Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Θάνος Πλεύρης: Σε πανικό ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταθέσεις των εισαγγελέων στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Πανικό δείχνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει τις καταθέσεις εν ενεργεία εισαγγελέων ως «Βατερλώ», τονίζει στα «Π» ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, που είναι μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Πλεύρης δηλώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Ξένης Δημητρίου «θα εξεταστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ως μάρτυρας, για να μας καταθέσει πώς γνώριζε την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και την αποκάλυψε σε πρωινή εκπομπή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις προάλλες την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «Βατερλώ» και μίλησε για «κατασκευασμένες κατηγορίες». Ποια είναι η δική σας άποψη, ως μέλους της επιτροπής;

Ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής προφανώς δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για την ουσία της υπόθεσης, θεωρώ ωστόσο ότι η δουλειά που γίνεται στην Προανακριτική είναι υψηλού επιπέδου και οι μάρτυρες που καταθέτουν είναι, ως επί το πλείστον, εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί. Οταν, λοιπόν, η διερεύνηση της υπόθεσης στηρίζεται σε καταγγελίες, όχι αγνώστων μαρτύρων, που δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα και τις προθέσεις τους, αλλά επώνυμων εισαγγελικών λειτουργών (π.χ., αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Αγγελής, αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Ράικου, Αθανασίου, Κυβέλου, πρώην αντεισαγγελέας κ. Τσατάνη κ.λπ.), που κατείχαν θέσεις ευθύνης στη Δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον πανικό δείχνει να χαρακτηρίζεις αυτές τις καταθέσεις «Βατερλώ». Η διερεύνηση θα γίνει μέχρι τέλους, με απόλυτο σεβασμό στην ανεύρεση της αλήθειας, αλλά και με το τεκμήριο αθωότητας του ελεγχόμενου υπουργού.

Ποιοι είναι οι επόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν στην επιτροπή; Πότε υπολογίζετε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της και θα εκδοθεί το πόρισμα;

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Δημητρίου, που οφείλω να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έχει σημασία η κατάθεσή της ως πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα εξε ταστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ως μάρτυρας, για να μας καταθέσει πώς γνώριζε την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και την αποκάλυψε σε πρωινή εκπομπή. Θα εξεταστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ως μάρτυρας, για να μας καταθέσει πώς γνώριζε την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρωνΕν συνεχεία θα γίνει στη Βουλή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου και αναλόγως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, αν γίνει ή όχι η διεύρυνση, έχουμε συμφωνήσει οι εισηγητές να οριστικοποιήσουμε τον κατάλογο των μαρτύρων και να έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που είχαμε έχει γίνει ως προς την εξέταση μαρτύρων και ότι από εδώ και πέρα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν, με απόλυτο όμως σεβασμό στα δικονομικά δικαιώματα όλων των πλευρών.

Πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου, βλέπετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλα πρόσωπα, πολιτικά ή μη, στην υπόθεση αυτή;

Εμείς η εντολή που έχουμε πάρει από την Ολομέλεια είναι να διερευνήσουμε τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου. Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τυχόν συμμέτοχοι για αξιόποινες πράξεις, μπορούμε να διερευνήσουμε και τον δικό τους ρόλο. Στην παρούσα φάση, η έρευνα είναι για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Είστε έμπειρος νομικός. Πώς κρίνετε τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων για τους μαθητές που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν από κοντά, στην τάξη;

Είναι ξεκάθαρο ότι, πολύ σωστά, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνονται μαθήματα και καλύπτεται η ύλη. Οι φωνές για δήθεν παραβίαση δικαιωμάτων είναι ανυπόστατες, καθώς η μαγνητοσκόπηση αφορά αποκλειστικά τον πίνακα διδασκαλίας, δεν προσβάλλει κανένα δεδομένο και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο οι συνδικαλιστές της Εκπαίδευσης αντιδρούν για κάτι που γίνεται σε όλον τον κόσμο.

Σε πλατείες της Αθήνας, όπως π.χ. της Κυψέλης, είδαμε συγκρούσεις πολιτών με ΜΑΤ. Είναι δικαιολογημένη αυτή η ένταση ή εκτιμάτε ότι υπάρχει άλλη λύση για τη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων;

Το φαινόμενο που βλέπουμε στις πλατείες δεν είναι παντού το ίδιο. Σε ορισμένες πλατείες πραγματικά υπάρχει μια συγκέντρωση κόσμου, κυρίως νεολαίας, που αισθάνονται ότι πλέον έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο και θέλουν να βγουν. Εκεί, προφανώς, οι λύσεις είναι συμβουλευτικές, για να αποτραπεί ο συνωστισμός. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, έχουμε οργανωμένη μειοψηφία του αντιεξουσιαστικού χώρου, που προσδίδει ιδεολογικό πρόσημο στην εγκληματική της δράση, που δεν είναι η κατάληψη της πλατείας, αλλά ο εκβιασμός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί με απειλές ότι θα τους καταστρέψουν τα μαγαζιά εάν βγάλουν τραπεζοκαθίσματα, με προσπάθεια δημιουργίας θύλακα ανομίας, όπου δήθεν ιδεολόγοι αντιεξουσιαστές και ποινικοί συνδέονται. Εκεί προφανώς η απάντηση είναι μία: θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου