Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ !! Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού!!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Μετά από πολλές προσπάθειες του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού τοποθετήθηκε το 2006 μνημείο για τους Ποντίους. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά στο είδος του, φτιαγμένο από πέτρα (φερμένη από τον Πόντο), μπρούντζο και μάρμαρο (από την περιοχή της Σμύρνης) και είναι το μεγαλύτερο σε όλο το νομό της Θεσσαλονίκης....
Οι αναπαραστάσεις του μνημείου δείχνουν από την μια πλευρά τον Ποντιακό ξεριζωμό και από την άλλη μια σειρά ανδρών να χορεύουν τον παραδοσιακό χορό Σέρα. Στο κέντρο του μνημείο μια μητέρα κρατά το παιδί της αγκαλιά.
Στην μία πλευρά αναγράφεται ο τελευταίος στοίχος από το θρήνο της Τραπεζούντας:
«…η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία επάρθεν η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο.»
Το μνημείο έχει διαστάσεις 12 m x 4m τα υλικά μπρούντζος, μάρμαρο, πέτρα. Ξεχωρίζει η μορφή της Πόντιας μητέρας με το παιδί στην αγκαλιά της ως μήνυμα ελπίδας και συνέχισης της ζωής, ενώ στο φόντο διακρίνονται οι Πόντιοι χορευτές με τον Πυρρίχιο και η μεγάλη πορεία των Ποντίων

George Karamouzis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου