Αν περιμένετε να σας αποκαλύψω κάποιον πολιτικό που τα τσέπωσε κάτω από το τραπέζι, θα σας απογοητεύσω, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω την καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ανικανότητα της αριστερής διακυβέρνησης «κοινωνικής σωτηρίας».
Το 2012 το τραπεζικό σύστημα, για την διάσωση του, χρειαζόταν άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Έτσι δημιουργήθηκε το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στο οποίο κατέβαλαν οι εταίροι μας δάνειο 50 δις. Η περίοδο χάριτος που συμφωνήσαμε για την αποπληρωμή του, ήταν η καταβολή της πρώτης δόσης να ξεκινήσει μετά από 20 χρόνια. Το δάνειο δε, χρεώθηκε στο Δημόσιο Χρέος της χώρας μέσα σε κλίμα γενικότερης πολιτικής καταγγελίας για την υποτελή συμφωνία. Η προοπτική όμως, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετάνια, ήταν η εξής : Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των κρατικοποιημένων τραπεζών, οι μετοχές θα αυξάνουν την αξία τους και θα δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης που οδηγούν σε περαιτέρω νέα αύξηση τους. Η επαναϊδιωτικοποίηση τους, μέσω της πώλησης των μετοχών τους, θα κάλυπτε την αξία των 50 δις, με την προοπτική να τα υπερκαλύψει και το ελληνικό δημόσιο να κερδίσει και καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια.
Μέχρι το τέλος του 2014 οι τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει τα 39
δις και απέμεναν στα ταμεία του ΤΧΣ άλλα 11 δις. Ο σχεδιασμός αυτός όμως δεν είχε υπολογίσει ότι στο μεταξύ μπορεί να ανέβει μια αριστερή κυβέρνηση και να έρθουν όλα τούμπα. Τα δε χρήματα αυτά, ο τότε υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης, υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τα επέστρεψε πίσω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Μέχρι το τέλος του 2014 οι τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει τα 39
Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται ο επόμενος υπουργός της δεύτερης φοράς αριστεράς κ. Τσακαλώτος και δια μέσου του αρχηγού του, στα μέσα του Νοέμβριου του 2015, (ξε)πουλά τις τράπεζες σε ξένα επενδυτικά funds έναντι πινακίου φακής. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, η μετοχή της Eurobank πουλήθηκε με 1 λεπτό, η Εθνική με 2 λεπτά, η Alpha με 4 λεπτά και κάτι ανάλογο η Πειραιώς.
Το κρατικό μερίδιο στην Εθνική από το 57% έπεσε στο 24%, στην Eurobank από το 35% στο 2,4%, στην Alpha Bank από το 64% στο 11% και στην Τρ. Πειραιώς από το 67% στο 22%. Πρόκειται για μια απώλεια περίπου 44 δισ. δολαρίων αναμένοντας και την απώλεια περί των δέκα χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα.
Σήμερα, η αξία των μετοχών που έχει το ελληνικό δημόσιο είναι αξίας μόλις 700 εκ. €, ενώ ο σχεδιασμός ήταν να υπερκαλύψει το αρχικό ποσοστό δανεισμού.
Στην ουσία έχουμε χρεωθεί σαν πολίτες σχεδόν όλο το δάνειο της ανακεφαλαιοποίησης 38 δις και 300εκ. Ποσό που αντιστοιχεί με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για 15 χρόνια, χάθηκε σε μια μέρα.
Τα δε ασφαλιστικά ταμεία που είναι οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με την πώληση αυτή έχασαν ανυπολόγιστα δισεκατομμύρια. Αν ξημερώσει λοιπόν μια μέρα και η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» ανακοινώσει αδυναμία καταβολής συντάξεων, μην ψάχνετε να «δείρετε» τους προηγούμενους κατ’ευφημισμόν ανάλγητους «νεοφιλελεύθερους», αλλά τους νυν ύποπτους συμπαθείας παλαιοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντώνης Κρούστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου