαμένα χρόνια μετά, ξαναβρεθήκαμε στο Β του 2014, μετά από άλλα δύο μνημόνια και όλα τα συμπαρομαρτούντα – υπερταμείο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φόροι και περικοπές, μείωση του ΑΕΠ, ύφεση, προνομοθέτηση μέτρων και τα λοιπά και τα λοιπά…
Παλέψαμε δηλαδή τρία χρόνια, βασανιζόμαστε και ματώνουμε, υπογράψαμε τα πάντα για να φθάσουμε αγκομαχώντας στο 2014.
Ε, είναι να μην πανηγυρίζουν οι προπαγανδιστές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου