Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ»

money
Του Γ. Σταραντζή
Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω και Συμβουλίου Επικρατείας
Επιστημονικού Συνεργάτη «Αρχείου Νομολογίας»


Ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών αντί να χρησιμοποιεί ως εργαλεία της οικονομικής σκέψης του την απολυτότητα, τη σαφήνεια, τη διαύγεια των αριθμών και να βασίσει σ' αυτά κάθε κοστολόγηση προτεινόμενης μεταρρύθμισης, εισάγει παρείσακτους νεολογισμούς, που το νοηματικό τους εύρος είναι κοντά στο... χάος! Η οικονομική επιστήμη είναι η ευημερία και η πενία των αριθμών. «Δημιουργική ασάφεια» μπορεί να έχει ένας ζωγραφικός πίνακας του Πικάσο. «Δημιουργική φαντασία» μπορεί να έχει ένας ποιητής και το δημιούργημα του. Εκεί η φαντασία έχει το

δικαίωμα να κάνει άλματα και να φθάνει στα ακραία όρια της ασάφειας και του αφηρημένου. Η οικονομική επιστήμη όμως δεσμεύεται από την απολυτότητα, τη σαφήνεια και τη διαύγεια της μαθηματικής επιστήμης, δηλαδή των αριθμών. Η πρόταση της πρέπει να είναι δομημένη και συγκροτημένη, όχι στην αχαλίνωτη φαντασία, αλλά στην τετράγωνη λογική, στην εδραιωμένη επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαύγεια και στη σαφήνεια. Εάν ήμασταν σε... ατελιέ αφηρημένης ζωγραφικής, τότε ο νεολογισμός του υπουργού περί «δημιουργικής ασάφειας» ίσως ήταν επιτυχής, δόκιμος και έλεγε... κάτι.
Στα δημόσια οικονομικά, όμως όταν ολόκληρη η χώρα και οι εταίροι μας στην Ευρώπη περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον υπουργό Οικονομικών για να απόφυγα η χώρα μας «τα βράχια», τότε η «δημιουργική ασάφεια» είναι χάος και ολοταχώς πορεία προς τα «βράχια» της χρεοκοπίας.

Ευτύχησα να έχω καθηγητές της οικονομικής επιστήμης στην Πάντειο, τον Αγγελο Αγγελόπουλο και στη Νομική Σχολή Αθηνών τον Ξ. Ζολώτα, που μας αποκάλυψαν την ομορφιά, τη λάμψη, τη μαγεία της οικονομικής επιστήμης από την οποία όμως έλειπε η... «δημιουργική ασάφεια». Τα πάντα ήταν φως καθαρό και διαυγές. Αν οι οικονομολόγοι απομακρύνονται από την πραγματικότητα και τη ζωή, αποξενώνονται από τον λαό και τη λογική του και αδυνατούν να παίξουν τον κοινωνικό τους ρόλο, τότε η επιστήμη τους δεν είναι ωφέλιμη και χρήσιμη, και μάλιστα σε κρίσιμες εθνικά ώρες, στο κοινωνικό σύνολο, αλλά καταντά στεγανό οικονομικό «ιερατείο», που θέλει Μαντείο Δελφών για αποκρυπτογράφηση των αφηρημένων σκέψεων. Καιροί, όμως, «ου μενετοί» για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου