Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Η κοινωνία δεν προσβλέπει πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης
      Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνηθίζουν την κατάσταση στην οποία ζουν, ακόμα και αν οι συνθήκες της είναι γενικώς δυσάρεστες σε σχέση με άλλες που ζουν άλλοι άνθρωποι.
     Ένας μάλλον ψυχολογικός παράγοντας που καθορίζει τη συνήθεια σε ρουτίνα, είναι ότι η ρουτίνα δημιουργεί ένα αίσθημα κανονικότητας.
     Ως εκδήλωση της δύναμης της συνήθειας είναι η δημιουργία μερικών συλλογικών μύθων ή ακόμα και οραματικών στόχων στους οποίους προσκολλόμαστε ομαδικά αναμασώντας τους συνεχώς, ανεξάρτητα από το βαθμό ρεαλισμού που περιέχουν.
     Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική.
     Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους των τελευταίων ετών
που παραμένει ισχυρός παρά τα περίπου δέκα χρόνια που εισήλθαμε σε καθεστώς ύφεσης, είναι ότι η λιτότητα που βιώνει σκληρά ο ελληνικός λαός, είναι αποτέλεσμα μόνο των μνημονιακών πολιτικών.
      Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει πιστέψει ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, δεν θα υπήρχε λιτότητα, δεν θα είχαν μειωθεί οι συντάξεις, δεν θα είχαν γίνει απολύσεις, δεν θα είχαν κλείσει επιχειρήσεις, δεν θα είχαν βιώσει οι πολίτες φτώχεια και εξαθλίωση.
      Σε ένα μεγάλο μέρος τα κοινωνίας παραμένει δυνατή η αντίληψη, ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στην οικονομία και στην κοινωνία.
      Η προσπάθεια διαστροφής της πραγματικότητας, ήταν και είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
      Γι’ αυτό εδώ και καιρό η φθορά του δεν είναι μόνο αριθμητική, είναι κυρίως οντολογική και υπαρξιακή.
     Στο λαό, η στοιχειώδης εμπιστοσύνη πάνω στην οποία λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί πολιτικής επιρροής, έχει χαθεί.
      Κανείς δεν εμπιστεύεται το κυβερνητικό σχήμα.
      Η κοινωνία δεν προσβλέπει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ελπίζει στη συνέχιση της πολιτικής του.
     Έχει προεξοφλήσει την ήττα του στις εκλογές, με αποτέλεσμα να αδιαφορεί παντελώς για τη ρητορική των  στελεχών του σε σχέση με το μέλλον.
     Οι προκλήσεις εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια είναι πολλές και δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί η κυβέρνηση, διότι δείχνει να μην έχει επίγνωση ή να μην ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας.
     Όμως, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη για κανέναν τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι τόσο πολλά και τόσο γνωστά.
      Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να δίνει τη μάχη για να ολοκληρωθεί η καρκινοβατούσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προτιμά να καλλιεργεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα διχάζοντας τη χώρα και τους πολίτες, να υποκαθιστά δικαστές και εισαγγελείς προκειμένου να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις, να στοχοποιεί εκδότες και δημοσιογράφους.   
     Ο μύθος όμως τελείωσε.
     Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον ελπιδοφόρο αφήγημα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι’ αυτό καταφεύγουν στα ήδη γνωστά, τα οποία θα βαρεθούμε να τα ακούμε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας προεκλογικής περιόδου που έχουμε μπει.
     Ο σουρεαλισμός της Ελλάδας του σήμερα, είναι ότι έχει μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ως αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να μην κάνει τίποτα και μια αντιπολίτευση που συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση που ανακοινώνει μέτρα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τα πάρει.
     Είναι γεγονός, ότι ο λαός εξέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να λύσει τα χρόνια προβλήματα και όχι να ζητάει πίστωση χρόνου, μετά από τρία και πλέον χρόνια στην διακυβέρνηση.
      Δυστυχώς όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχώς για τη χώρα, υπάρχει και η αρχή της «πολιτικής εντροπίας» που προσδιορίζει και την αναγκαστική μετάβαση σε άλλη κατάσταση.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου