Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Το αριστερό αφήγημα έχει διαψευστεί και έχει αναιρεθεί στην πράξη

Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, με βασική εξαγγελία να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια και τη ξένη κηδεμονία. Αντ’ αυτού εφαρμόζει τρίτο μνημόνιο, απείρως δυσμενέστερο των δύο πρώτων.
Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι το κόμμα που έχει αναλάβει τις τύχες της, είναι παγιδευμένο στη φαντασίωση ότι οι μόνες λύσεις είναι πολιτικές.
Το μείγμα απειρίας και αλαζονείας εντυπωσιάζει, αφήνοντας άλυτα τα προβλήματα της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος, παραδίδονται σε ψευδαισθήσεις και ψευτοπαλικαρισμούς.
Στην αρχή ο κ. Τσίπρας συμπεριφερόταν σαν να ήταν αυτός σε θέση να θέτει όρους στους δανειστές και όταν αυτό απέτυχε,
αναγκάστηκε να αλλάξει συμπεριφορά και τώρα εκεί που έβριζε, ζητεί στήριξη.
Και τούτο διότι ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ικανοί να υπογράψουν «προληπτικά μέτρα» που θαδεσμεύουν τις κυβερνήσεις των επόμενων δεκαετιών, αρκεί να μη χάσουν τις υπουργικές τους καρέκλες.
Η κυβέρνηση ακολουθώντας  μια αδιέξοδη πολιτική αποσπασματικών και αντιφατικών μέτρων, με αφορμή την αξιολόγηση, «παράγει» την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
Επιπλέον η παρατεταμένη ύφεση, ενισχύει τον πολιτικό κυνισμό των πολιτών. Γι’ αυτό δεν θα απαιτηθεί απλώς να βγούμε από την κρίση, αλλά θα χρειασθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ειλικρίνειας ανάμεσα στους ψηφοφόρους και στο πολιτικό μας σύστημα.
Τα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση και επιχειρεί να συμφωνήσει με τους δανειστές, πλήττουν βάναυσα την ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία.
Η ατμόσφαιρα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικά επικίνδυνη για την πορεία της χώρας, αν συμβεί «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις.
Τα κρατικά ταμεία βρέθηκαν στο «κόκκινο», ήδη από τον Απρίλιο. Γι’ αυτό το Δημόσιο, για μια ακόμη φορά, προσέφυγε στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και καταβληθεί η δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Οι επενδύσεις παραμένουν μηδενικές όσο το κράτος επιμένει να λεηλατεί με φόρους και να παγιδεύει στη γραφειοκρατία κάθε απόπειρα παραγωγικού εγχειρήματος.
Κάθε μέρα ο διανοητικός ευνουχισμός επαναλαμβάνεται, αποτελώντας τροχοπέδη στη δυνατότητα αλλαγής που είναι και η μόνη δυνατότητα για κίνηση.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας επιμένει να ασκεί την εξουσία, παρ’ ότι αθέτησε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, καταπάτησε τις συνακόλουθες λαϊκές εντολές, καθώς επίσης διέψευσε και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του. 
Παρ’ όλα αυτά οι Ευρωπαίοι στηρίζουν  τη σημερινή κυβέρνηση, μέχρι το σημείο εκείνο που θα εξυπηρετείται ο δικός τους στρατηγικός σχεδιασμός. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς σκέπτονται.
Φαίνεται ότι ο διεθνής παράγοντας θέλει να κερδίσει χρόνο, γι’ αυτό και στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι πότε όμως;
Η εφημερίδα FT σε άρθρο της υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος συνομιλητής.
Τελευταία γίνεται σαφές ότι ο διεθνής παράγοντας έχει αλλάξει τακτική σε σχέση με την ελληνική υπόθεση.
Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έπαψε να είναι ο εκλεκτός τους, όπως νωρίτερα είχε πάψει να είναι ο κ. Σαμαράς.
Το βέβαιο όμως  είναι,  ότι θα περιμένουν  έως τότε  που  η κυβερνητική πλειοψηφία  θα ψηφίσει όλα τα μέτρα στη Βουλή και πιθανόν να κλείσει την αξιολόγηση.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη λύση που θα προσπαθήσουν να «προκρίνουν».

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου