Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η ΣΙΣΥΦΕΙΑ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ – Ποιος μπορεί να γίνει ο νέος Καραμανλής

Από τη μεταπολίτευση και μετά όταν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε κάτω από την ομπρέλα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού όλο το χώρο της Δεξιάς με το κόμμα της ΝΔ, ο χώρος δεν κατάφερε πλην ελαχίστων περιπτώσεων να διατηρήσει την ενότητά του.
Από το 1980 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Γεώργιο Ράλλη, ουσιαστικά άρχισαν τα προβλήματα, καθώς ο Ευάγγελος Αβέρωφ εξέφραζε ένα πιο δεξιό κομμάτι.

Όταν το κόμμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άρχισαν οι πρώτες διασπάσεις. Ιστορικά στελέχη διαφοροποιήθηκαν αποχωρώντας, όπως ο Γιάννης Μπούτος αλλά και ο Κώστας Στεφανόπουλος, ο οποίος έφτιαξε και δικό του κόμμα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 3 εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει το 1990 ο τότε αρχηγός της ΝΔ να καταλάβει την εξουσία με οριακή πλειοψηφία. Λίγο αργότερα η ΝΔ πέρασε στην αντιπολίτευση, καθώς ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς είχε αντίθετη άποψη για την ονομασία των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να φτιάξει το δικό του κόμμα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Την ενοποίηση της Δεξιάς ασφαλώς δεν κατάφερε να την πετύχει ούτε ο Μιλτιάδης Έβερτ, γι΄ αυτό και το τότε κονκλάβιο επέλεξε για την αρχηγία της ΝΔ ένα νέο άνθρωπο με το ίδιο όνομα του ιδρυτή του κόμματος, τον Κώστα Καραμανλή. Και επί Κώστα Καραμανλή όμως υπήρχαν διαφοροποιήσεις, καθώς από τις τάξεις του κεντροδεξιού χώρου ξεπήδησαν το ΛΑ.Ο.Σ με τον Γιώργο Καρατζαφέρη αλλά και το Κ.Ε.Π με το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Επί Σαμαρά παρότι υπήρχε μια διαφαινόμενη νηνεμία στα εσωκομματικά και παρά την προφανή στροφή προς τα δεξιά, ο συντηρητικός χώρος υπέστη μια σημαντική ήττα, καθώς ξεπήδησε με πρωτοφανή ποσοστά η Χρυσή Αυγή. Κάποιοι απέδωσαν το φαινόμενο στην κρίση. Οι πολιτικοί αναλυτές όμως πιστεύουν ότι τα φαινόμενα είναι βαθύτερα, καθώς η ΝΔ δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει και αυτό το κομμάτι του ελληνικού λαού.

Σήμερα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς πλείστα όσα πολιτικά πρόσωπα προσπαθούν να εκπροσωπήσουν κομμάτια του συντηρητικού χώρου που σημαίνει ότι η ΝΔ αφήνει κενά σημεία. Η Χρυσή Αυγή διατηρεί τα ποσοστά της, καθώς οι προσπάθειες για απορρόφηση στελεχών ή και ψηφοφόρων δεν ευοδώθηκαν παρά τις προσπάθειες του κου Μπαλτάκου. Έτσι όχι μόνο παραμένει ένας ισχυρός πολιτικός πόλος αλλά δημιουργούνται και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ. Ήδη ο κος Μπαλτάκος έχει συνενώσει τις δυνάμεις του με τον Γιώργο Καρατζαφέρη ( πρώην ΛΑ.Ο.Σ), ενώ και ο Φαήλος Κρανιδιώτης δημιούργησε το δικό του πολιτικό σχήμα με τον τίτλο Νέα Δεξιά. Και όλα αυτά ενώ στο πολιτικό σκηνικό παραμένει, με θολή βέβαια ιδεολογική κατεύθυνση, το κόμμα του Πάνου Καμμένου ΑΝΕΛ.

Αναλυτές πάντως και παλαιοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η πανσπερμία αυτή κομμάτων στο χώρο της κεντροδεξιάς έρχεται να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της αριστεράς, καθώς κανένα από τα σημερινά πρόσωπα που θέλουν να παίξουν ρόλο, δεν έχει τη λάμψη, την εμβέλεια και το ιδεολογικό υπόβαθρ, ώστε να συνενώσει αντίστοιχα όπως ο εθνάρχης Καραμανλής τη δεξιά παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου